Single Reis Wandelen Wicklow, Guinness en Dublin

7 dagen
niveau 2
vliegtuig
vanaf
€ 895 per persoon
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 31-08-2021.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

ontbijt en diner (in een lokale pub) inbegrepen
uniek verblijf op de campus van National University of Ireland Maynooth
verblijf in 1-persoonskamer met gedeeld sanitair op de gang

route: vlak (dag 2) en glooiend tot heuvelachtig (dag 3, 5 en 6) over gemarkeerde wandelpaden, op een hoogte van max. 500 meter. Per wandeldag wordt resp. 16, 21, 6 (evt. in Dublin), 18 en 12 km afgelegd.  
groep: minimaal 6 / maximaal 8 reizigers.

Over de Wicklow Way en door het land van Guinness
De Ieren zelf noemen hun eigen land ’Eire’ en de hoofdstad Dublin ’Baile Atha Cliath’. Oud Gaelic taalgebruik dat u onderweg wel vaker tegenkomt, zoals in oude plaatsnamen en objecten in het landschap. Het Ierland van de 21e eeuw is moderner: EU, euro en Engelssprekend! Maar op het platteland lijkt - verrassend genoeg? - het verleden nog niet helemaal plaats te hebben gemaakt voor de nieuwe tijd.

Meteen ten zuiden van Dublin, in de provincie - in Ierland ’county’ genoemd - Wicklow, beginnen de Wicklow Mountains. Maar eigenlijk met ’aanhalingstekens’ in het tweede woord want de toppen reiken er slechts tot zo’n 800 meter en de wandelpaden komen niet hoger dan een paar honderd meter boven zeeniveau. Het landschap is heuvelachtig: stijgingen en dalingen gaan meestal geleidelijk maar soms plotseling even onregelmatig.  

De Wicklow Way, die zich door het heuvelgebied slingert, is Ierlands oudste langeafstandswandelpad. Het landschap wordt gekenmerkt door een lappendeken van bossen, akkers en weiden. In fraai onderhouden parken vindt u oude statige buitenhuizen: zogenaamde ’mansions’. Wicklow wordt ook wel de tuin van Ierland genoemd. De wandelroute start in Marlay Park in een van de buitenwijken van Dublin. Het hoogtepunt - eigenlijk opnieuw met ’aanhalingstekens’ -  is Glendalough, een bosrijke plek met een prachtig bergmeer, omringd door hoge bergtoppen met een middeleeuwse nederzetting met vroegchristelijke kerken. Niet voor niets was Ierland een van de eerste landen in noordwest Europa dat gekerstend werd (5e eeuw) en is Saint Patrick († 461) de bekendste heilige van het land.

Vanuit Maynooth 6 kilometer verderop ligt het stadje Leixlip, waar de Arthur’s Way start. In de provincie Kildare dat evengoed Guinnes County had kunnen heten! Genoemd naar Ierlands beroemdste bierbrouwer is dat een 16 kilometer lange wandelroute in het spoor van Arthur Guinness (1725-1803). Aan de River Liffey ligt het imposante Leixlip Castle. In de Saint Mary’s Church bevindt zich het graf van aartsbisschop Price, de eerste financier van de startende brouwers-broers  Artur en Richard Guinness. Verderop in het middeleeuwse Celbridge groeide Arthur Guinness op. De route passeert het 19e eeuwse Grand Canal, in vorige eeuwen (en nu nog steeds) de verbinding van Dublin met het achterland. Een lunchstop is mogelijk op het landgoed The Village at Lyons. Eindpunt van de route is Oughterard (letterlijk ’high place’) met het hooggelegen kerkhof met de laatste rustplaats van Arthur Guinness. De hoogte biedt een prachtig uitzicht naar alle windrichtingen over Kildare, Leinster, Wicklow en Dublin.

Het verblijf bij deze reis is op de campus van de National University of Ireland Maynooth, een provincieplaats ca. 15 kilometer buiten de ring van Dublin. Daar is het in de zomer vrij rustig omdat de (meeste) studenten tijdelijk huiswaarts zijn gekeerd. De universiteit stamt uit 1795 en is deels gevestigd in een historisch gebouwencomplex, uiteraard van binnen aangepast aan de moderne tijd. Omgeven door een fraaie tuin is er rust en ruimte - en dat op zo’n korte afstand van de hoofdstad!

"Failte a chur roimh" - Gaelic voor "welkom"- dat wensen u Ierland, County Wicklow en de University of Maynooth.

Dag 1
Amsterdam-Dublin per vliegtuig (Aer Lingus). Transfer per personenbus naar Maynooth (ca. 45 min.).

Dag 2
Inleidende wandeling (ca. 16 km/4,5 uur) over de Arthur’s Way (genaamd naar bierbrouwer Arthur Guinness) van Leixlip via historisch Celbridge naar Oughterard. Vlakke route maar op het einde een stijging naar 137 m. met een prachtig uitzicht over de wijde omgeving.

Dag 3
Marlay Park-Knockree (ca. 21 km/7 uur). Van het beginpunt van de Wicklow Way via Glencullen met een prachtig zicht op Dublin en de Ierse Zee.

Dag 4
Maynooth, vrije dag. Suggestie: dagtrip naar Dublin, stadswandeling (urban walk) (ca. 6 km/3 uur) door het centrum o.a. naar Dublin Castle en Trinity College, de oudste hogere school van Ierland, gesticht in 1592.

Dag 5
Knockree-Roundwood (ca. 18 km/6,5 uur). Door een heuvelachtig landschap naar Glencree River Valley en vervolgens via het prachtige bergmeer Loch Tay naar Roundwood.

Dag 6
Roundwood-Glendalough (ca. 12 km/4 uur). Via de flank van de Paddock-heuvel met zicht op de meren bij Roundwood. In Glendalough vindt u de ruïnes van een vroeg-christelijke kloosternederzetting, gebouwd rond 2 meren en gesticht door Saint Kevin († 618). De plaats is gedurende vele eeuwen het centrum van het Ierse christendom geweest.

Dag 7
Transfer per personenbus naar de luchthaven (ca. 45 min.). Dublin-Amsterdam per vliegtuig (Aer Lingus).

Campus University of Maynoothligging: in Maynooth, een provincieplaatsje (bijna 15.000 inwoners) ca. 15 km buiten de ring van Dublin. Er is een frequente en directe verbinding per bus en trein naar het centrum van Dublin v.v. (ca. 30 minuten).
faciliteiten: receptie, social areas met zitjes binnen en buiten, ontbijtruimte Pugin Hall, supermarkt in de straat op ca. 200 m. afstand.
kamers: functionele 1-persoonskamers met wastafel met koud/warm water; overig sanitair (toilet en douche) zijn op de etage voor algemeen gebruik (dames en heren gescheiden). Op 15/6 wordt er verbleven in het nieuwe gedeelte, de overige data wordt er in het oude gedeelte verbleven.
maaltijden: uitgebreid continentaal ontbijt alle dagen inbegrepen op de campus; avondmaaltijd (3-gangen) 5 dagen (niet op vrijdag i.v.m. evt. bezoek aan Dublin) inbegrepen in pub-restaurant O’Neills in de Main Street (op 500 m afstand).  

inclusief:
* Amsterdam-Dublin v.v. Aer Lingus incl. 20 kilo ruimbagage
* verblijf op de Campus van National University of Ireland Maynooth in een 1-persoonskamer
* ontbijt en avondmaaltijd (avondmaaltijd niet op dag 4)
* Aktiva-reisleiding
* transfers per personenbus
* Nederlandse route-uitleg
* toeristenbelasting

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* avondmaaltijd op dag 4
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reserveringskosten
Een leuke wandelreis met een leuke groep mensen en prima begeleiding door Willemien. Twee vrij lange wandelingen, maar niet al te zwaar. Als extraatje: een dag Dublin
chris vlietstra
Het was een zeer geslaagde reis. De wandelingen prachtig en de verblijfslocatie heel sfeervol. Ook over de gids waren we zeer te spreken. Misschien een tip voor volgend jaar : het vervolg lopen van de Wicklow-way. En dan overnachten in een locatie die daar dichter in de buurt is. Anders worden de busreizen te lang. Er zijn zeker mensen in onze groep die dat leuk zouden vinden. F.A. Van den Broek
F.A. Van den Broek
19.07.2019 18:17:22 (77.160.184.105 / GB / / ICORNW / A. N. Schoneveld) Ierland en de Wicklow Way staat niet bij de mogelijkheden, maar die reis heb ik gedaan. Heerlijke week gehad. Het niveau van de groep was hoog. De derde wandeldag stopten we iets eerder omdat we dat zelf wilden, daardoor was de laatste dag wat langer. Op zich geen probleem, maar beter om de laatste dag een korte tocht te hebben om de opgravingen rustig te kunnen bekijken. Ons onderkomen lag wat verder van de route, maar was zo mooi dat dit het beste behouden kan blijven. Heerlijk om na twee dagen de dag naar Dublin te hebben, dat is een prettige afwisseling volgens mij. Ik heb maar een reis ingevuld omdat de juiste er niet bij staat.
A. Schoneveld
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook