Fietsvakantie ten Oosten van de IJssel

8 dagen
niveau 1 van 3
eigen vervoer
vanaf € 725,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
15-09-2023. Excl. reserveringskosten (€ 15,00 p.p.) en bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.).
Bekijk prijzen

verblijf in uitstekende 3-sterrenhotels incl. ontbijt
bagagetransport van hotel naar hotel
diner op de aankomstdag
route: vlak, zo veel mogelijk over geasfalteerde fietspaden en soms over heel rustige asfaltweggetjes. Per fietsdag wordt ca. 45-74 km afgelegd.
minimum aantal reizigers: 1
aankomst: elke maandag en vrijdag van 3 april t/m 15 september

Fietsvakantie door prachtige natuur 
De mooiste, rustigste én natuurrijkste fietsroutes liggen ten oosten van de IJssel: van Salland tot de Achterhoek. Daar waar u fietst langs kromme beken en de kleinste, grote rivier van ons land: de Overijsselse Vecht. Door authentiek boerenland en donkere bossen, over heuvels en heidevelden. Met onderweg havezathes, vakwerkboerderijen, watermolens en kastelen. Daar moet u wezen, 'en dan zie' j dat de halve wereld ten oosten van de iessel lig' (Daniel Lohues).
 

Dag 1
Aankomst Vethuizen
Vandaag begint uw fietsvakantie Nederland. U reist op eigen gelegenheid naar Vethuizen, zo'n 9 km buiten Doetinchem. U verblijft daar in een heerlijk, landelijk gelegen hotel, gevestigd in een prachtige Havezathe, een voormalige boerenhoeve. Voor wie vroeg aankomt is een rondje door het Bergherbos naar ’s-Heerenberg aan te raden. Het diner is vanavond inbegrepen.

Dag 2
Vethuizen - Bredevoort (ca. 45 of 67 km/4 of 6 uur)
Door oude loofbossen op weg naar fraai Zeddam. Het Bovendorp, ontstaan rondom de kerk, ligt hoger dan het later gebouwde Benedendorp. Bezienswaardig zijn de twee molens: de Grafelijke Torenmolen en de Rosmolen. Het wordt wat stijgen en dalen wanneer u door het groene Bergherbos de stuwwal van Montferland op fietst. In 's-Heerenberg, een levendig, terrasrijk dorp met historische straatjes, vindt u een van de grootste middeleeuwse kastelen van Nederland, het Kasteel Huis Bergh. Langs oude boerderijen, essen, bosjes, houtwallen en slingerende beekjes gaat het door de Achterhoek, via het gezellige plaatsje Aalten, uiteindelijk naar eindbestemming Bredevoort, het knusse boekenstadje met eeuwenoude straatjes en een prachtige vestingpark langs de oude stadsgracht.

Dag 3
Bredevoort - Haaksbergen (ca. 66 km/6 uur)
Tegen de klok in rondom Winterswijk. Het pad voert langs de Oliemölle, met een leuke uitspanning, langs vakwerkhuizen, bolle akkers, rode dakpannenboerderijen, naar het slaperige boerengehucht Kotten. U fietst langs de Duitse grens door het landelijke Woold en kijkt bij de diep uitgegraven Muschelkalkgroeve vanaf het uitzichtplateau 200 miljoen jaar terug in de tijd. Hier broedt de Oehoe. Onderweg beekjes, watermolens en wijngaarden. U passeert het Zwillbrocker Venn, een moerassig Duits-Nederlands natuurgebied, met bloemrijke hooilanden en een heuse flamingokolonie. In Zwillbrock kunt u een terrasje pikken. Via bospaadjes verder langs het riviertje de Berkel en ruilt u Gelderland in voor Overijssel. Verder fietsend door fraaie bossen bereikt u tenslotte het plaatsje 'Hoksebarge', waar u overnacht.

Dag 4
Haaksbergen - Ootmarsum (ca. 74 km/6,5 uur)
Eerst langs de prachtige, dubbele Oosterdorper Watermolen, waarvan de geschiedenis begint in 1548. Door het stroomgebied van de Buurserbeek naar het fraaie Buurserzand en het Witte Veen, een van de laatste stukjes Nederlands hoogveen. Onderweg bruinige slingerbeekjes tussen varens en onder de schaduw van beuken en eiken. Voor Losser duikt de Dinkel op, die dwars door de heide, zandverstuivingen en bossen van het Lutterzand stroomt. In Berghum ziet u het bijzondere 'Klöpkeshoes', en vlak na Denekamp het prachtige Landgoed Singraven, waar de Dinkel een eeuwenoude watermolen in gang zet. De voormalige molenaarswoning is nu een uitnodigend en oerknus café. Het keienpad dat u de bossen in voert, lost op tussen hei en houtwallen, bossen en beken. Einddoel: het wonderschone Ootmarsum.

Dag 5
Ootmarsum - Coevorden (ca. 64 km/5,5 uur)
U fietst door het golvend Twents land met weidse, bijna onnederlandse uitzichten. Wat is het hier mooi! Bij Hesingen steekt u de Nederlands-Duitse grens over en gaat u op weg naar het plaatsje Uelsen met zijn 'Pickmäijer' monument, oude raadhuis en interessante Bronstijdhoeve. Enkele kilometers verder stuit u op het riviertje de Vechte, een bescheiden waterloop die stroomafwaarts richting Nederland breder en breder wordt en de Overijsselse Vecht gaat heten. U volgt vanaf hier de bekende Vechtetal route en verwisselt een aantal malen, met bruggetjes en een trekpontje, van rivieroever. U bereikt tenslotte het grensplaatsje Laar met zijn prachtige molen en gaat op zoek naar de 'Chain Reaction' en 'Wortlos', twee beeldende kunstwerken langs de rivieroever. Dan wordt het tijd voor uw eindbestemming: de historische ganzenstad Coevorden, met het enige kasteel dat de provincie Drenthe rijk is.

Dag 6
Coevorden - Hellendoorn (ca. 62 km/5,5 uur)
Eenmaal onderweg ziet u enkele kunstobjecten die deel uitmaken van de 'Kunstwegen' route, de langste laan van hedendaagse beeldende kunst in West-Europa. Over smalle weggetjes fietst u door het dal van de kronkelende Overijsselse Vecht, de kleinste van onze grote rivieren. Langs wuivend riet, door statige beukenlanen, langs door houtwallen omgeven, bolle enken, waar rode boerderijdaken nog net bovenuit steken. U komt door het fraaie esdorp Rheeze met zijn authentieke brink. Het wordt tijd voor koffie en een afscheidsblik over de Vecht als u het gezellige Ommen bereikt. Voorbij het fraaie Huize Het Laer verandert het landschap dramatisch en begint u aan de 'klim van de week'. De Archemer en Lemelerberg vormen tezamen een 78 meter hoge bult in het verder vlakke land. Geniet van de prachtige uitzichten en natuur: een afwisseling van zandvlaktes, heide, jeneverbessen en bossen. Nog even een plat stukje en dan over de Hellendoornse berg naar uw eindbestemming, het 'IJsdorp' Hellendoorn.

Dag 7
Hellendoorn - Almen (ca. 45 km/4 uur)
Eerst wat eenvoudig klimmen en dalen op weg naar de levendige textielstad Nijverdal. Daarna wacht het grootste, droge heidegebied van Europa: de Sallandse heuvelrug, leefgebied van bijzondere vogels zoals de roodborsttapuit, nachtzwaluw en iconische korhoen. Over smalle, slingerende paden is het heerlijk fietsen over dit golvend stukje stuwwal. Geniet van weidse uitzichten en bezoek op de Holterberg het natuurmuseum met zijn unieke diorama's. Na Holten maakt het heuvelland plaats voor de feodale Graafschap met historische stukjes coulissenland van beukenlanen en bosjes, weilanden en akkertjes, boerderijen en landhuizen, in vorige eeuwen vormgegeven door de adel. Nabij het fraaie 18e eeuwse Huis Verwolde, met zijn smaakvolle theetuin, gaat u op zoek naar de dikke boom, een 450 jaar oude eik. U passeert het Twentekanaal en arriveert in Almen, een rustiek dorpje in de Achterhoek en bekend door de gedichten van de dichter Staring.

Dag 8
Almen - Vethuizen (ca. 48 km/4 uur)
Eerst met een zelfbedieningspontje over de Berkel en dan even Huize Enzerinck bewonderen voor u het 8-kastelendorp Vorden binnen fietst. Via een prachtig fietspaadje naar kasteel Vorden, een imposant middeleeuwse bouwwerk met een gezellige theetuin. Dan verder door het voor deze streek zo karakteristieke coulissenlandschap. Bosjes, bomenlanen, kleine akkers en weidevelden, gescheiden door houtwallen, wisselen elkaar snel af. Bewonder het 18e eeuwse, in Lodewijk XVI-stijl gebouwde Huis de Kiefskamp en even verderop Huis 't Zelle, met haar unieke, 18e eeuwse lanenstelsel. Via Zelhem, met zijn oudheidkundig museum Smedekinck, bereikt u tenslotte Vethuizen, de Havezathe waar u een week geleden aan uw fietsvakantie Nederland begon. Hier aangekomen keert u op eigen gelegenheid huiswaarts.

Fietsvakantie ten Oosten van de IJssel

Tijdens deze reis verblijft u in uitstekende 3-sterrenhotels inclusief ontbijt. Onderstaande hotels zijn onder voorbehoud van beschikbaarheid. Wanneer een accommodatie niet meer beschikbaar is, zullen wij een gelijkwaardig alternatief voor u reserveren.

Verlengen van de reis
Deze reis is gemakkelijk uit te breiden met extra overnachtingen. Deze kunt u direct bij boeken opgeven. Mocht u het reisverloop willen wijzigen en kan dat niet via de website? We helpen u graag, u kunt dit telefonisch aan ons doorgeven via 088-633 20 60 of een mail sturen naar info@aktivatours.nl.
 
Dag(en) Plaats Hotel(s) Prijzen verlengingsnacht **
Dag 1 Vethuizen Havezathe Carpe Diem 2-persoonskamer € 70,-
toeslag 1-persoonskamer € 50,-
Dag 2 Bredevoort Boutiquehotel de Heerlyckheid 2-persoonskamer € 70,-
toeslag 1-persoonskamer € 50,-
Dag 3 Haaksbergen Hotel Erve Bruggert of
Hotel de Watermölle
2-persoonskamer € 70,-
toeslag 1-persoonskamer € 50,-
Dag 4  Ootmarsum Hotel de Rozenstruik 2-persoonskamer € 70,-
toeslag 1-persoonskamer € 50,-
Dag 5 Coevorden Hotel Talens 2-persoonskamer € 70,-
toeslag 1-persoonskamer € 50,-
Dag 6 Hellendoorn Fletcher Hotel Hellendoorn 2-persoonskamer € 70,-
toeslag 1-persoonskamer € 50,-
Dag 7 Almen Landgoed Ehzerwold of
Landhotel de Hoofdige Boer
2-persoonskamer € 70,-
toeslag 1-persoonskamer € 50,-
** de genoemde prijzen voor de verlengingsnachten zijn per persoon per nacht o.b.v. logies/ontbijtinclusief:
* 7 nachten verblijf in een 2-persoonskamer
* 7 x ontbijt
* diner in Vethuizen
* routebeschrijving inclusief kaartmateriaal
* bagagevervoer van hotel naar hotel
* toeristenbelasting
* GPS-tracks (op aanvraag) 

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1-persoonskamer € 280,-
* huur toerfiets met 21 versnellingen € 96,-
* huur e-bike € 200,-

exclusief:
* overige maaltijden en dranken
* bijdrage SGR € 5,- per persoon
* reserveringskosten € 15,- per persoon (max. € 25,- per boeking)

inclusief:
* 7 nachten verblijf in een 2-persoonskamer
* 7 x ontbijt
* diner in Vethuizen
* routebeschrijving inclusief kaartmateriaal
* bagagevervoer van hotel naar hotel
* toeristenbelasting
* GPS-tracks (op aanvraag) 

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1-persoonskamer € 280,-
* huur toerfiets met 21 versnellingen € 96,-
* huur e-bike € 200,-

exclusief:
* overige maaltijden en dranken
* bijdrage SGR € 5,- per persoon
* reserveringskosten € 15,- per persoon (max. € 25,- per boeking)

Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook