Single excursiereis Essen Ruhrgebied

3 dagen
niveau 1 van 3
trein
beoordeling: 8.3
vanaf € 385,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
18-10-2024. Excl. reserveringskosten (€ 17,50 p.p.,
max. € 30,- per boeking), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

19 april met succes uitgevoerd, 18 oktober volgeboekt, nieuwe datum 8 november
vervoer per trein vanaf elk station in Nederland/België
toegang tot 3 musea incl. rondleidingen o.a. industriële archeologie
meereizende en -lopende reisleiding
route: vlak tot licht heuvelachtig. Op dag 1 en 2 wordt ca. 3 resp. ca. 10-12 km afgelegd.
groep: minimaal 8/maximaal 16 reizigers

Het Ruhrgebied: grijs en grauw, vuile bodem en lucht
Alsjeblieft - dat was het Ruhrgebied 50 jaar geleden. Wie van ons herinnert zich niet die vieze regio die we vroeger (noodzakelijk!) passeerden op weg naar onze zomervakantie? Wel behorend tot de rijkste regio’s van het land, maar een rijkdom die ook eindig bleek. In de jaren 60 en 70 maakten steenkool en ijzer pas op de plaats en ging het Ruhrgebied, zoals zo vele andere Europese regio’s, een transitieperiode tegemoet. Een halve eeuw later noemt de regio zich ook wel ‘Grünmetropol’, verwijzend naar de natuur die men sinds die tijd haar vrije gang heeft laten gaan…
Zoals algemeen bekend, had de Ruhr-regio het in de Tweede Wereldoorlog met bombardementen zwaar te verduren. Zo werd bijvoorbeeld 90% van de Essense binnenstad beschadigd. De stad is daarna in twintig jaar tijd grotendeels opnieuw opgebouwd maar de gebruikte bouwstijlen hebben nooit de schoonheidsprijs verdiend. Hoewel toegegeven moet worden: de historisch meest waardevolle bouwwerken zijn gerestaureerd met bovengemiddelde zorg, aandacht en precisie: de Dom, de Oude Synagoge en Schloss Borbeck bijvoorbeeld. Kortom - Essen is een stad waar wél het een en ander gebeurd is!

Stedenreis met bijzondere thema's
Deze trip naar Essen is een stedenreis, maar wel eentje met bijzondere thema’s: industriële geschiedenis, klassieke kunst en tuinen, en moderne kunst. Een stadsbezoek vraagt, zoals altijd, om flink wat stukjes te lopen maar grotere afstanden worden per OV afgelegd. Kosten voor het lokale bus- en Straßenbahn (stadsspoor) verkeer is inbegrepen in de reissom en de reisleider vertelt hoe dat functioneert. Ons verblijf is in Intercity Hotel pal tegenover het Hauptbahnhof, centraler kan het niet. Omdat we voor het lokale programma geen auto of bus nodig hebben, gaat de heen- en terugreis van elk Nederlands of Belgisch station naar Essen v.v. per trein. Omdat we dus midden in het centrum van Essen slapen, is de reis op basis van logies en (uitgebreid) ontbijt; de reisleider zal beide avonden een voorstel doen om ergens in de buurt met elkaar te gaan eten.

Industriële archeologie
Met deze derde stad op rij (2022 Charleroi in het Belgische Wallonië en 2023 Esch-sur-Alzette in Luxemburgs Lotharingen) begint de industrieel-archeologische stedenreis bij Aktiva Tours een vaste traditie te worden. De reis wordt dit jaar slechts twee keer uitgevoerd en wordt in 2025 niet herhaald.
 

Dag 1
Elk Nederlands of Belgisch station-Essen (Hauptbahnhof) per trein (richttijden vertrek Groningen 06.30 uur, Amsterdam 08.30 uur, Arnhem 09.30 uur, aankomst Essen 11.30 uur). Te voet naar het hotel tegenover het station, achterlaten van de bagage (de kamers zijn dan nog niet beschikbaar). Per Straßenbahn naar station Essen-Hügel. Te voet naar Villa Hügel (15 min.), een woonvilla met de omvang en uitstraling van een paleis, met maar liefst 269 kamers. Het gebouw was van 1873 tot 1945 drie generaties lang de residentie van de belangrijke en vermogende  industriële familie Krupp, en is omgeven door een parktuin in Engelse landschappsstijl van 150 jaar oud. Eerst hebben we een rondleiding (90 min.) door een museumgids (*) door de villa en de bijgebouwen met vele 19e-eeuwse kunstwerken. Na een pauze lopen we met de reisleider ca. 1-1,5 uur door de uitgestrekte tuin van de villa (Park Hügel) waar veel klassieke en moderne kunstobjecten het groen verder verfraaien. Het park ligt direct naast het bosgebied Kruppwald/Essener Stadtwald en het recreatiemeer de Baldeneysee. Per Straßenbahn terug naar het hotel, inchecken. Op de avond voor wie dat wil een gezamenlijke maaltijd in een van de restaurantjes in de buurt.
 

Dag 2
Per Straßenbahn naar station Essen Zollverein, grenzend aan het immense oude mijncomplex Zeche Zollverein, operationeel van 1847 tot 1986. Na de beëindiging van de steenkoolwinning is het oude complex getransformeerd tot een museum, en uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed. Het hart van het oude mijncomplex is ‘Schacht XII’, het iconische bouwwerk is zelfs het symbool van het industriële erfgoed van het totale Ruhrgebied. We krijgen een rondeiding ‘Uber Kohle und Kompel’ (ca. 90 min.) van een museumgids (*), o.a. door de schachthal, de sorteerhal, de Kokerei, de Salzlager en de diverse fabrieken. Gebouwen, machines, liften, treinen en andere objecten zijn origineel maar gerestaureerd, en dateren alle uit de 19e en 20e eeeuw. In de middag wandelen we met de reisleider een deel (ca. 10-12 km van de totaal 26 km) van de Zollvereinsteig, een wandeling langs oude industriële objecten door het noorden van Essen. Onderweg komen we langs het Kaiser Wilhelm Park, aangelegd voor de mijnwerkers om ze dicht bij huis een oase van rust en groen te geven. De 150 jaar oude Stauder Brauerei waar het bekendste Essense bier gebrouwen wordt. De voormalige steenkoolmijn Zeche Carl, thans getransformeerd tot een poptempel. Nordfriedhof Altenessen waar o.a. de 42 mijnwerkers begraven zijn die er in 1942 bij een mijnexplosie om het leven kwamen. De Schurenbachhalde, de hoogste mijnberg (50 meter) van de stad met uitzicht naar alle richtingen. Het Rhein-Herne-Kanaal, voorheen gebouwd voor kolentransport, nu een recreatiegebied. Per Straßenbahn terug naar het hotel. Op de avond voor wie dat wil een gezamenlijke maaltijd in een van de restaurantjes in de buurt.
 

Dag 3
Uitchecken, bagage kan worden opgeslagen. Te voet (15 min.) naar Museum Folkwang (letterlijke betekenis, oud-Duits: ‘hal van het volk’), een van de meest gerenommeerde Duitse kunstmusea met een uitgebreide collectie o.a. van impressionisten uit de eind 19e en begin 20e eeuw (Cézanne, Van Gogh, Gauguin). Er is eerst een rondleiding (90 min.) door een museumgids (*), aansluitend is er gelegenheid om individueel de diverse afdelingen met kunstobjecten te bezoeken en aanschouwen. Het is ook mogelijk, al dan niet samen met de reisleider, een kort bezoek aan het centrum van Essen te brengen en bijvoorbeeld de Essener Domkirche en de Alte Synagoge te bezoeken. Essen-Elk Nederlands station per trein (richttijden vertrek Essen 15.00 uur, aankomst Arnhem 18.30 uur, Amsterdam 19.30 uur, Groningen 20.30 uur).
 

(*)
We proberen in eerste instantie een Nederlandssprekende gids te reserveren; indien die niet beschikbaar zou zijn dan is de gids Duitssprekend.
De reis van 18 oktober doet Museum Folkwang op vrijdag en Villa Hügel op zondag. 

Hotel Intercity

ligging: tegenover het station, aan de rand van het centrum.
faciliteiten: efficiënt georganiseerd stadshotel, receptie, ontbijtruimte, bar.
kamers: klein (vanaf ca. 15 m2) maar functioneel, voorzien van een 1- of 2-persoonsbed, tv, badkamer met douche en toilet.
maaltijden: ontbijt (buffet) inbegrepen; de reisleider zal beide avonden een voorstel doen om ergens in de buurt met elkaar te gaan eten.

 Wat is er inbegrepen?
Vertrekdatum
Prijs
Vr 18-10-2024 (niet meer beschikbaar)
€ 385,-
Vertrekgarantie
Vr 08-11-2024
385,-


inclusief:
* elk Nederlands of Belgisch station-Essen v.v. per trein
* 2 overnachtingen in een 1-persoonskamer met douche en toilet, logies en ontbijt
* meereizende en meelopende Aktiva-reisleider
* toegang tot 3 musea (Villa Hügel, Zeche Zollverein, Folkwang Museum)
* 3 x museumgids met uitleg

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* korting 2-persoonskamer (indien met 2 personen geboekt binnen 1 boeking) € 75,-

exclusief:
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)
7

Een kort maar afwisselend programma dat mijn eerste kennismaking was met dit dicht bewoonde gebied. Daarom des te verrassender dat het er (inmiddels) toch zo groen uitziet!

Enrico, reisperiode april 2024
9

Heel gevarieerde en interessante reis. Prima Hotel. Rondleidingen in het Nederlands is ook erg prettig. Fijne reisleider.

Margreet Bernsen, reisperiode april 2024
9

Fantastische reis! Veel interessante bezienswaardigheden: Kunst, cultuurgeschiedenis en mooie parken. Jantien is een zeer goede reisleidster, zij regelde alles tot in de puntjes.

Mareike, reisperiode april 2024
inclusief:
* elk Nederlands of Belgisch station-Essen v.v. per trein
* 2 overnachtingen in een 1-persoonskamer met douche en toilet, logies en ontbijt
* meereizende en meelopende Aktiva-reisleider
* toegang tot 3 musea (Villa Hügel, Zeche Zollverein, Folkwang Museum)
* 3 x museumgids met uitleg

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* korting 2-persoonskamer (indien met 2 personen geboekt binnen 1 boeking) € 75,-

exclusief:
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking)
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook