Singlereis Wandelen in de Elzas

7 dagen
niveau 2
minibus
beoordeling: 8
vanaf € 685,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 24-10-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

1-persoonskamer met eigen sanitair in een oud zusterklooster
ontbijt en diner inbegrepen 
met bezoek aan Straatsburg

route: meestal heuvelachtig, de (rivier-)dalen liggen op ca. 200-250 meter, de hoogste heuveltoppen zijn ca. 500 m. Per wandeldag wordt ca. 8-19 km afgelegd.
groep: minimaal 6 / maximaal 8 reizigers.

Wandelen door het natuurpark Noord-Vogezen
De Elzas is een gebied in Frankrijk, grenzend aan Duitsland en daarvan meest door de Rijn gescheiden. In de roerige geschiedenis van Midden-Europa wisselde de Elzas meerdere keren van land, het laatst na de Eerste Wereldoorlog, in 1919 met de Vrede van Versailles. De Elzas: Frankrijk, maar met een Duitse glimp - te zien, te horen en te proeven aan de huizenbouw, de plaatsnamen en het eten en drinken: vakwerk, Duitstalig en Bier mit Flammkuchen!

Tegen een heus regionaal natuurpark aan: het Parc Naturel Régional des Vosges du Nord - oftewel het Natuurpark Noord-Vogezen - ligt het plaatsje Oberbronn met ca. 1400 inwoners in een heuvelachtige en bosrijke - en hoe kan het ook anders: weldadig rustige - omgeving. Geen opvallende plaats maar toch uniek vanwege de aanwezigheid van een groot nonnenklooster: het hoofdhuis (Generalmutterhaus) van de Schwestern vom Göttlichen Erlöser, sinds 1849. In 2018 werd Oberbronn op de wereldkaart gezet, toen de stichteres van de zusterscongregatie moeder Alphonse-Maria (geb. 1814 als Elisabeth Eppinger) zalig werd verklaard en het plaatsje duizenden gelovige bezoekers trok.

Het Generalmutterhaus van Oberbronn is een actief zusterklooster waar tientallen, veelal oudere maar ook jongere, zusters wonen en werken - uit Frankrijk, Duitsland en andere landen. Hoewel het Gästehaus, waar we verblijven, iets apart ligt van het klooster ziet en ontmoet u de dames regelmatig. Steeds zal de warmte, interesse en goede zin van de zusters sympathiek en hartelijk op u overkomen.

Het complex van het zusterklooster is fors van afmetingen en bestaat uit meerdere gebouwen, gescheiden door toegangspaden en -straten, en heeft een grote parkachtige tuin. De oudste delen van het klooster dateren van de tweede helft van de 19e euw maar de infrastructuur en voorzieningen zijn meegegaan met de tijd. Dat geldt ook voor het gastenverblijf: functionele en keurige slaapkamers, verschillende zit- en televisiekamers, en een mooi en professioneel gerund restaurant. Maaltijden en maaltijdgangen zijn afwisselend uitgeserveerd en in buffetvorm.

De groene omgeving is verrukkelijk om in te wandelen. In de bosrijke heuvels van het natuurpark Noord-Vogezen liggen, meestal op de hogere punten, vele middeleeuwse kasteelruïnes. De reisleider rijdt met de minibus dagelijks naar een ander wandelgebied (rijafstand max. 25 km) om daar een mooie route te maken, en zal zo vaak als mogelijk met de groep meelopen. De routemarkering met bordjes is vrij goed te noemen, dus verdwalen is eigenijk niet mogelijk.

In het midden van de week wordt een gezamenlijk bezoek gebracht aan Strasbourg, een stad aan de Franse zijde van de Rijn maar met een duidelijke Duitse inslag. Strasbourg, Strassburg, Straatsburg: misschien wel de meest Europese stad van Europa..

In augustus 2022 heeft Anro Lucas een video gemaakt van zijn reis in de Elzas. Deze kunt u hieronder bekijken:

Dag 1
Eindhoven station NS-Oberbronn (ca. 450 km) per minibus (11.00-17.00 uur). Eindbestemming: Oberbronn in Frankrijk, het Gästehaus Niederbronner Schwestern. 

Dag 2
Wandeling (ca. 8 km/2,5 uur) vanuit Fort Schoenenbourg langs de in de jaren 30 door de Fransen aangelegde verdedigingswerken van de Maginotlinie ter verdediging tegen de Duitsers, nu herveroverd door de natuur en de stilte van het landschap van de Elzas. Aansluitend gelegenheid voor een bezoek (entree ca. € 8,-) aan het museum Maginot Linie inclusief een spectaculaire wandelroute 135 treden onder de grond (totale bezoekduur ca. 2 uur).

Dag 3
Wandeling (ca. 15 km/4 uur) vanuit Dambach-Neunhoffen naar de 13e eeuwse ruïne van Hohenfels (Grand Wintersberg) via de Col du Molloch en de Col du Riesthal. Eventueel is de route met ca. 2 km/0,5 uur te verlengen naar de Col de la Liese met een prachtig panoramauitzicht.

Dag 4
Dagtocht naar Straatsburg, de grootste en belangrijkste stad van de Elzas met een fraai centrum met kanalen waaraan vakwerkpanden gebouwd zijn. De heen- en terugreis is per minibus (inbegrepen), die geparkeerd wordt aan de stadsrand (verder per stadsbus, zelf kaartje kopen).

Dag 5
Wandeling (ca. 16 km/5 uur) vanuit Niederbronn naar Le Grand Wintersberg, het hoogste punt van de Noord-Elzas in het Natuurpark Vosges du Nord o.a. via het Wolfenthal, de Taubensee en de Col du Borneberg.

Dag 6
Wandeling (ca. 19 km/6 uur, inkortbaar met 6 km/1,5 uur) vanuit Niederbronn naar de hooggelegen kastelen van Windstein. Route met fraaie uitzichten onderweg via Villa Riesack met de ruïne van een oude watermolen, Hochscheidt, de meertjes van het Jägerthal en Ferme Welschof naar de 13e/14e eeuwse ruïnes van Windstein en Ochsenkopf.

Dag 7
Oberbronn-Eindhoven station NS (ca. 450 km) per minibus (10.00-16.00 uur). 

Gästehaus Niederbronner Schwestern (zusterklooster)

ligging: midden in het kleine dorp Oberbronn met een geweldig uitzicht over de verre omgeving. 
faciliteiten: goed geleid/georganiseerd gastenverblijf van een groot zusterklooster, ca. 54 gastenkamers alle met douche en toilet, diverse zit- en televisiekamers, groot en professioneel georganiseerd restaurant (Hôtellerie du Couvent), prachtig aangelegde en onderhouden tuin rondom. Er is wifi aanwezig.
kamers: 1-persoons- of 2-persoonskamers met eigen douche en toilet. Het verblijf is op basis van halfpension (ontbijt en avondmaaltijd).Wat is er inbegrepen?
Vertrekdatum
Prijs
Ma 22-08-2022 (niet meer beschikbaar)
€ 685,-
Ma 29-08-2022 (niet meer beschikbaar)
€ 685,-
Ma 05-09-2022 (niet meer beschikbaar)
€ 685,-
Ma 17-10-2022 (niet meer beschikbaar)
€ 685,-


inclusief
* Eindhoven station NS-Oberbronn v.v. per minibus
* 6 overnachtingen in 1-persoonskamer met douche en toilet, halfpension (ontbijt en avondmaaltijd)
* transfer Oberbronn-Strasbourg v.v. (dag 4)
* transfers naar de wandelingen v.v. 
* meelopende reisleiding
* toeristenbelasting

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* korting 2-persoonskamer (indien met 2 personen geboekt binnen 1 boeking) € 45,-
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* eten en drinken onderweg
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reserveringskosten
8

Dit was mijn eerste Single-reis. Heb ervaren dat, zoals ook verwacht, de sfeer vooral wordt bepaald door de karakters binnen de groep. De reisleider was uitstekend: inzet voor meer dan 100%, betrokken bij deelnemers, moest nogal eens improviseren wegens niet volledige informatie. Ik zou weer op een actieve-singlereis gaan, maar wel met de gedachte dat een groepje op zich al een avontuurtje is. Ook mooi toch?

anoniem, reisperiode juli 2022
8

Leuke reis vanaf een prachtige locatie. Keurige kamers en prima ontbijt. Het diner is smakelijk, maar zeker voor wandelaars wat aan de karige kant. De natuur is prachtig en het dagje Straatsburg zorgt voor een leuke afwisseling. Toch beslist een aanrader!

anoniem, reisperiode juli 2022
7

Heerlijke wandelvakantie gehad. Paul onze reisleider hield rekening met het weer en paste het programma aan. Zo hebben we de laatste dag, toen het warm was een korte wandeling gemaakt en zijn we 's middags naar Fort Schoenbourg geweest, waar het heerlijk koel was.

Corine, reisperiode juni 2022
9

Prima reis! Mooie omgeving de Elzas; fijn wandelen. Het klooster is een goede accommodatie om te verblijven. De reis met de bus was vlot en Prima. Al met al een Prima reis om naartoe te gaan.

Peter Kakes , reisperiode mei 2022
8

Marjan Smit, reisperiode mei 2022
8

anoniem, reisperiode mei 2022
8

Als uitvalsbasis voor gevarieerde wandelingen verbleven we in een sfeervol klooster in een mooie omgeving. Voorafgaand of na afloop van het lopen kun je heerlijk verpozen op één van de vele zitjes in de kloostertuin. De omgeving kenmerkt zich in de lente door frisgroene beukenbossen, heuvels met geel koolzaad en velden met fruitbomen die prachtig in bloei staan.

anoniem, reisperiode mei 2022
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook