Single Reis Wandelen Essex Way

7 dagen
niveau 1.5
minibus
vanaf
€ 725 per persoon
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 16-08-2021.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

1-persoonskamer inclusief
met Aktiva-reisleiding
verblijf op de campus van de University of Essex

route: vlak tot zwak glooiend (max. hoogte ca. 50 meter).
groep: minimaal 6/maximaal 8 reizigers.

Wandelen over de Essex Way 
Essex heeft een typisch Engels boerenlandschap, met afwisselend vlak tot glooiend terrein. Het landschap bestaat uit een lappendeken van stukjes bos, water, weide- en akkerland, constant repeterend maar zonder eentonig te zijn. Door de laagste delen van de streek stromen riviertjes als de Stour, de Brett en de Colne, die flink stromen na regenval maar bijna droogvallen bij droogte. Her en der verspreid liggen schilderachtige dorpjes met oude huisjes gegroepeerd bij elkaar, meestal rondom een eeuwenoude plaatselijke kerk.

Dwars door Essex loopt van west naar oost de Essex Way, met een totale lengte van 95 'footpath miles', omgerekend 155 km. Tijdens deze reis wandelen we van Coggeshall naar Harwich over een afstand van 64 km. Onze verblijfsplaats ligt precies in het midden, dus we hoeven nooit ver te rijden. Halverwege de week maken we een wandeling door het natuurgebied van Dedham Vale, een 'area of outstanding natural beauty'. 

Colchester, waar we verblijven, is een typisch Engelse provinciestad. De stad bestond al aan het begin van de jaartelling en was zelfs een tijdje hoofdstad van het Britse deel van het Romeinse Rijk. Hier en daar herinneren stadswallen nog aan de Romeinen. Op de plek waar eens een Romeinse tempel stond, is nu Colchester Castle gebouwd. Ruim drie km buiten het centrum ligt, in een parkachtige setting, het uitgebreide complex van de University of Essex. Het heeft een echte campus, wat betekent dat de meeste eerstejaarsstudenten er wonen. Natuurlijk is het er in de zomermaanden rustiger omdat de studenten zijn afgereisd naar huis in Engeland of daarbuiten. Bij de studentenhuisvesting horen uiteraard ook voorzieningen zoals diverse mensa-restaurants (waar u het ontbijt en de avondmaaltijd, die inbegrepen zijn, nuttigt), cafés en een klein winkelcentrum waar alles te koop is wat nodig is. Alle prijzen zijn nadrukkelijk lager dan in Colchester zelf. Met het centrum is er een snelle en frequente busverbinding. 

 

Dag 1
Heenreis
U reist op eigen gelegenheid naar Hoek van Holland waar u als voetpassagier de boot naar Harwich neemt (vertrek 13.45 uur, vaartijd ca. 7 uur). In Harwich wordt u na het verlaten van het schip begroet door de Aktiva-reisleider. Met de Aktiva-minibus worden we naar Colchester gebracht, waar we ontvangen worden met een kleine snack. We krijgen onze kamersleutels zodat we ons kunnen installeren in de kamer en uit kunnen rusten voor onze eerste wandeldag morgen.

Dag 2
Wandeling Coggeshall-Great Horkesley (ca. 19 km/6 uur)
We worden met de minibus naar Coggeshall gebracht waar onze wandeling vandaag start. We wandelen via diverse dorpjes: Great Tey met de imposante Saint Barnabas kerk, Ford Street met een picknickplaats aan de River Colne, het gehucht Hall met een oud alleenstaand kerkje midden tussen de akkers en West-Bergholt, de geboorteplaats van John Constable. De wandeling eindigt vandaag in Great Horkesley, vanwaar we met de minibus naar ons hotel worden gebracht. Vanavond eten we gezellig samen in de mensa van de universiteit.

Dag 3
Wandeling Great Horkesley-Dedham (ca. 15 km/4,5 uur)
We worden met de minibus naar Great Horkesley gebracht. We zijn hier gisteren geïndigd en vandaag lopen we vanaf hier weer verder over de Essex Way. We wandelen door het dal van de Stour, en komen onder andere langs de Dedham Vale wijngaard en Langham, met een mooie kerk. We eindigen in Dedham, gelegen in een beroemd en geliefd stukje platteland aan de rivier Stour, in de volksmond het 'Land van Constable' genoemd. John Constable was een beroemde 18e eeuwse schilder die hier vandaan kwam en beroemde werken heeft geschilderd. Met de minibus worden we weer terug naar onze accommodatie gebracht. 

Dag 4
Wandeling (ca. 11 km/3,5 uur) door het natuurgebied van de Dedham Vale
De minibus brengt ons weer naar Dedham voor een wandeling door het natuurgebied Dedham Vale, gelegen in het stroomgebied van de Stour-rivier. We wandelen onder andere langs East Bergholt met het huis van John Constable en een kerk met mooie gebrandschilderde ramen. Ook komen we door Flatford, een gehucht met verschillende oude historische gebouwen, zoals Flatford Mill, Willy Lotts House, Bridge Cottage, Valley Farm en de Granary.

Dag 5
Wandeling Dedham-Wrabness (ca. 16 km/5 uur)
We starten vandaag wederom in Dedham. We wandelen via Manningtree, de kleinste gemeente van Engeland. Bij Manningtree verandert de rivier de Stour van een rivier in een waddengebied dat in open verbinding met de Noordzee staat. We kunnen genieten van mooie uitzichten over dit waddengebied. We eindigen in Wrabness, vanwaar we met de minibus weer terug naar Colchester worden gebracht.

Dag 6
Wrabness-Harwich (ca. 14 km/4,5 uur)
We rijden weer naar Wrabness. Onze wandeling gaat vandaag door het Stour Estuary natuurreservaat, een belangrijke broedplaats en overwinteringsplek voor veel verschillende soorten (water)vogels. Ook leven hier rode vossen, dassen en grijze eekhoorns. Eindpunt is Harwich, al eeuwenlang een havenstad en er zijn dan ook veel historische gebouwen, maar de belangrijkste attractie is de pier in de rivier. Met de minibus worden we weer terug naar onze accommodatie gebracht. 

Dag 7
Terugreis
Vroeg in de ochtend stappen we voor de laatste keer in de minibus voor de transfer naar de haven van Harwich, vanwaar we om 9.00 uur vertrekken om rond 16.00 uur in Hoek van Holland aan te komen. Vanwege het vroege tijdstip van vertrek krijgen we ontbijtpakketjes mee die we op de boot op kunnen eten. Op de boot hebben we ruimschoots de tijd om na te praten over deze fijne wandelweek.

University of Essex

ligging: de campus van het universiteitscomplex ligt aan de zuidoostzijde van de stad Colchester op ca. 3 km afstand van het centrum, in een groene omgeving met o.a. bos en meertjes. Er is een snelle en frequente busverbinding met de stad.
faciliteiten: diverse mensa-restaurants en winkels op de campus. Overal is gratis wifi.
kamers: modern en functioneel ingericht met een 1-persoonsbed (bij aankomst opgemaakt), een bureau, een stoel en een kast. De afstand tussen hoogbouw en laagbouw is ca. 100 meter.
 
  • 1-persoonskamer met gedeelde bad/douche en toilet: bevinden zich in de hoogbouw, met lift. Ca. 16 kamers delen 2 douches, 2 toiletten en 1 grote woon-/keukenruimte. Dagelijkse schoonmaak van de gezamenlijke ruimtes.
  • 1-persoonskamer met eigen bad/douche en toilet: bevinden zich in de laagbouw (max. 3 verdiepingen), geen lift. Ca. 6 kamers delen 1 kleinere keukenruimte. Dagelijkse schoonmaak van gezamenlijke ruimtes en slaapkamers op door-de-weekse dagen.
maaltijden: ontbijt en avondmaaltijd inbegrepen op de campus. Het is mogelijk om iets te eten en te drinken voor onderweg te kopen in de supermarkt op de campus (ca. 16 uur per dag geopend).

Vertrekdatum
Prijs


inclusief:
* Hoek van Holland-Harwich v.v. per ferry
* transfers Harwich-Colchester v.v. bij aankomst en vertrek
* verblijf in 1-persoonskamer met gedeelde bad/douche en toilet
* ontbijt en diner
* dagelijkse transfers naar de wandelingen v.v.
* Aktiva-reisleider
* Nederlandstalige route-uitleg, Engelstalig routeboekje in bruikleen (indien gewenst; niet strikt noodzakelijk om te gebruiken) 

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag kamer met eigen bad/douche en toilet € 95,-
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* vervoer van en naar Hoek van Holland
* eten en drinken onderweg
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reserveringskosten 

Leuke vakantie gehad ben erg tevreden. Jammer dat de beschrijving van de wandelingen niet wat uitgebreider was. Deze reis is goed in de smaak gevallen.
den Boestert
Ik heb weer een prima Aktiva-wandelvakantie gehad! Ook dankzij reisleidster Atsje die snel, flexibel en attent reageerde op zaken die zich tijdens deze reis voordeden bijv.: de niet altijd goed werkende druppels/fob kaartjes die toegang gaven tot de studentenflat waar wij met de groep zaten, zelf even handdoeken ging halen toen die halverwege de week niet werden vervangen zoals was aangekondigd. De kamer met sanitair op de campus was trouwens prima en werd op weekdagen elke dag schoongemaakt. Ook wees Atsje ons op punten op de wandelroute die verwarrend konden zijn of stond daar in de buurt om ons op het rechte pad te houden. De wandelingen van de Essex Way zijn nl. niet zo goed, consequent en logisch gemarkeerd als bijv. de Duitse Eifelsteig. Je moet hier echt met het Engelse boekje Essex Way lopen en als je daar handig in bent de special app van deze route op je smart phone zetten. Dan komt het wel goed! Vooral bij de langste wandeling (19 km) was het goed zoeken en loop je soms verkeerd. Op 2 plekken bleek de paal met de markering te zijn omver getrokken of was door begroeiing onvindbaar. Maaltijden op de campus zijn goed maar sober. Wel veel gekookte wortelen! Nog wat tips voor de vrije dag: Van onderstaande 3 dingen zou je er 2 op 1 dag kunnen combineren: Liefhebbers van tuinen en programma?s zoals Garderers? World van de BBC moeten zeker naar de tuinen van Beth Chatto in Elmstead Market (tip van Atsje). De bus hier naartoe stopt bij de campus. Daarna kun je naar Colchester, voormalig hoofdstad van de Romeinse provincie toen de Romeinen in Engeland zaten. Grote delen van de stadsmuur en de locatie van een tempel van Claudius (op de fundering staat nu een kasteel met eromheen een mooi park) zijn bewaard gebleven. Leuk om rond te kijken in deze stad. Nog leuker is het op naar Wivenhoe te lopen langs de oevers van de rivier de Colne. Dit is een sfeervol oud plaatsje met haventje. De Wivenhoe Trail begint bij parkeerplaats B van de campus (staat op groot bord aangegeven). Je loopt door het bos heuvelafwaarts, steekt de spoorlijn over en gaat linksaf. Je loopt dan zo over een dijk langs de Colne. Door akkerland naar Wivenhoe lopen kan ook, maar is veel minder leuk omdat je dan in een buitenwijk aankomt. Wivenhoe, Colchester en de campus zijn trouwens met dezelfde bus bereikbaar.
Annemiek Meertens
Ik heb al vaker een vakantie geboekt bij Aktiva tours maar The Essex Way is wederom een fantastische keuze gebleken, mooie wisselende Engelse landschappen waarbij je af en toe als vanouds dwars door de korenvelden gaat maar ook door een bosgebied gaat of een riviertje volgt, we hadden een leuke gezellige groep en met Atsje hadden we een goede, leuke en gezellige reisleidster die het land (Engeland) en de regio (Essex) goed kent.
Jeroen Kappert
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook