Fietsvakantie Loire - Tour de France special

5 dagen
niveau 1
eigen vervoer
vanaf
€ 345 per persoon
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 28-06-2021.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

verblijf in het midden van Chenonceaux waar voor de deur de Tour voorbij komt
ontbijt én diner inclusief
fietshuur inbegrepen

Chenonceaux: 400 inwoners, rustig en ingetogen…
De Loire is de langste rivier van Frankrijk, die zich met een lengte van ruim 1000 kilometer dwars door het land beweegt. Een van de fraaiste delen ligt, stroomafwaarts gezien, tussen de steden Blois en Tours, waar de Loire en de Cher samenvloeien. In die streek is de dichtheid van vermaarde kastelen groot: prachtige woonpaleizen omgeven door fraaie parken, soms nog in privébezit en ook deels nationaal historisch monument, en vaak te bezoeken. Het meest uniek in dit opzicht is het kasteel van Chenonceaux, deels over de rivier de Cher heen gebouwd en omgeven door bewonderenswaardige tuinen in symetrische grondpatronen. Dichtbij (15 kilometer) ligt Amboise met het beroemde kasteel en daarnaast Clos Lucé waar eens Leonardo da Vinci woonde. En iets verder weg liggen Chaumont, Chambord en Cheverny. De streek is ook vermaard om haar smakelijke wijnen: meestal wit en soms rood, en eerder droog dan zoet, uit de wijngaarden van Vouvray, Saint Martin-le-Beau en Francueil. Die passen - naar keuze per glas, karafje of 0,7 liter fles - uitstekend bij de smakelijke avondmaaltijd in het restaurant van Hostel du Roy.
Het kasteel van Chenonceaux is een van de grootste toeristische publiektrekkers van Frankrijk. Verreweg de meeste bezoekers komen met de bus en rijden zo rechtstreeks naar de grote parkeerplaats, en einde middag weer terug naar hun hotel in de stad. Het plaatsje Chenonceaux zélf, met een kleine 400 inwoners, is juist rustig en ingetogen.

…maar dat verandert op 1 juli!
In de middag van 1 juli dendert de Tour de France door de hoofdstraat Rue Bretonneau van Chenonceaux, dus ook langs huisnummer 9: het Aktiva-hotel Hostel du Roy. Eerst is er de tourkaravaan, een sliert van 20 kilometer lang met wel 250 auto’s, uitgedost met de opvallendste reclame, langzaam tuffend om vooral ook veel goodies uit te kunnen delen. Die pasage duurt wel 40 minuiten, en dan volgt er een pauze. Later waarschuwt een groep helikopters dat het peleton er aan komt: tussen 150 en 200 fietsers razen voorbij, geëscorteerd door serviceauto’s, pers en motorpolitie. De verwachte doorgangstijd van Chenonceaux is waarschijnlijk 10 minuten, en dan is het spektakel - althans voor Chenonceaux - voorbij…

De feiten:
* Tour de France editie 108
* 26 juni t/m 18 juli 2021
* 1 juli: etappe 6 Tours-Chateauroux 160,6 kilometer
* 12.57 uur Chenonceaux: begin van de passage van de tourkaravaan (tot ca. 13.30 uur)
* 14.52 uur Chenonceaux: passage van het peloton

Fietsen zonder zorgen
Uiteraard staat het u vrij om er op 1 juli in de ochtend op uit te trekken. Natuurlijk zijn er op die dag verkeersbeperkingen maar met de fiets kunt u achter het hotel via het straatje langs de kerk het spoor oversteken en daar ligt dan al het langeafstandsfietspad van Bléré naar Montrichard. De vele landelijke weggetjes tussen de Loire en de Cher gaan door een glooiend landschap. Eenmaal afgedaald naar de Loire en de Cher zijn die weggetjes tamelijk vlak. Open landschap met korenvelden en wijngaarden wordt afgewisseld met bosgebied zoals het Forêt d’Amboise met de monumentale toren Pagode de Chanteloup. Er zijn tegenwoordig vrijliggende fietspaden aangelegd en op schaduwrijke plaatsen zijn leuke plekjes om te picknicken.

Verder is deze fietsreis is er een zonder zorgen. In de avond nuttigt u op een tijdstip naar keuze in het sfeervolle restaurant met openhaard de 3-gangen avondmaaltijd waarbij u keuze heeft uit diverse streekgerechten. In de ochtend gebruikt u er het ontbijt in buffetvorm. U krijgt een huurfiets ter beschikking die veilig en droog in een fietsgarage geparkeerd kan worden.

Dag 1
U reist op eigen gelegenheid naar Chenonceaux (afstand Utrecht-Chenonceaux ca. 700 km). U kunt uw auto gratis parkeren op het eigen terrein van het hotel. Om 18.00 uur is er een briefing door de lokale vertegenwoordiging en worden de huurfietsen uitgereikt.

Dag 2
Fietstocht “Plage, écluses et pressoirs en vallée du Cher” (ca. 28 km/2 uur) door het Cherdal oostelijk van Chenonceaux naar Montrichard en terug via de wijncoöperatie van Francueil, en/of fietstocht “La Voie Royale” (ca. 45 km/3 uur)  door het dal van de Cher westelijk van Chenonceaux naar Amboise en terug.

Dag 3
Fietstocht “Les Murmures de la forêt” (ca. 30 km/2 uur) via Saint Règle met een markante kerk in romaanse bouwstijl en het moerasgebied Étang de la Moutonnerie in het Forêt d’Amboise, en/of fietstocht “De l’Abbaye d’Aiguevives au Château de Montpupon” (ca. 30 km/2 uur) langs de abdij van Aiguevives en het grote mooie woonkasteel van Montpoupon.

Dag 4
1 JULI: TOUR DE FRANCE ETAPPE 6 TOURS-CHATEAUROUX KOMT DOOR CHENONCEAUX! en/of fietstocht “De l’Amasse aux rives du Cher” (ca. 26 km/2 uur) naar Souvigny-de-Touraine met het Château de Feuillet.

Dag 5
Na het ontbijt reist u op eigen gelegenheid terug naar huis.

Hotel du Roy

Sfeervol familiehotel in het midden van het dorp Chenonceaux (afstand tot de ingang van het beroemde kasteel 400 meter), direct aan de straat waar het peloton van de Tour de France voorbij komt. Sfeervol restaurant met klassieke inrichting en openhaard. Separate caféruimte. Kamers met bad of douche en toilet. Tuin en terras. Afgesloten parkeerplaats op eigen terrein. Speciale fietsgarage (droog en veilig).

Vertrekdatum
Prijs


inclusief:
* 4 hotelovernachtingen (2-persoonskamer met bad of douche en toilet) op basis van halfpension (ontbijt en diner)
* gedetailleerde fietsroutekaartjes (als aanvulling op de gemarkeerde fietsroutes)
* gebruik hybride-fiets met 24 versnellingen incl. op de dag van aankomst en vertrek
* gratis parkeerplaats op het eigen afgesloten terrein 

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1-persoonskamer € 152,-
* toeslag gebruik e-bike € 50,- (5 dagen)
* extra nacht halfpension incl. fietshuur € 76,- (toeslag 1-persoonskamer € 38,-)
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reserveringskosten
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook