Single Kerstreis Wandelen Heuvelland en Gulp- en Geuldal

4 dagen
niveau 1
eigen vervoer
vanaf
€ 360 per persoon
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 27-12-2021.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.) en bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.).
Bekijk prijzen

3 x ontbijt en diner inbegrepen
meelopende Aktiva-reisleiding
verblijf in 1-persoonskamer met eigen sanitair inclusief

route: heuvels (max. ca. 200 m.) afgewisseld met plateaus en rivierdalen. Per wandeldag wordt resp. 9, 18½, 16,½ en 11,½ km afgelegd.
groep: minimaal 8/maximaal 16 reizigers.

Een reis van hoog niveau!
Eigenlijk is Zuid-Limburg voor ons Nederlanders een (heel klein) stukje buitenland. Het landschap is er heuvelachtig, de mensen spreken wat zangerig met een flink zachte g, en qua genieten van eten en drinken weten de bewoners van wanten. Zuid-Limburg bezoeken is als een soort schoolreisje vroeger: bijzonder, verrassend en de herinnering blijft. Deze reis vindt plaats in de verste zuidoosthoek van Nederland, die ook het “hoogste” deel van ons land is. Epen bijvoorbeeld is hoog gelegen en verder zuideklijker in Nederland kan men niet komen. De Plank, de naam van het buurtschap en het grenspunt en het hotel, ligt zelfs op ruim 200 meter. Die hoog(s)tepunten liggen aan tegen de slingervormige grens Nederland/België, de rafelrand van Zuid-Limburg.

De meest romantische riviertjes van Nederland
De Gulp en de Geul zijn romantische riviertjes die juist over de grens met België ontspringen en al kronkelend hun weg landinwaarts volgen om bij Gulpen (ja, van het Gulpener pils) samen verder te stromen richting de Maas. Enkele wandelingen, bijvoorbeeld bij het Groote Bosch, gaan afwisselend door het bochtige Gulpdal maar ook iets bovenlangs met mooie uitzichten naar beneden en naar opzij. Op de plateaus liggen afwisselend kleine stukjes bos en dan weer akkers en weiden, waardoor en -langs de smalle wandelpaadjes lopen. Wandelen doen we steeds in het groen, zonder ver van de bewoonde wereld te geraken.


Een snipper van de Voerstreek 
De Belgische Voerstreek is een verhaal op zich: eigenlijk de gemeente Voeren met vijf kerkdorpen die compleet ingeklemd ligt tussen Nederland en Franssprekend Wallonië. Grenspalen in overvloed hier op de grens, soms wel elke 200 meter eentje! Het landschap van de Voerstreek oogt er hetzelfde als in het zuiden van Limburg: een zachtgolvend heuvellandschap doorkliefd met romantische riviertjes en talloze kleine - en vaak "holle" - zandweggetjes en paden. Nóg zo’n typische overenkomst van die twee: de wandelpaden steken meermaals koeienweiden over, gebruikmakend van hekjes en draaideurtjes aan weerszijden van het land. Twee mooie wandelingen pikken zo ook nog een snipper Voerstreek in België mee.

Kerstvertrek
Omdat het landschap in Zuid-Limburg er zo “on- nederlands” uitziet, is het in ons land nergens mooier dan daar. In de winter krijgt dat visuele genot een extra dimensie: een lage zon met lange schaduwen op de ochtend en de namiddag. En de begroeiing van bomen, struiken en hagen in een winterstand, dat veel extra uit- en verzicht mogelijk maakt. En met en beetje geluk een laagje sneeuw dat het heuvelland in een witte wereld doet toveren. Bij het kerstvertrek op 24 december wordt extra aandacht besteed aan het uitgebreide kerstontbijt en kerstdiner op de mooiste dag van het jaar.

Dag 1
De Plank, aankomst op eigen gelegenheid (zie: details) tussen 13.00 en 14.00 uur. Mogelijkheid om iets te eten of te drinken (niet inclusief). Daarna uitleg over de reis en de route door de reisleider. Inloopwandeling (ca. 9 km / 2,5 uur), afwisselend door weilanden en stukjes bos, naar het dorpje Ulvend op de Belgische grens en Noorbeek.

Dag 2
Wandeling (ca. 18,5 km/5,5 uur) naar Teuven in de Belgische Voerstreek, het Onderste Bosch en het schilderachtige plaatsje Epen boven het Geuldal.

Dag 3
Wandeling (ca 16,5 km/5 uur) via Banholt met enkele markante vakwerkhuizen naar Margraten met het Amerikaanse soldatenkerkhof, terug via Reijmerstok met recreatieboerderij De Puthof welk pand daar al in de Middeleeuwen stond. Route over plateaus met vergezichten.

Dag 4
Wandeling (ca. 11,5 km / 3,5 uur) via Hoogcruts met een 15e eeuwse kloosterruïne die nu gerestaureerd wordt, het plateau bij Heijenrath en het Groote Bosch naar Slenaken en terug naar De Plank, in het begin en het midden route door/boven het dal van de Gulp.

Hotel de Plank ***

ligging: in de gemeente Noorbeek maar ca. 4 kilometer buiten de plaats. Het buurtschap De Plank ligt aan de doorgaande weg Margraten-grens, en het hotel ligt vlak voor de grens van Nederland en België (500 m.).
faciliteiten: maaltijden (ontbijt en avondmaaltijd) inbegrepen. Op dag 2, 3 en 4 wordt een lunchpakket meegegeven. Brasserie. Panoramaterras (aan de achterzijde) met bij helder weer een uitzicht van wel 20 kilometer ver over het Limburgse en Belgische heuvellandschap.
kamers: mooi gerenoveerde en ingerichte slaapkamers met eigen gemoderniseerde badkamer met douche en toilet. Er is gratis wifi beschikbaar.
maaltijden: ontbijt en 3-gangen avondmaaltijd inbegrepen. 3 x wordt een lunchpakket meegegeven op dag 2, 3 en 4. Vegetarisch is mogelijk, opgeven bij boeking.
Op 25 december een uitgebreid kerstontbijt met als extra’s naar keuze: rosbief, zalm, omelet, spek en ei, kerststol met spijs, scones, brie en een glaasje cava. Ook op 25 december een uitgebreid en feestelijk 5-gangendiner, inclusief een vegetarische variant van het voor- en hoofdgerecht (de amuse, het tussengerecht en het dessert zijn zonder vees/vis).

bereikbaarheid:
* per auto: 
aan de weg van Margraten naar de grens, navigatie Schilberg, gratis parkeren. 
* per OV: trein NS naar Maastricht, bus Arriva lijn 57 richting Gulpen uitstappen halte Hoogcruts, 600 meter (7 min.) lopen.
Alle (4) wandelingen gaan vanuit Hotel de Plank. U heeft ter plaatse uw auto dus niet nodig om naar de wandelingen te rijden.inclusief:
* verblijf in een 1-persoonskamer (met badkamer met douche/toilet) op basis van halfpension (logies + ontbijt + avondmaaltijd)
* meelopende Aktiva-reisleider
* toeristenbelasting
 
optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* consumpties onderweg
* bijdrage SGR
* reserveringskosten
 
Dit was voor mij de eerste kennismaking met Aktiva tours. Het is me uitstekend bevallen, mooie wandelingen, leuke groep, goede reisbegeleidster. De kamers waren netjes en schoon. Het eten afwisselend en goed. Kortom een aanrader voor een korte vakantie in Nederland
Mari
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook