Single Reis Wandelen in Noordoost Polen

10 dagen
niveau 1
trein
vanaf
€ 1.280 per persoon
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 10-09-2021.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

reis comfortabel per trein naar Polen
1-persoonskamer inclusief
met Nederlandssprekende reisleiding

route: wandelingen door glooiend tot heuvelachtig terrein met kleine hoogteverschillen . Per wandeldag wordt ca. 15-20 km (1 fietsdag ca. 55 km fietsen) afgelegd. 
groep: minimaal 6/maximaal 16 reizigers.
goed om te weten: deze reis met vertrekdatum 6 augustus 2021 is géén singlereis. De groep bestaat uit een gemêleerd gezelschap van alleengaanden en samenreizenden.

Door het ongerepte oerbos van het Nationale Park Biebrza
Het noordoosten van Polen is een magnifieke regio voor een wandelvakantie: vanwege de combinatie van natuur en boerenlandschap en de slechts matige hoogteverschillen. Dit gebied, geologisch gezien gevormd tijdens de laatste ijstijd, is uniek in Europa. In de mooie glooiende omgeving, waar een waterrijk landschap en kleinschalige landbouw elkaar afwisselen, liggen uitgestrekte natuurgebieden, die niet of nauwelijks door de mens zijn aangetast. Zo ligt daar niet alleen het grootste en best bewaard gebleven laaglandmoerasgebied van Europa: het Biebrza-moeras, maar ook het laatste stukje Europees oerbos: dat van Bialowieza. Beide gebieden zijn bekend om hun enorme vogelrijkdom - vooral in het voorjaar is het er een waar vogelparadijs. Er leven maar liefst bijna 200 soorten broedvogels, maar ook dieren als de eland, de bever en de otter komen nog veel voor. En zelfs de wolf is nog niet uit het gebied verdreven!

Het gebied waar gereisd wordt, is dun bevolkt. Smalle weggetjes van asfalt of met kinderkopjes en onverharde veldwegen verbinden de kleine boerengehuchtjes met elkaar. In houten woonhuisjes wordt vaak nog traditioneel gekookt op houtkachels van keramiek.

In de kraakheldere riviertjes en meertjes kan heerlijk gezwommen worden. En het landschap leent zich natuurlijk voor vele mooie wandelingen. De tochten voeren over fraai en afwisselend terrein met indrukwekkende natuur, charmante dorpjes en kleinschalig boerenlandschap. U wandelt door oerbossen en -moerassen, vaart met een kano over de rivier de Netta, gaat met een lokale gids op zoek naar wisenten (europese bizons) en bezoekt kleine oude orthodoxe kerkjes.

De heen- en terugreis naar Bialystok wordt comfortabel uitgevoerd per nachttrein met (4-persoons) couchette.

Dag 1
Deventer-Bialystok (vertrek middag, aankomst ochtend) per nachttrein. 

Dag 2
Aankomst in Bialystok. Transfer naar Bialowieza (ca. 95 km). De plaats grenst aan een van de laatste oerbosreservaten van Europa. Onderweg komt u door kleine dorpjes met houten huisjes en orthodoxe kerken.

Dag 3
Wandeling (ca. 15 km/5 uur) met een lokale gids door het oerbos van Bialowieza. Soms lijkt het bos een ware jungle door de vele omgevallen woudreuzen. Het bos is een voormalig jachtgebied van de Russische tsaren. Onderweg vertelt de gids over het gebied en de dieren die hier leven.

Dag 4
Wandeling (ca. 15 km/5 uur) met een boswachter op zoek naar de laatste wisenten (bizons) van Europa. Deze Europese bizon komt hier nog in het wild voor. Later op de dag per bus (ca. 2,5 uur) naar de noordelijker gelegen Biebrzamoerassen. Onderweg een bezoek aan een uit de 17de eeuw stammende houten moskee. Al in de 16de eeuw vestigden zich hier moslims (de Polen spreken van Tataren) nadat die hadden meegevochten aan de zijde van de Poolse koning. Tot op de dag van vandaag vindt u hier nog een Tataarse gemeenschap! Aan het einde van de dag aankomst bij onze kleine voormalige boerderij, rustig gelegen op het platteland bij het gehucht Wolka Karwowska, niet ver van de Biebrzamoerassen.

Dag 5
Wandeling (ca. 20 km/6 uur) door het Czerwone Bagno, het ’rode moeras’. De tocht gaat afwisselend door drassige venen en over kurkdroge duinen. Sporen verraden de aanwezigheid van onder andere de eland die soms te zien is, en de wolf. 

Dag 6
Ochtendwandeling (8 km) over slingerende karrensporen en graspaden door kleinschalig boeren landschap en bossen naar het meer van Drestwo. Bij het meer aangekomen gaat de tocht verder per kano. We volgen de kant van het meer en varen het riviertje de Jegrznia op. Onderweg ziet u mogelijk sporen van bever- en otteractiviteiten en varen uiteindelijk de uitgestrekte rietvelden nabij de Biebrzamoerassen in. Na ca. 12 km, vlak voordat het riviertje het eindeloze moeras in duikt, wordt u bij ´de laatste brug’ opgepikt. Zij die nog energie hebben kunnen terug wandelen naar de boerderij, maar meerijden met het kanovervoer kan ook.

Dag 7
Vanaf de boerderij maakt u een gevarieerde fietstocht (ca. 55 km) door voormalig Oost-Pruisen. De tocht gaat zowel door kleinschalig boeren landschap als uitgestrekte velden van voormalige staatsboerderijen. Maar ook door weelderige bossen, afgelegen boeren gehuchten en natuurlijk langs kraakheldere meren en kleine meanderende riviertjes.

Dag 8
Het Suwalki Landschappark is ruim 6.000 ha groot en is één van de meest pittoreske gebieden van Polen. De talloze meren, het reliëf (de heuvels zijn tot 300 meter hoog) en grote keien zijn de zichtbare sporen van de enorme krachten die de laatste ijstijd op het landschap uitoefende. Het gebied bestaat uit bossen, velden en bloemrijke valleien met af en toe een dorpje. Oude boerderijen en watermolens geven het landschapspark een speciaal karakter. U zult hier naar hartelust wandelen over gemarkeerde en ongemarkeerde paden (17 km).
Onderweg naar het Suwalki Landschappark komt u door het stadje Augustow met het beroemde kanaal van Augustow. In het idyllische kanaal, dat diverse meertjes en rivieren met elkaar verbindt, bevinden zich 18 sluisjes, allen met de hand bediend. Het kanaal staat op de nominatie voor de UNESCO lijst van Werelderfgoederen.

Dag 9
Transfer en bezoek  aan Warschau. Warschau-Arnhem (vertrek avond, aankomst middag) per nachttrein.

Dag 10
Aankomst in Deventer.

Single Reis Wandelen in Noordoost Polen

In Bialowieza (dag 2-4) slaapt u in een familiepension en/of in een gastenverblijf bij particulieren. Sommige kamers hebben een eigen badkamer, bij anderen is het sanitair op de gang. Er wordt in het pension gegeten.
Wolka Karwowska (dag 4-9) verblijf op een gastvrije boerderij op het platteland. De schuur is heel stijlvol omgebouwd tot gastenverblijf. Ook zijn er enkele kamers in het authentieke houten woonhuisje. De meeste kamers hebben een eigen badkamer. 

Vertrekdatum
Prijs


inclusief:
* Deventer-Bialystok v.v. per trein incl. (4-p.) couchette
* 7 overnachtingen in 1-persoonskamer op basis van volpension (van avondmaaltijd op dag 2 tot en met lunchpakket op dag 9)
* excursie met lokale gids in oerbos inclusief entreegelden
* wisent-excursie met boswachter
* Nederlandssprekende reisleiding
* kanohuur
* fietshuur dag 8
* plaatselijk vervoer per trein, bus en minibus

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* korting 2-persoonskamer € 85,- (indien met 2 personen geboekt binnen 1 boeking)
* reis- en annuleringsverzekering\

exclusief:
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reserveringskosten
 
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook