Singlereis Fietsen in de Kop van Drenthe

5 dagen
niveau 1
eigen vervoer
beoordeling: 8.7
vanaf € 579,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 04-08-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.) en bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.).
Bekijk prijzen

4 x ontbijt en diner inbegrepen 
per eigen vervoer naar Roden v.v.
meefietsende Aktiva-reisleiding

route: vlak. Per fietsdag wordt gemiddeld ca. 55 km (op de aankomst- en vertrekdag ca. 35 km) afgelegd.
groep: minimaal 8 / maximaal 14 reizigers.

Fietsreis langs meren, moerassen, velden en prehistorische grafheuvels
Een gebied dat elke kilometer anders is door de overgangen tussen zand, klei en moeras. Een gebied ingeklemd tussen Groningen en Assen met verschillende Nationale Parken. Dat is de Kop van Drenthe. Slenterend over de Brink of door Nationale Parken komen we de geheimen uit de prehistorie tegen. Ontdek verborgen beken en meren, spot een Schotse Hooglander en fiets door het eeuwenoude esdorpenlandschap.Tegenover het hotel vind u Museum Havezate Mensinge, met haar unieke en rijke inventaris die bewaard is gebleven. 

Een gezellig en sfeervol hotel
De uitvalsbasis van de reis is Hotel Onder de Linden, gelegen middenin het levendige centrum van Roden en op loopafstand van de bossen. Het is een gezellig, sfeervol en gastvrij hotel met een groot terrein achter het hotel waar we de auto gratis kunnen parkeren. In de directe omgeving van het hotel zijn er volop winkels en supermarkten te vinden. 

Dag 1
Heenreis naar Roden per eigen vervoer
Vandaag begint onze singlereis Nederland, waarbij we tussen 13.00 en 13.30 uur verzamelen in Hotel Onder de Linden. Na aankomst uitleg over de reis en kennismaken met elkaar en de reisleider. We starten vervolgens met een fietsroute (ca. 30 km/2,5 uur). Aan de rand van Roden komen we al snel langs museum Landhuis Mensinge. Het landgoed was een leengoed van de bisschop van Utrecht. De havezate werd gebouwd in 1381 en was tot 1985 bewoond. Het is een van de weinige overgebleven havezaten in Drenthe. Door het Mensingebos fietsen we verder. U ontdekt vennen, voormalige heidevelden en kronkelpaadjes die u een uitzicht bieden over het oeroude stroomdallandschap van het Lieversche Diep. Ook de hunebedden op de route zijn absoluut de moeite waard. Hunebed D01 is bijna helemaal compleet. Via esdorp Norg fietsen we terug naar ons hotel. Terug van de fietstocht is het genieten van een drankje in het hotelcafé. Vanavond genieten we samen, zoals elke avond tijdens ons verblijf, van een lekkere maaltijd. U kunt een hoofd- en nagerecht kiezen van de menukaart van het restaurant. 

Dag 2
Groningen, Kardinge en De Onlanden (ca. 55 km/4,5 uur)
De gezellige en historische binnenstad van Groningen valt uitstekend te combineren met twee jonge natuurgebieden. Kardinge in het noordoosten van de stad heeft bossen, moerassen en graslanden met uitbundige bloeiers en biedt ruimte aan iedereen die wil recreëren Ten zuidwesten van Groningen ligt natuurgebied De Onlanden. Ook dit gebied is vrij jong, en toch kun je er al genieten van bijzondere flora en fauna. Beklim eens de uitkijktoren om te genieten van de vele vogels, de bijzondere grazers én de skyline van Groningen.

Dag 3
Hunebeddenroute Zuidlaren (ca. 61 of 55 km/5 of 5,5 uur)
Een mooie tocht rondom het Zuidlaardermeer en door het historische landschap met zijn molens en prehistorische grafkamers. Deze pareltjes stammen uit de nieuwe steentijd, vanaf 3500 jaar voor onze jaartelling. U vindt Hunebed D03 en Hunebed D04 vlak bij elkaar op het erf van een klein boerderijtje. Ze zijn vrij compleet. Alle dekstenen en bijna alle draagstenen zijn nog aanwezig. Door de grillige, oude eiken op het erf vormen ze een schilderachtig paar. Verderop een leuke plekje om even uit te rusten in het Appelbergerbos. Daarna fietsen we vlak langs het mooie Zuidlaardermeer, dat duizenden jaren oud is en we nemen het zelfbedienings-fietspontje over het Drents Diep. Vervolgens komen we langs molen De Wachter, met een museum en kleine authentieke winkeltjes! 

Dag 4
Fochteloërveen (ca. 65 km/5,5 uur)
Vandaag fietsen we door één van de laatste hoogveengebieden van Europa. Geniet van de rust en de uitgestrektheid van het landschap. Laat u verrassen door de bijzondere veenplanten en de vele vogelsoorten die hier leven. In het voorjaar hoort u de roep van baltsende kraanvogels en in het najaar rusten er duizenden ganzen op het Esmeer. Deze route komt langs bijzondere uitkijktorens en -hutten. In 2000 heeft Natuurmonumenten een 18 meter hoge uitkijktoren in het Fochteloërveen in gebruik genomen. De toren is gebouwd in de vorm van een zeven en geïntegreerd in de omgeving. Neem uw verrekijker mee. Misschien ziet u één van de vele bijzondere vogelsoorten, zoals de grauwe klauwier, het paapje of de kraanvogel. Moe maar voldaan fietsen we terug naar ons gezellige hotel waar we heerlijk uit kunnen rusten met een drankje op het terras of binnen in het café, voor we weer samen gezellig aan tafel gaan voor het diner. 

Dag 5
Leekstermeer (ca. 35 km/3 uur)
Vandaagt eindigt uw singlereis Nederland. Na het ontbijt pakken we onze bagage en leggen deze in de auto, waarna we voor de laatste keer samen op pad gaan. Ten noorden van Roden vindt u prachtige waterrijke natuur. De Lettelberter Petten is een laagveengebied dat ontstond rond 1900 door het afgraven van turf voor de brandstofvoorziening. Zo ontstond de polder met het Leekstermeer. Op het einde van de route komen we langs Nienoord. De buitenplaats Nienoord ontstond in de zestiende eeuw als ontginningsproject in een uitgestrekt veengebied. Nu is het een stijlvol adellijk landgoed met een prachtige borg uit 1524. Er is een expositie die de luisterrijke historie van de borg en zijn vroegere bewoners op speelse wijze toont. Ook is er een expositie waar u meer leert over de uitdagingen van het reizen per rijtuig in de negentiende eeuw. Een bijzonder stukje Nederlandse geschiedenis dus. Einde rond 15.00 uur. We nemen afscheid van elkaar en iedereen keert weer met eigen vervoer huiswaarts. 

Noot
Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen en wordt aangepast aan de weersomstandigheden. Als het bijvoorbeeld te koud, te warm en/of te nat is, dan wordt er voor een alternatief programma gezorgd of wordt er bijvoorbeeld voor een korte fietstocht gekozen in plaats van een langere. 

Hotel Onder de Linden ***

ligging: Hotel Onder de Linden ligt in Roden, middenin het levendige centrum, aan de gezellige brink en op loopafstand van de bossen. 
faciliteiten: het hotel heeft 23 kamers op de eerste verdieping. Er is geen lift aanwezig. Er is een sfeervol café/restaurant met een terras (met warmtelampen) waar het heerlijk toeven is. 
kamers: de sfeervol ingerichte kamers beschikken over een bad/douche, toilet, flatscreen tv en gratis WiFi. De kamers zijn onlangs gerenoveerd. 
maaltijden: ontbijt en 3-gangendiner (vlees, vis of vegetarisch) inbegrepen. Een lunchpakket is ter plaatse te bestellen (€ 10,50 per persoon). Heeft u dieetwensen of bent u vegetarisch? Wilt u dit dan a.u.b. opgeven bij boeking
 Wat is er inbegrepen?
Vertrekdatum
Prijs


inclusief:
* 4 nachten verblijf in een 2-persoonskamer voor alleengebruik
* 4 x ontbijt en diner
* Nederlandssprekende meereizende Aktiva reisleiding
* toeristenbelasting

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
huurfiets 5-7 versnellingen € 70-
* huurfiets e-bike € 125,-
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* heen- en terugreis 
* drankjes en overige maaltijden/versnaperingen (eventuele lunchpakketjes zijn voor € 10,50 per stuk te bestellen bij het hotel).
* bijdrage SGR
* reserveringskosten
9

Het hotel , de reisleidster en het programma waren geweldig.

Heleen Vink , reisperiode augustus 2022
9

Genoten van de prachtige fietstochten, fantastisch de deskundige begeleiding van Dorry, de gastvrijheid in hotel Onder de Linden en enorm geboft met de gezellige groep. Een compleet vakantiegevoel gehad.

Rita, reisperiode augustus 2022
9

Het was mijn eerste reis met Aktiva wat een goede keus is geweest. Echt een aanrader.

anoniem, reisperiode augustus 2022
8

Afwisselende tochten in een prachtige omgeving. Veel natuur, vaak vrijliggende fietspaden en altijd autoluw. Als je dan ook nog reisleidster Dorry treft, is deze reis een toppertje.

Anne van den Berg, reisperiode augustus 2022
8

anoniem, reisperiode augustus 2022
9

Prima fiets vakantie heerlijk rustig om te fietsen. Hele leuke groep mensen. Dorry de reisleidster was uitstekend.

anoniem, reisperiode augustus 2022
9

Een fijne reis gehad met een reisleider die veel details van de omgeving kon doorgeven.

anoniem, reisperiode juni 2022
9

Hele mooie routes, toevallig door onze reisleider zelf uitgezet. Verrassend hoe mooi en gevarieerd het landschap is, ik kende het niet. Heb nu het gevoel dat ik die omgeving grondig heb leren kennen. Genoten van de rust, en geboft met het weer. Leuke kleine dorpen, gezellige horeca onderweg en aantal kilometers precies goed. De zadelpijn kwam doordat ik de laatste tijd niet veel heb gefietst, en nu dus 5 dagen achter elkaar!

anoniem, reisperiode juni 2022
8

anoniem, reisperiode september 2021
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook