Fietsvakantie Wallonië

7 dagen
niveau 2.5 van 3
eigen vervoer
vanaf € 920,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
22-09-2024. Excl. reserveringskosten (€ 17,50 p.p.,
max. € 30,- per boeking), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

Nederlandstalige routebeschrijving
bagagevervoer tussen de hotels
transfer terug naar het beginpunt van de reis
route bijna volledig over kleine weggetjes zonder (veel) verkeer
route: heuvelachtig, zo veel mogelijk over geasfalteerde fietspaden en soms over rustige asfaltweggetjes. Per fietsdag wordt ca. 31-48 km afgelegd. De route kan op sommige stukken behoorlijk heuvelachtig zijn, maar de beklimmingen verlopen grotendeels geleidelijk, waardoor de route voor een breed publiek toegankelijk is. Er zijn enkele iets langere beklimmingen te verwachten, zoals na Bouillon, waar het hoogteverschil bij het verlaten van de Semoisvallei ongeveer 200 meter bedraagt. De minder sportieve reiziger kan kiezen voor een e-bike.
minimum aantal reizigers: 2.
aankomst: elke zondag van 14 april t/m 27 oktober en elke zaterdag en zondag in de maanden juli en augustus.
tip: om optimaal te genieten van deze reis, gebruikt u het beste een fiets met 24 versnellingen of een e-bike.

Welkom in Wallonië! Deze regio, die de zuidelijke helft van België beslaat en voornamelijk Franstalig is, is bij reizigers minder bekend dan Vlaanderen. Wallonië heeft echter de reputatie de mooiste landschappen van het land te bieden, omdat het minder verstedelijkt is, maar ook door het heuvelachtige landschap. De schoonheid is er vaak prachtig, en verrassend tegelijk.
Op cultureel vlak is deze tocht een onderdompeling in het "diepe" België. Met een passie voor frietjes, een sterke dorst naar goed bier waarvan alleen de monniken het recept kennen (in de kloosters is stilte goud!), een opvallende levensvreugde en een onconventioneel gevoel voor humor, hebben de inwoners van Wallonië geen tegenhangers. Deze reis brengt u naar enkele van de beroemdste plaatsen van de drank, zoals Leffe, Rochefort of Orval.
De fietstocht voert u van de Maasvallei, waar u de plaatsen Namen (Namur) - de hoofdstad van Wallonië - en Dinant kunt bezoeken, naar het meest zuidelijke dorp van het land Torgny met haar zonnige microklimaat. Tussen deze twee regio's doorkruist u niet minder dan vier andere prachtige gebieden. Eerst de Condroz, waar u door een landschap van zacht glooiende heuvels fietst. Vervolgens de Famenne, een streek die bekend staat om de karstformaties, waar u de kans krijgt om de grotten van Han te verkennen. Daarna via een tot fietspad omgevormde oude spoorweg omhoog naar het Ardennenmassief. En dan na het middeleeuwse stadje Bouillon uiteindelijk de Gaume, een groene streek met een meer zuidelijke sfeer en typische architectuur. Wallonië op een manier die niet gevarieerder kan!
 
 title=

Dag 1
Heenreis
Op eigen gelegenheid reist u naar Namen. De stad is gelegen aan de samenvloeiing van de Maas en de Samber (Sambre). Hoewel het een grote stad en de hoofdstad van Wallonië is, is de sfeer heel ontspannen gebleven. Het stadscentrum kan het beste te voet worden verkend, zodat u de tijd hebt om het rijke historische erfgoed te bewonderen. Het belfort staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Dag 2
Namen - Dinant (ca. 31 km/3 uur gemakkelijke variant, uit te breiden naar ca. 68 km/6 uur zwaardere variant)
U heeft de keuze uit 2 of 3 routes naar Dinant. U kunt een oud jaagpad volgen langs de Maas tot Dinant, of u kunt af en toe een omweg maken naar andere rivierdalen en onderweg mooie dorpjes ontdekken zoals Crupet, Sosoye of Falaën. Op minder dan een kilometer van de rivier zullen tuinliefhebbers de betoverende tuinen van Annevoie niet willen missen.
Aan het einde van de dag bereikt u het gezellige stadje Dinant. Dat staat vaak centraal in toeristische brochures over Wallonië dankzij de ligging tussen de Maas en steile rotswanden. Dinant werd vele malen verwoest, maar heeft toch een zekere ouderwetse charme weten te behouden, met de markante bolvormige klokkentoren van de stadskerk, de citadel op de klif, de leistenen daken van de huizen maar vooral de ontspannen, bijna tijdloze sfeer. Maar Dinant is tegenwoordig ook beroemd als hoofdstad van de saxofoon, omdat Adolphe Sax, de uitvinder van het befaamde instrument, er opgroeide.
 

Dag 3
Dinant - Rochefort (ca. 42 km/4 uur)
Het reisdoel is Rochefort, bekend van één van de beste bieren ter wereld. Het is een plattelandsstadje met een fraaie heuvelachtige omgeving. De route leidt eerst naar het kasteel van Walzin, dat dankzij de ligging op een 'adelaarsnest' hoog boven de Lesse de bijnaam 'Belgisch Neuschwanstein' kreeg. Vervolgens verlaat de route het dal van de Lesse om het plateau van de Condroz te bereiken, een mooie boerenstreek waar u enkele schattige dorpjes met leistenen huizen passeert zoals Furfooz en Celles. In een rivierbocht ziet u ook het mooi gelegen kasteel van Vêves, met vier romantische torens in 'potloodvorm'. Vervolgens daalt u geleidelijk van het Condrozplateau af om aan te komen in de Famenne, een natuurlijke laagvlakte.
 

Dag 4
Rochefort - Paliseul (ca. 44 km/4 uur)
U verlaat de Famennestreek door de Calestienne over te steken, een smalle strook van kalkbodem waarin indrukwekkende grotten zijn ontstaan. Langs de mooiste van allemaal: de grotten van Han, gaat de fietsroute. Deze bekende grotten herbergen stalactieten, stalagmieten en andere rotscreaties in een adembenemende donkere omgeving, die u kunt ontdekken met een twee uur durende boottocht. Vervolgens bereikt u de voet van het Ardennenmassief, waar uitgestrekte bossen en groene weiden elkaar aangenaam afwisselen. Een oude spoorlijn omgevormd tot fietspad leidt u naar het hoge plateau. Door boerenlandschap komt u daarna aan in het rustige dorpje Paliseul, omgeven door weilanden.
 

Dag 5
Paliseul - Chassepierre (ca. 48 km/4,5 uur)
Aan het begin van de route komt u door het mooiste rivierdal van België: dat van de Semois. Vanaf een uitkijkpunt kunt u zien hoe deze rivier door het landschap meandert. Eenmaal beneden fietst u langs de Semois door een prachtig landschap. De cisterciënzer abdij van Clairefontaine is idyllisch gelegen in het hart van deze vallei. Vervolgens bereikt u het middeleeuwse stad je Bouillon, waarvan het beroemde fort op een rotsachtige heuvelrug midden in een meander prijkt. Hier woonde de beroemde Godfried van Bouillon, die de eerste kruistocht naar Jeruzalem leidde. Tegenwoordig kunt u zijn voormalige woning bezoeken en veel te weten komen over het leven in die tijd van de kruistochten. Het charmante centrum van Bouillon is zeker interessant om even te bezoeken en er een hapje te eten. Nadat u in de middag een groot bos heeft doorkruist, verlaat u voorgoed de Ardennen en belandt u in de schilderachtige Gaumestreek, waarvan de zacht glooiende heuvels soms een beetje aan de Provence doen denken, de streek wordt daarom ook wel de Petite Provence genoemd. Ook de bouwstijl van de dorpshuizen is hier heel anders. Aan het einde van de dag bereikt u het dorp Chassepierre, dat met het  uiterlijk als een ansichtkaart ongetwijfeld één van de mooiste dorpen van Wallonië is!
 

Dag 6
Chassepierre - Torgny - Namen (ca. 48 km/4,5 uur)
Een plaats die symbool staat voor het Belgische bier zal de dag markeren: Orval. Verscholen in een bosrijke omgeving maakt de cisterciënzer abdij waarschijnlijk het beroemdste trappistenbier ter wereld. De abdij, die u niet mag missen, neemt u mee terug in de geschiedenis tot de 11e eeuw. Een twintigtal kilometers verder maakt bier plaats voor wijn: u komt aan in Torgny, een dorp met een mediterrane sfeer, waarvan het milde en zonnige microklimaat de wijnbouw op de omringende heuvels mogelijk maakt! Deze specificiteit heeft het de bijnaam "Kleine Belgische Provence" opgeleverd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit het zuidelijkste puntje van België is!
Uw reis eindigt dan in het dorpscafé, waar één van onze chauffeurs u ophaalt met zijn voertuig om u terug te brengen naar de vertrekplaats Namen (incl. fiets). Terwijl u op hem wacht, krijgt u een drankje aangeboden om te proosten op uw aankomst aan het einde van uw Waalse fietsreis.

Dag 7
Terugreis
Na het ontbijt per eigen vervoer (op eigen gelegenheid) naar huis, einde van de fietsvakantie door België.

Fietsvakantie Wallonië

Tijdens deze reis verblijft u in goede 3-4* hotels, met al het nodige comfort inclusief ontbijt. Hieronder vindt u de meest gebruikte hotels tijdens deze reis. Deze hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een hotel niet meer beschikbaar is, wordt er een gelijkwaardig alternatief voor u gereserveerd (in de genoemde plaats of in de nabije omgeving). De definitieve hotellijst ontvangt u bij uw reispapieren.

Verlengen van de reis
Deze reis is gemakkelijk uit te breiden met extra overnachtingen in . Deze kunt u direct bij boeken opgeven in het veld 'Opmerkingen' tijdens stap 3 van het boekingsproces.
 
Dag(en) Plaats Hotel Prijzen verlengingsnacht**
Dag 1  Namen Hotel Les Tanneurs****
Hotel B&B***
2-persoonskamer € 89,-
toeslag 1-persoonskamer € 52,-
Dag 2 Dinant La Merveilleuse***  
Dag 3 Rochefort Les Terrasses des Falizes (B&B)
La Malle Poste***
 
Dag 4 Paliseul La Hutte Lurette***
Le Temps des Saveurs***
 
Dag 5 Chassepierre La Vieille Ferme  
Dag 6 Namen Hotel Les Tanneurs****
Hotel B&B***
2-persoonskamer € 89,-
toeslag 1-persoonskamer € 52,-
** de genoemde prijzen voor de verlengingsnachten zijn per persoon per nacht en inclusief ontbijt


 

jun 2024 | jul 2024 | aug 2024 | sep 2024 | okt 2024 |
inclusief:
* 6 overnachtingen in 3/4-sterrenhotels
* 6 x ontbijt
* toeristenbelasting
* Nederlandstalige routebeschrijving incl. kaartmateriaal
* terugtransfer van Torgny naar Namen (incl. fiets)
* bagagevervoer van hotel naar hotel
* toegang tot de app met alle GPS data
 
optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1-persoonskamer € 399,-
* huur toerfiets € 208,-
* huur e-bike € 290,- 

exclusief:
* parkeerkosten
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking) 
8

Prachtig gevarieerde route, mooie natuur en veel bezienswaardigheden. Merendeels goed geasfalteerde fietspaden, maar ook bospaden en steile landwegen met los grind, die wat meer behendigheid vereisen. Kortom een aanrader voor wie van natuur en wat uitdaging houdt. Overnachtingen variëren van luxe ruime kamers tot eenvoudige (te krappe) kamers, die met veel trapjes moeilijk bereikbaar waren. Ontbijt was overal goed verzorgd.

Harry, reisperiode juni 2024
inclusief:
* 6 overnachtingen in 3/4-sterrenhotels
* 6 x ontbijt
* toeristenbelasting
* Nederlandstalige routebeschrijving incl. kaartmateriaal
* terugtransfer van Torgny naar Namen (incl. fiets)
* bagagevervoer van hotel naar hotel
* toegang tot de app met alle GPS data
 
optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1-persoonskamer € 399,-
* huur toerfiets € 208,-
* huur e-bike € 290,- 

exclusief:
* parkeerkosten
* bijdrage SGR € 5,- per persoon en Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking
* reserveringskosten € 17,50 per persoon (max. € 30,- per boeking) 
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook