Fietsvakantie langs de Elbe van Dresden naar Praag

8 dagen
niveau 1
eigen vervoer óf
trein
vanaf € 589,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 30-09-2021.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.), bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.) en calamiteitenfonds (€ 2,50 per boeking).
Bekijk prijzen

met Nederlandstalige routebeschrijving
inclusief bagagetransport
gemakkelijk te verlengen met extra nachten in Dresden en Praag

route: grotendeels over verharde fietspaden en rustige wegen, soms over veldwegen en onverharde fietspaden.
minimum aantal reizigers: 2
aankomst: dagelijks van 1 april t/m 30 september

Fietsreis van Dresden naar Praag langs de Moldau en de Elbe
Dresden en Praag zijn de hoogtepunten van deze tour. Dresden was de hoofdstad van Saksen tot de koning afstand deed. Praag was de hoofdstad van het Heilige Roomse Rijk en is nu nog steeds de hoofdstad van de Tsjechische Republiek. U zult verbaasd zijn om te zien welk herstel Dresden na de val van het IJzeren Gordijn heeft gemaakt en hoeveel geschiedenis en cultuur in de oude stad te vinden is. Praag is nog beroemder om zijn prachtige architectuur, er is hier ook berstens veel cultuur voorhanden, variërend van het nationale museum tot de opera.

U fietst over fietspaden langs de Elbe en de Vltava. Onderweg gaat komt u langs prachtig gerenoveerde steden, kleine dorpjes waar de tijd na het begin van de 20e eeuw lijkt stil te hebben gestaan, door het prachtige Elbezandsteengebergte en veel bossen en velden. Op weg naar Praag fietst u door het handelsstadje Decin, bisschopsstad Litomerice, door Terezin, een bewaard gebleven vestingstadje met een ontroerende geschiedenis door het gebruik als concentratiekamp. En ook Melnik, het hoog aan de oevers liggende wijnstadje wordt aangedaan.

Verlenging in  Praag en Dresden is mogelijk, zowel voor aanvang als na afloop van de reis. Het is ook mogelijk om deze reis inclusief treinreis te boeken.

 

Dag 1
U reist op eigen gelegenheid naar Dresden. In het hotel ontvangt u ale benodigde informatie om er een heerlijke week van te maken. Breng de dag door met het ontdekken van deze geweldige stad. Bezienswaardig is onder meer het verhoogde terras aan de zuidoever van de Elbe, de Brühlsche Terrasse. Ook de Hofkirche (de koninklijke kathedraal), de befaamde Semper Opera en de Frauenkirche (de grootste barokke protestantse kerk van Duitsland) mag u eigenlijk niet overslaan. Zonder twijfel het beroemdste bouwwerk van Dresden is het barokke Zwinger, een complex met interessante musea, een fraai binnenplein, poorten, paviljoens en galerijen. Tijd voor wat ontspanning? Plof dan neer op een zonnig terras aan de Altmarkt. Dit bruisende plein staat namelijk bekend om zijn sfeervolle cafeetjes waar u kunt smullen van de Saksische keuken. Likt u straks uw vingers af van de omelet Dresdner eierschecke of toch culinair genieten van de kartoffelsuppe?

Treinreis
Indien u de treinreis via Aktiva Tours reserveert reist u vandaag vanaf elk station in Nederland of België naar Dresden. Vanuit het station van Dresden reist u op eigen gelegenheid naar uw hotel (niet inbegrepen).

Dag 2
Dresden - Pirna (ca. 32 km)
De eerste route van deze fietsvakantie voert u via fietspaden direct langs de Elbe. Via het barokke kasteel Pillnitz, de voormalige zomerresidentie van de Saksische koning, met zijn uitgestrekte parken fietst u naar Pirna, een stad met een prachtige historische binnenstad en een bijzonder DDR museum.

Dag 3
Pirna - Decin (ca. 46 km)
Een grensverleggende route! U fietst naar kasteel Königstein, van waaruit u kunt genieten van het uitzicht op het Elbe-dal. Tenslotte bereikt u Bad Schandau, een kuuroord dat bekendheid verwierf door de aristocratie, die hier altijd voor behandelingen kwam. Er is een wandelroute naar een van de koudwaterbronnen, waarvan gezegd wordt dat het koudwater helpt om de bloedsomloop te verbeteren. De fietsroute neemt u vervolgens mee langs een van de mooiste rotspartijen die dit gebied te bieden heeft. Er zijn maar weinig gebieden in Midden-Europa waar de natuur zo ongerept is als op dit traject. U fietst langs de nauwelijks merkbare Tsjechisch-Duitse grens en komt al snel in Decin aan. Decin heeft nog een groot deel van de oude stadsmuur intact en het kasteel is opengesteld voor publiek.

Dag 4
Decin – Litomerice (ca. 50 km)
Een fraaie tocht door het romantische landschap van het Boheemse Middelgebergte. Hoewel dit bosrijke gebied zeer heuvelachtig is, is het vlak langs de Elbe heerlijk ontspannen fietsen. U komt langs kasteel Groß Priesen bij Usti nad Labem (nad Labem is de Tsjechische naam voor de ´aan de Elbe´). Usti nad Labem is van veraf gezien schilderachtig, ingeklemd tussen het heuvelachtige landschap van de Boheemse middelgebergten. Wandel naar de oude beroemde ruïne van Burg Schreckenstein, van hieruit heeft u een uniek uitzicht over het Elbe-dal. Vanaf Usti nad Labem fietst u door naar de bisschopsstad Litomerice, een van de oudste steden van Bohemen. Het ligt op een vruchtbare landtong waar de rivier de Cheb in de Elbe uitmondt. Litomerice is betoverend met zijn harmonische plein, omgeven door patriciershuizen van verschillende soorten architectuur.

Dag 5
Litomerice – Melnik (ca. 50 km)
Vrij kort nadat u op de fiets bent gestapt komt u langs Terezin, een voormalig concentratiekamp. Het vestingstadje werd oorspronkelijk gebouwd als een ondoordringbaar fort om te voorkomen dat anderen de controle over het omliggende land zouden uitoefenen. Omdat het zo ondoordringbaar was, besloten de nazi’s dat dit de perfecte plek was om de Joodse bevolking gevangen te houden. Tegenwoordig is er een museum gewijd aan het voormalige getto en een monument ter ere van al diegenen die het leven hebben gelaten aan de nazi’s. De route gaat verder naar Roudnice, in het zuidoosten van deze stad ligt de beroemde berg Rip. De legende vertelt dat de patriarch van het Tsjechische volk zijn volk vanaf hier heeft verteld dat het de omliggende landen in moet trekken. Daarna verder naar het punt waar de Vltava en de Elbe samenvloeien. U fietst naar de stad Melnik die majestueus op de heuvel boven dit belangrijke oriëntatiepunt ligt. Vanaf de promenade kunt u perfect zien hoe de twee rivieren hun vriendschap bezegelen. De heuvel heeft de meest noordelijke wijngaard van Tsjechië.
 

Dag 6
Melnik - Praag (ca. 56 km)
Vandaag fietst u verder stroomopwaarts langs de Vltava en niet meer de Elbe. Al met al is er vandaag maar 1 klein heuveltje te nemen. U wisselt van rivieroever vlak voor het kasteel van Veltrusy en fietst langs het andere fraaie kasteel Nelahozeves kort voordat u Praag binnenkomt. Vervolgens fietst u langs kasteel Troja, met zijn prachtige tuinen. Het imposante barokke gebouw uit de 17e eeuw herbergt een belangrijke collectie Tsjechische schilderijen uit de 19e eeuw. U bereikt de ’Gouden Stad’ nadat je de Vltava een laatste keer bent overgestoken. 

 

Dag 7
Praag
Het hotel bevindt zich vlak bij de metro waardoor u snelle toegang heeft tot de binnenstad van Praag. Praag is de hoofdstad en tevens een van de oudste steden in de Tsjechische Republiek. Archeologen hebben ontdekt dat dit gebied onafgebroken bewoond is geweest vanaf ca. 1500 voor Christus en het spreekt voor zich dat Praag veel te bieden heeft qua cultuur, denk daarbij aan het imposante burchtcomplex Hradcin en de bijzondere kloosters en de paleizen van de adel.

Dag 8
Na het ontbijt komt de reis ten einde en reist u op eigen gelegenheid terug naar huis. Optioneel kunt u de terugtransfer naar Dresden (inclusief fiets) bij ons boeken. O boekt u nog een nachtje Praag bij? 

Treinreis
Indien u de treinreis via Aktiva Tours reserveert reist u vandaag vanaf het station van Praag naar elk station in Nederland of België.

Fietsvakantie langs de Elbe van Dresden naar Praag ***

Tijdens deze reis verblijft u in de onderstaande 3-sterrenhotels. Alle kamers zijn voorzien van douche en toilet. Het verblijf is naar keuze op basis van logies met ontbijt of halfpension. Hieronder vindt u de meestgebruikte hotels tijdens deze reis. Deze hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een hotel niet meer beschikbaar is, wordt er een gelijkwaardig alternatief voor u gereserveerd (in de genoemde plaats of in de nabije omgeving). De definitieve hotellijst ontvangt u bij uw reispapieren.

Verlengen van de reis
Deze reis is gemakkelijk uit te breiden met extra overnachtingen in Dresden en Praag. Deze kunt u direct bij boeken opgeven. Mocht u het reisverloop willen wijzigen en kan dat niet via de website? We helpen u graag, u kunt dit telefonisch aans ons doorgeven via 088-633 20 60 of een mail sturen naar info@aktivatours.nl.

 
Dag(en) Plaats Hotel(s) Prijzen verlenginsnacht **
dag 1 Dresden Hotel Privat
Hotel Elbflorenz
Ringhotel Residenz Alt Dresden
2-persoonskamer € 61,-
toeslag 1-persoonskamer € 32,-
dag 2 Pirna Romantik Hotel Deutsches Haus -
dag 3 Decin Hotel Ceska Koruna
Hotel Kocanda
-
dag 4 Litomerice Hotel Apollon
Hotel Roosevelt
Grandhotel Salva
-
dag 5 Melnik Penzion u Zámku
Apartmány v Podzámčí I. en II.
Hotel Olympionik
-
dag 6 en 7 Praag Hotel Expo
Hotel Pivovar
Hotel Carol
2-persoonskamer € 49,-
toeslag 1-persoonskamer € 37,-
** de genoemde prijzen zijn per persoon per nacht o.b.v. logies/ontbijt


inclusief:
* 7 overnachtingen in 3-sterrenhotels (2- persoonskamer met bad of douche en toilet) logies/ontbijt
* bagagevervoer van hotel naar hotel
* gedetailleerde fietskaart met goede markering en Nederlandstalige routebeschrijving
* GPS-data (op aanvraag)

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* treinretour elk Nederlands of Belgisch station - Dresden en Praag - elk Nederlands of Belgisch station v.v. incl. zitplaatsreservering € 245,-
* toeslag halfpension € 145,-
* toeslag 1-persoonskamer € 175,-
* huur toerfiets met 21 versnellingen € 75,-
* huur e-bike € 175,-
* transfer terug naar beginpunt in Praag (inclusief fiets) € 150 per gezelschap voor max. 4 personen
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* parkeerkosten in Praag ca. € 14,- per dag in een parkeergarage. Parkeren in Dresden kan gratis (onbewaakt). In een parkeergarage kost het ca. € 100,- per week (ter plaatse voldoen)
* bijdrage SGR en Calamiteitenfonds
* reserveringskosten
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook