Single Reis Wandelen Mergelland en de Voerstreek

4 dagen
niveau 1
eigen vervoer
vanaf
€ 390 per persoon
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 14-11-2021.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.) en bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.).
Bekijk prijzen

heen- en terugreis op eigen gelegenheid (ook met OV mogelijk)
verblijf in 1-persoonskamer inclusief
3 x ontbijt, lunchpakket en avondmaaltijd (3-gangen) inbegrepen

route: heuvels (max. ca. 200 m.) afgewisseld met dalen van grotere en kleinere riviertjes. Per wandeldag wordt ca. 13-20 km (op de aankomstdag ca. 9 km) afgelegd.  
groep: minimaal 6 / maximaal 9 reizigers.

Extra vertrekdatum 9 juni

Grensgevallenreis in de far deep south, 330 inwoners, drie wapenfeiten
Een wandelvakantie in het Limburgse Mergelland en door de Voerstreek. Waar we verblijven in Mesch, een prachtig gelegen plekje voor deze reis, in het verre zuiden van Nederland. Er wonen zegge en schrijve 330 mensen maar toch kent het dorpje tenminste drie wapenfeiten… Het is het zuidelijkst gelegen plaatsje van Nederland, op 50,76 graden noorderbreedte om precies te zijn. De Sint Pancratiuskerk is er de oudste kerk van ons land, met zelfs enkele delen uit de 9e eeuw. En Mesch is aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden als eerste van Nederland bevrijd, op 12 september 1944.

De dalen van de Gulp, Voer en Noor
De landstreken het Mergelland en de Voerstreek zijn behalve fraai ook bijzonder. Limburg is sowieso ’t Stukske Nederland dat ’t schoanste is’ met een bijna buitenlands uitziend landschap van heuvels en kronkelende beken en riviertjes zoals de Gulp, de Voer en de Noor. En schilderachtige dorpjes natuurlijk, soms met huizen in vakwerkstijl, met steevast een kerk en een café in het hartje ervan. De Belgische Voerstreek is een zogenaamde enclave: een geografisch ingeklemd gebied, in dit geval in het noorden met de Nederlandse provincie Limburg en in het zuiden met het Belgische landsdeel Wallonië waar Frans gesproken wordt.

Hekje sluiten
De Voerstreek oogt vergelijkbaar met Zuid-Limburg: dezelfde holle heuvelweggetjes met kruisbeelden en kapelletjes onderweg, en ook dezelfde afwisselende lappendeken van bos, weiden en akkers…. Opvallend is er dat soms stukjes weiland recht of diagonaal overgestoken moeten worden, speciaal daarvoor zijn dan hekjes en poortjes geplaatst die wandelaars even moeten openen en weer sluiten.

Accommodatie uit 1699 
De uitvalsbasis van de reis is de Meschermolen, met een ligging op 200 meter van de Belgische grens. Het is een indrukwekkende boerenhoeve, gelegen aan de Voer, en had voorheen de functie van watermolen. Het gebouw, waarvan de oudste delen sinds 1699 (!) bestaan, is twintig jaar geleden flink onderhanden genomen en bezit nu moderne en functionele appartementen en kamers. Alle kamers die we gebruiken, hebben een eigen badkamer en toilet en worden door één persoon gebruikt. Het ontbijt gebruikt u in de ruime eetkamer van de Meschermolen. De avondmaaltijd neemt u in Restaurant ’t Piepke op 500 meter lopen (met de groep samen). Bovendien ontvangt u op dag 2, 3 en 4 een lunchpakket voor onderweg.

Vier dagen rust en gezelligheid
Alle wandelroutes vertrekken vanuit de Meschermolen en komen daar ook weer terug. De reisleider loopt met alle wandelingen mee. En hoewel op zich het klimaat van ons verre zuiden een beetje vergelijkbaar is met dat in de rest van Nederland, is de natuur er in de lente en de zomer een tikkeltje extra groen en in de herfst extra goudbruin getint. Kortom: op nog geen 200 kilometer van Utrecht bent u vier dagen in een andere wereld van rust, natuur, geschiedenis en gezelligheid.

Dag 1
Mesch (gem. Eijsden-Margraten), aankomst op eigen gelegenheid (zie: details) tussen 12.30 en 13.00 uur. Geen lunchmogelijkheid. Uitleg over de reis en de route door de reisleider. Inloopwandeling (ca. 9 km / 2,5 uur) naar Berneau en Moelingen in de Voerstreek, o.a. door het natuurgebied van de Berwijn. 

Dag 2
Wandeling (ca. 16 km / 5 uur) naar ’s Gravenvoeren en het natuurgebied Altembroek in de Voerstreek, terug via Noorbeek en de kasteelplaats Mheer in Zuid-Limburg..
 

Dag 3
Wandeling (ca. 20 km / 6 uur) door het unieke hellingbos Savelsbos met vuursteengrotten en Gronsveld en het kasteel van Rijckholt.

Dag 4
Uitloopwandeling (ca. 13,5 km / 3,5 uur) door de gemeente Voeren (Voerstreek) naar 's Gravenvoeren, het bos bij Mennekesput, Bois de Groensdael en Schophem, het laatste stuk door het dal van de Voer. Vertrek op eigen gelegenheid om ca. 15.00 uur.

Goed om te weten
Afhankelijk van grensbeperkingen kunnen routes aan de Nederlandse of de Belgische zijde van de grens gelopen worden.
 

de Meschermolen

ligging: ca. 500 m van Mesch (gem. Eijsden-Margraten), precies op de grens van Nederland en België, ca. 10 km ten zuiden van Maastricht. 
faciliteiten: maaltijden (ontbijt en avondmaaltijd) inbegrepen. Op dag 2, 3 en 4 wordt een lunchpakket meegegeven. 
kamers: functionele slaapkamers met eigen moderne badkamer/toilet, in een prachtige gerestaureerde oorspronkelijke 17e-eeuwse boerderij annex watermolen gebouwd rondom een binnenhof met een tuin, met weilanden en dieren rondom, ligging aan het beekje de Voer. Er is gratis wifi beschikbaar.
inbegrepen maaltijden: ontbijt in de Meschermolen en 3-gangen avondmaaltijd in Restaurant ’t Piepke (gezamenlijk 500 meter lopen over een autovrij pad) inbegrepen plus 3 x lunchpakket (zelf samenstellen bij het ontbijt). Vegetarisch mogelijk, opgeven bij boeking.

bereikbaarheid:
per auto:
2 km buiten Eijsden bijna op de grens met België, via de A2 via Maastricht richting Liège afslag 57, navigatie Kommelsweg, gratis parkeren op ruime eigen parkeerterrein.
per OV: trein via Maastricht naar Eijsden, ca. 2 km (25 min.) lopen.
Alle (4) wandelingen gaan vanuit de Meschermolen. U heeft ter plaatse uw auto dus niet nodig om naar de wandelingen te rijden.

Vertrekdatum
Prijs
Do 06-05-2021 (niet meer beschikbaar)
€ 390,00
Zo 30-05-2021 (niet meer beschikbaar)
€ 390,00
Zo 27-06-2021 (niet meer beschikbaar)
€ 390,00
Zo 18-07-2021 (niet meer beschikbaar)
€ 390,00


inclusief:
* verblijf in 1-persoonskamer (met eigen douche/toilet) op basis van volpension (= logies + ontbijt + lunchpakket + diner)
* meelopende Aktiva-reisleider
* toeristenbelasting

 optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* consumpties onderweg
* bijdrage SGR
* reserveringskosten
[beoordelingen]
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook