Singlereis Zeilen en Wandelen Zeeland - 5 dagen

5 dagen
niveau 1 van 3
eigen vervoer
beoordeling: 9.3
vanaf € 495,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
12-08-2024. Excl. reserveringskosten (€ 17,50 p.p.) en bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.).
Bekijk prijzen

wandeltochten langs de Oosterschelde 
alle maaltijden inbegrepen
met enthousiaste scheepsbemanning
route: de routes zijn ca. 11 tot 15 km. De wandelingen zijn voor iedereen met een normale conditie goed te doen.
groep: minimaal 6 / maximaal 11 reizigers.

Wandelen en zeilen in het grootste Nationale Park van Nederland!
De Zeeuwse Delta is het resultaat van de eeuwenoude strijd tussen mens en zee. Het inpolderen van schorgebieden en weer prijs moeten geven van eerder gewonnen land wisselen elkaar doorlopend af. Het is een wereld van getij, wind en vooral water, veel water. Door het getij is het landschap altijd anders. Bij eb zie je de platen en slikken, bij vloed is het een spel van wind en water. Achter de dijken herinneren karrevelden, inlagen en kreekgebieden aan het leven van de Zeeuwen met de zee.

We beginnen de dag telkens met een stevige wandeling waarbij we hoofdzakelijk de oevers van de Oosterschelde volgen. Soms binnendijks, soms buitendijks. Aan het begin van de middag wacht het historische zeilvrachtschip 'de Stoere Eenvoud' ons op. We genieten van de rust en de lunch. Wij hijsen de zeilen en vervolgen onze tocht. 's Avonds liggen we in de haven en hebben we toegang tot douches en verdere sanitaire voorzieningen.

Dag 1
Aankomst in Tholen. Varen van Tholen naar de Bergsediepsluis, wandelen naar de Gorishoek (ca. 11 km) en zeilen van de Gorishoek naar Zierikzee
Voor uw singlereis Nederland verwachten we u om 10.00 uur aan boord van de Stoere Eenvoud in de Oude handelshaven van Tholen. Na een korte kennismaking en verdeling van de slaapplaatsen maken we los en zetten we koers naar de Bergsediepsluis. Deze sluis is de toegangspoort tot de Oosterschelde. Onderweg nemen we de tijd voor een wat uitgebreidere kennismaking en vertellen we over de inhoud van de komende vijf dagen. Net voorbij de sluis zetten we u af en vervolgt u de reis te voet over het eiland Tholen, grotendeels langs de oevers van de Oosterschelde. De wandeling van ca. 11 km brengt u naar de oude veersteiger bij de Gorishoek. Daar ligt het schip u op te wachten.Terwijl u geniet van een welverdiende rust en heerlijke lunch varen de schippers het schip langs de droogvallende platen, door de Zeelandbrug, naar het havenstadje Zierikzee. Daar aangekomen is er de mogelijkheid om te douchen en het stadje te verkennen terwijl de avondmaaltijd wordt klaargemaakt. 's Avonds is een bezoek aan de vele terrasjes altijd gezellig.

Dag 2
Wandelen van Zierikzee naar de Schelpenhoek (ca.12,5 km) en zeilen van de Schelpenhoek naar Colijnsplaat
Na het ontbijt vertrekt u voor een wandeling vanuit Zierikzee. De route van ca.12,5 kilometer voert u langs de kwelders en inlagen aan de oevers van de Oosterschelde over het eiland Schouwen-Duiveland. In de restanten van de voormalige landbouwhaven 'De Schelpenhoek' ligt de Stoere Eenvoud u alweer op te wachten. Terwijl u geniet van de welverdiende lunch steken we van wal voor een mooie tocht rond de Roggeplaat, langs Neeltje Jans en eindigen in het voormalige vissershaventje Colijnsplaat. In Colijnsplaat is er weer gelegenheid om aan wal te douchen. 's Avonds maken we het gezellig aan boord. We doen spelletjes of luisteren naar elkaars verhalen.

Dag 3
Zeilen van Colijnsplaat naar Middelburg
Dit is een rustdag voor de benen. Op deze dag gaan we alleen zeilen, dus de wandelschoenen kunnen in de koffer blijven. We zeilen een mooie tocht vanuit Colijnsplaats, over de Oosterschelde, weer door de Zeelandbrug naar de Zandkreekdam. Via de sluis in deze dam komen we op het Veerse meer. Vóór de watersnoodramp was het Veerse meer een onderdeel van de Oosterschelde. Nu is het een prachtig meer met talloze eilandjes, schitterende oevers en veel watersportmogelijkheden. Via de Veerse sluis bij het stadje Veere verlaten we het meer en varen we het laatste stukje op de motor naar Middelburg. Deze stad is een bezoek meer dan waard. In de 16e en 17e eeuw was Middelburg een van de rijkste en belangrijkste steden van de Republiek en dat is te zien aan de prachtige statige panden. We liggen met het schip op slechts een steenworp afstand van het bruisende centrum.

Dag 4
Wandelen van Veere naar Kamperland (ca. 15 km) en zeilen van Kamperland naar Wolphaarsdijk
Terwijl u geniet van het ontbijt vaart het schip ondertussen via het kanaal terug naar Veere. Daar start de langste wandeling van deze week. Over de vestingwallen van het stadje, langs de oevers van het Veerse meer, door de duinen of over het strand wandelt u langs de Noordzeekust en tenslotte door het natuurgebied 'de Schotman' naar Kamperland. Daar, in de historische haven en temidden van haar soortgenoten, ligt de Stoere Eenvoud u weer op te wachten. We zeilen aansluitend terug over het Veerse meer naar het haventje van Wolphaarsdijk. In Wolphaarsdijk liggen we aan een steiger direct aan het meer. Een prachtige plek voor de liefhebbers om nog even heerlijk te zwemmen.

Dag 5
Wandelen van Wolphaarsdijk naar Goese Sas (ca. 12 km) en zeilen van Goese Sas naar Tholen
De laatste wandeling van deze week brengt u naar Goese Sas. U wandelt over de dijk langs de schorren en de slikken van de Zandkreek, via Wilhelminadorp, om tenslotte over het oude jaagpad langs het havenkanaal de sluis in Goese Sas te bereiken. Daar wacht de Stoere Eenvoud u op voor de laatste zeiltocht terug naar Tholen. Aan het einde van de middag passeren we de Bergsediep sluis en verlaten we de Oosterschelde. De zeilen kunnen worden opgedoekt en om ca. 18.00 uur arriveren we weer in onze thuishaven. We heffen nog een keer het glas op de goede afloop en nemen afscheid van elkaar. Uw singlereis Nederland komt hier ten einde.

Goed om te weten
* De wandelingen zijn zonder begeleider of gids. U krijgt een duidelijke routebeschrijving en knapzakje mee en loopt in uw eigen tempo. 
* De wandelingen zijn voor iedereen met een normale conditie goed te doen. Goede (en in natte tijden; waterdichte) wandelschoenen met profiel zijn zeker geen overbodige luxe.
* We raden aan om altijd enkele tientjes contant geld op zak te hebben tijdens de wandeldagen (voor de betaling van de rekening bij de horecagelegenheden en de eventuele kosten voor het openbaar vervoer).
* Waar mogelijk wordt daadwerkelijk gezeild. Mocht er écht te weinig wind staan, dan zal worden gevaren op de motor. Bij teveel wind kan worden besloten dat er niet wordt uitgevaren. De veiligheid van de opvarenden staat namelijk altijd voorop.
* Door weersomstandigheden kan het noodzakelijk zijn de routes en/of de indeling van de dagen aan te passen.
* Indien u vegetarisch eet of een ander dieet volgt, dient u dit te vermelden bij het maken van uw boeking zodat hier rekening mee gehouden kan worden.

De Stoere Eenvoud

Het schip
De Stoere Eenvoud is een Zuid-Hollandse Paviljoentjalk. In 1905 als zeilend vrachtschip gebouwd onder de naam ‘De Verwisseling’.  In 1934 werden mast en zeilen verwijderd en werd een 40 pk, één cilinder, motor geplaatst. De naam werd veranderd in Zeelandia en met als thuishaven St. Annaland werden voornamelijk bulkgoederen vervoerd over de Zeeuwse en Zuid-Hollandse Stromen.

In 1977 werd het schip weer in haar oude luister hersteld. Ze werd weer voorzien van mast, tuigage en zwaarden. Het ruim werd ingetimmerd als passagiers-accommodatie met een grote gezamenlijk leefruimte en 15 slaapplaatsen. En zo ontstond een stoer en sfeervol zeilend passagierschip, waarmee nu al 40 jaar gasten enthousiast worden gemaakt voor het varen onder de bruine zeilen van historisch varend erfgoed.

Alle 11 slaapplaatsen die gebruikt worden bevinden zich in één gemeenschappelijke ruimte. Het schip beschikt over twee toiletten en een douche. De douche gebruiken we alleen voor noodgevallen. Normaal gesproken douchen we aan wal.

Stoer en Eenvoudig
Stoere Eenvoud staat voor een beleving die het beste te omschrijven valt als: terug naar de basis. We hebben geen luxe hutten maar de kooien slapen prima. Aan de grote houten stamtafel benedendeks kunnen we gezellig zitten en luisteren naar elkaars verhalen, lezen of spelletjes doen. Op het schip is het, samen met de schipper en de scheepsmaat, hard werken om de zeilen te hijsen, de schoten en bakstagen aan te halen of de zwaarden te bedienen bij het overstag gaan. Alle lieren worden met de hand bediend. We hebben een krachtige motor maar we laten ons leiden door de wind. Zeilen op zo’n grote tjalk is hollen en stilstaan. Bij overstag manoeuvres is het alle hens aan dek. Op andere momenten is er alle tijd om te genieten van de stilte, de natuur, het water en elkaar

Wat neemt u mee?
Een warme trui en jas • eventueel regenkleding • warme muts • camera • zonnebrandcrème • zonnebril • zonnehoed • eventueel zwemspullen • stevige schoenen met rubberzolen • waterschoenen • handdoek(en) • toiletspullen • slaapzak of deken • evt. oordopjes voor een goede nachtrust (i.v.m. de gehorigheid op het schip en het feit dat u het slaapgedeelte deelt met de medepassagiers) • een goed boek • natuurlijk een goed humeur.Wat is er inbegrepen?
Vertrekdatum
Prijs
Ma 22-07-2024
495,-
Ma 12-08-2024
495,-


inclusief:
* 4 nachten verblijf aan boord van de zeiltjalk de Stoere Eenvoud in een gedeelde slaapruimte met stapelbedden. Hoeslaken, kussen en kussensloop zijn aanwezig. U dient zelf een slaapzak mee te nemen.
* 4 x ontbijt, 5 x lunch en 4 x avondmaaltijd
* gedurende de hele dag koffie/thee, fruit en frisdranken
* havengelden en toeristenbelasting
* elke dag krijgt u een knapzakje mee voor tijdens de wandeling
* het beschreven zeil- en wandelprogramma
* gratis parkeergelegenheid aan de haven

exclusief:
* vervoer naar/van Tholen
* wijnen, (alcoholvrij) bier en schippersbitter (€ 1,50 per consumptie)
* bijdrage SGR € 5,- per persoon
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)
10

Geweldige combinatie van zeilen en wandelen in de prachtige Zeeuwse wateren en landschappen met zeer weids uitzicht. Ik heb deze reis voor het tweede achtereenvolgende jaar gemaakt en me geen moment verveeld, noch op het water, noch aan land. Het schip De Stoere Eenvoud is prachtig, en mooi en comfortabel ingericht. Schipper Henk en zijn vrouw Cora zijn supergastvrij, hebben ons weer goed in de watten gelegd (niets is te veel) en hebben altijd leuke verhalen te vertellen. Extra leuk deze keer was ook de spontane en informatieve cursus touwknopen leggen onder leiding van scheepsmaat Marcel, en het zwemmen bij Colijnsplaat en onderweg voor anker. Kortom, ik heb een topweek gehad, ook met de andere deelnemers aan boord. En ook het weer werkte geweldig mee. Ik kan deze reis absoluut aanraden, ook vaker dan één keer!

Maartje, reisperiode augustus 2023
9

Een leuke afwisselende vakantie met varen en wandelen. De verzorging aan boord was geweldig.

anoniem, reisperiode augustus 2023
8

Heel prettige omgeving om te verblijven. Aandacht voor iedereen.

anoniem, reisperiode augustus 2023
10

Perfecte combinatie van wandelen en zeilen in Zeeland. Super aardige en gastvrije schipper en echtgenote Cora, Henk en schippersmaat Guus! Je wordt echt 5 dagen lang verwend met heerlijke gerechten van ontbijt met ei en spek gebakken door de schipper, tot heerlijke lunch en smakelijk diner bereidt door Cora. Henk is zeer kundig schipper en kan je alles met veel enthousiasme en humor vertellen over zeilen en het leven in de Oosterschelde. Ook schippersmaat Guus wist je de kneepjes van het zeilen bij te brengen! Cora verwende ons de hele dag met haar heerlijke gerechten en dranken. Veel geleerd en praktijkervaring kunnen opdoen tijdens het zeilen, bijgebracht door de schipper en zijn maat. Kortom een super leuke reis die alle verwachtingen overtreft en zeker voor herhaling vatbaar is! Ook mede te danken aan de gezellige en fijne groepsgenoten! Cora, Henk en Guus bedankt!

Marga Janssen, reisperiode juli 2023
10

Fantastische afwisselende reis met zeer gastvrije en bedreven crew, die zowel de wandeltochten als de koers tijdens het zeilen tot in de puntjes hadden verzorgd. Dit geldt ook voor het eten aan boord: gevarieerd voldoende keuze en heerlijk. Volgende jaar weer.

Anneke van Wieren, reisperiode augustus 2022
10

Mooie combinatie van zeilen en wandelen in de prachtige Zeeuwse wateren en landschappen. Het schip De Stoere Eenvoud is prachtig en mooi en comfortabel ingericht. Meehelpen met het zeilen was ook erg leuk. Henk en Cora zijn supergastvrij en hebben ons zeer goed verzorgd. Niets was hen teveel. Ze staan ook open voor leuk contact en suggesties. Een topweek gehad, ook met de andere deelnemers aan boord. Ik kan deze reis absoluut aanraden!

Maartje , reisperiode augustus 2022
9

Ik heb echt een hele toffe week gehad! Great people, good food & drinks, nice boat & walks! Cora en Henk hebben super voor ons gezorgd, het was geweldig!

Onne Zijlstra, reisperiode augustus 2022
8

een af wisselende aktive vakantie

anoniem, reisperiode augustus 2022
10

Dit is met stip op nummer 1 een superreis. Heerlijk zeilen en wandelen in Zeeland met een gouden randje vanwege de gulle gastvrijheid en de verzorging door Cora (!) en Henk en raad ik iedereen aan.

anoniem, reisperiode augustus 2022
8

Het stel Cora/Henk zijn zeer zorgzaam en professioneel bezig! De combinatie zeilen/wandelen vind ik heel aantrekkelijk. Het eten is uitstekend.

Guido van Groeningen , reisperiode augustus 2022
9

Leuke afwisselende reis, met kans op zeehonden en bruinvissen te zien, met super gastvrije eigenaren van het schip die het iedereen naar hun zin proberen te maken.

Petra, reisperiode juli 2022
10

Een hele verrassende reis over de Oosterschelde en het Veerse meer met het zeilschip ‘de stoere Eenvoud‘. Mooie wandelingen gedaan rondom de Oosterschelde en het Veerse Meer. ‘s-Avonds vaak aangemeerd bij leuke stadjes waarna we deze nog bezichtigd hebben. We zijn goed begeleid en erg verwend door de eigenaren Henk en Cora en scheepsmaat Guus. Het was top šŸ‘ .

anoniem, reisperiode juli 2022
10

Goede combinatie van varen en wandelen. We zijn erg verwend door Cora en Henk en Guus. Ze zijn enthousiast, nemen alle tijd voor uitleg. Tof om mee te helpen met de zeilen hijsen. En we mogen ook zelf aan het roer. Eten, drinken en snoepen waren in royale hoeveelheden. Kortom, de hele reis zijn we goed verzorgd. Dank jullie wel, ik heb geweldig genoten! Zeer aan te bevelen!!

anoniem, reisperiode juli 2022
9

Alleen maar lof voor deze vakantie op de tjalk de ‘Stoere Eenvoud’. Ik had niet gedacht dat de Oosterschelde zo mooi zou zijn. Bruinvissen, zeehonden, lepelaars gezien. De wandelingen waren mooi en duidelijk uitgezet. Het was een goede combinatie met het varen/zeilen. De schipper, zijn vrouw en de maat zijn enorm leuke mensen. Ik heb me zeer welkom gevoeld.

Brigitte le Coq, reisperiode juli 2022
9

Heerlijk om er met dit schip even tussenuit te zijn. Henk, Cora en Guus weten als geen ander hoe ze het je naar de zin moeten maken! Niets is hen teveel. Echt vakantie!

anoniem, reisperiode juli 2022
10

Top vakantie! De combi van wandelen met zeilen is waanzinnig leuk. Hartelijk dank aan Henk, Cora en Guus.

Sahat, reisperiode juli 2022
inclusief:
* 4 nachten verblijf aan boord van de zeiltjalk de Stoere Eenvoud in een gedeelde slaapruimte met stapelbedden. Hoeslaken, kussen en kussensloop zijn aanwezig. U dient zelf een slaapzak mee te nemen.
* 4 x ontbijt, 5 x lunch en 4 x avondmaaltijd
* gedurende de hele dag koffie/thee, fruit en frisdranken
* havengelden en toeristenbelasting
* elke dag krijgt u een knapzakje mee voor tijdens de wandeling
* het beschreven zeil- en wandelprogramma
* gratis parkeergelegenheid aan de haven

exclusief:
* vervoer naar/van Tholen
* wijnen, (alcoholvrij) bier en schippersbitter (€ 1,50 per consumptie)
* bijdrage SGR € 5,- per persoon
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook