Single Reis Wandelen Heuvelland en Gulp- en Geuldal

4 dagen
niveau 1
eigen vervoer
vanaf
€ 360 per persoon
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 12-09-2021.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.) en bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.).
Bekijk prijzen

3 x ontbijt, lunchpakket en diner inbegrepen
meelopende Aktiva-reisleiding
verblijf in 1-persoonskamer met eigen sanitair inclusief

route: heuvels (hoogte max. ca. 200 m) afgewisseld met plateaus en rivierdalen. Per wandeldag wordt resp. 9 - 18,5 - 16,5 en 11,5 km afgelegd.
groep: minimaal 8/maximaal 16 reizigers.

Een reis van hoog niveau!
Zuid-Limburg oogt voor de meesten van ons als een stukje buitenland. Het landschap is er heuvelachtig, de mensen spreken wat zangerig met een flink zachte g, en qua genieten van eten en drinken weten de bewoners van wanten. Zuid-Limburg bezoeken is als een soort schoolreisje vroeger: bijzonder, verrassend en de herinnering blijft. Deze reis vindt plaats in de verste zuidoosthoek van Nederland, dat ook het hoogste deel van ons land is. Epen bijvoorbeeld is hoog gelegen en verder zuidelijker in Nederland kan men niet komen. De Plank, de naam van het buurtschap, het grenspunt én het hotel, ligt zelfs op ruim 200 meter hoogte. Die hoog(s)tepunten liggen aan tegen de slingervormige grens Nederland/België, de rafelrand van Zuid-Limburg.

De meest romantische riviertjes van Nederland
De Gulp en de Geul zijn romantische riviertjes die juist over de grens met België ontspringen en al kronkelend hun weg landinwaarts volgen om bij Gulpen (ja, van het Gulpener pils) samen verder te stromen richting de Maas. Enkele wandelingen, bijvoorbeeld bij het Groote Bosch, gaan afwisselend door het bochtige Gulpdal maar ook iets bovenlangs met mooie uitzichten naar beneden en naar opzij. Op de plateaus liggen afwisselend kleine stukjes bos en dan weer akkers en weiden, waardoor en -langs de smalle wandelpaadjes lopen. Wandelen doen we steeds in het groen, zonder ver van de bewoonde wereld te raken.

Ook nog een snipper van de Voerstreek 
Twee mooie wandelingen pikken ook nog een snipper Voerstreek in België mee. De Belgische Voerstreek is een verhaal op zich. Het gebiedje bestaat uit de gemeente Voeren met vijf kerkdorpen die compleet ingeklemd liggen tussen Nederland en Franssprekend Wallonië. Grenspalen in overvloed hier op de grens, soms wel elke 200 meter eentje! Het landschap van de Voerstreek oogt hetzelfde als in het zuiden van Limburg: een zachtgolvend heuvellandschap doorkliefd met romantische riviertjes en talloze kleine - en vaak "holle" - zandweggetjes en paden. Nóg zo’n typische overeenkomst van die twee: de wandelpaden steken meermaals koeienweiden over, gebruikmakend van hekjes en draaideurtjes aan weerszijden van het land.

Dag 1
Heenreis en inloopwandeling  (ca. 9 km / 2,5 uur)
U reist op eigen gelegenheid naar De Plank, aankomst tussen 12.00 en 13.00 uur. Mogelijkheid om iets te eten of te drinken (niet inclusief) en uitleg over de reis en de route door de reisleider. Daarna trekken we de wandelschoenen aan voor een inloopwandeling naar het dorpje Ulvend, gelegen op de Belgische grens en Noorbeek. We wandelen afwisselend door weilanden en stukjes bos. Vanavond schuiven we gezellig samen aan tafel voor een heerlijke maaltijd!

Dag 2
Wandeling naar Teuven en Epen (ca. 18,5 km / 5,5 uur)
Na het ontbijt gaan we weer op pad. We wandelen naar Teuven in de Belgische Voerstreek. De neogotische Sint-Pieters-kerk uit 1870 steekt opvallend hoog boven de rest van het dorp uit. Teuven bezit ook twee kastelen, nu in particulier bezit. We wandelen ook door het 'Onderste Bosch', dat net een stukje buitenland lijkt. De bomen, soms gezegend met een kruis, groeien er bijna tot in de hemel. Voor liefhebbers van natuur, bos en landschap is het Onderste bos een soort bedevaartsoord. Hier ruikt men als het ware de Ardennen en de Eifel. We passeren vandaag ook het schilderachtige en gezellige plaatsje Epen, gelegen boven het Geuldal. Eindpunt is onze accommodatie.

Dag 3
Wandeling naar Banholt en Margraten (ca 16,5 km / 5 uur)
We trekken onze wandelschoenen weer aan. We lopen via Banholt met enkele markante vakwerkhuizen en bezoeken ook Margraten met het Amerikaanse soldatenkerkhof. We wandelen terug via Reijmerstok met recreatieboerderij De Puthof, het pand stond er al in de Middeleeuwen! We wandelen vandaag over over plateaus met mooie vergezichten.

Dag 4
Wandeling Hoogcruts en Slenaken (ca. 11,5 km / 3,5 uur)
Na het ontbijt lopen we via Hoogcruts met een 15e-eeuwse kloosterruïne die nu gerestaureerd wordt, het plateau bij Heijenrath en het Groote Bosch naar Slenaken en terug naar De Plank. In het begin en het midden van de route lopen we door en boven het het dal van de Gulp.

Hotel de Plank ***

ligging: in de gemeente Noorbeek, ca. 3 km buiten de plaats. Het buurtschap De Plank ligt aan de doorgaande weg tussen Margraten en de grens en het hotel ligt vlak voor de grens van Nederland en België (ca. 500 m).
faciliteiten: restaurant, leeshoek met boeken en spelletjes, brasserie, panoramaterras (aan de achterzijde) met bij helder weer een uitzicht van wel 20 km ver over het Limburgse en Belgische heuvellandschap.
kamers: mooi gerenoveerde en ingerichte kamers met gemoderniseerde badkamer met douche en toilet. Er is gratis wifi beschikbaar.
maaltijden: ontbijt en 3-gangen avondmaaltijd inbegrepen. 3 x lunchpakket (dag 2, 3 en 4). Vegetarische maaltijden mogelijk, opgeven bij boeking.

bereikbaarheid:
* per auto: 
aan de weg van Margraten naar de grens, navigatie Schilberg, gratis parkeren. 
* per OV: trein NS naar Maastricht, bus Arriva lijn 57 richting Gulpen - uitstappen halte Hoogcruts, 600 meter (7 min.) lopen.
Alle (4) wandelingen gaan vanuit Hotel de Plank. U heeft ter plaatse uw auto dus niet nodig om naar de wandelingen te rijden.inclusief:
* verblijf in een 1-persoonskamer met badkamer met douche en toilet
* ontbijt, lunchpakket (dag 2,3 en 4) en diner
* meelopende Aktiva-reisleider
* toeristenbelasting

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
 * reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* consumpties onderweg
* bijdrage SGR
* reserveringskosten
[beoordelingen]
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook