Fietsvakantie door de kop van Friesland

5 dagen
niveau 1 van 3
eigen vervoer
vanaf € 389,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
30-10-2023. Excl. reserveringskosten (€ 15,00 p.p.) en bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.).
Bekijk prijzen

verblijf in goede hotels inclusief ontbijt
bagagevervoer tussen de hotels inbegrepen
tip: bezoek Vlieland of Terschelling
route: vlak, zo veel mogelijk over geasfalteerde fietspaden en soms over heel rustige asfaltweggetjes. Per fietsdag wordt ca. 58 km afgelegd.
minimum aantal reizigers: 1
aankomst: elke maandag van 1 maart t/m 31 oktober

Door de prachtige landschappen van Dr. Deen en Sil de Strandjutter
U verblijft tijdens deze reis in het gezellige Harlingen, gelegen ten westen van Franeker aan de Waddenzee en ten noorden van de Afsluitdijk en Leeuwarden. Harlingen en Leeuwarden behoren ook tot de Friese elf steden. 

Vanuit Harlingen neemt u de boot naar Vlieland of Terschelling. Vlieland is een van de Waddeneilanden. U treft er gevarieerde natuur, rust, weinig auto’s en heel veel vogels. Vlieland is een perfect fietseiland. Of kiest u toch voor Terschelling? Terschelling ligt als een smalle streep tussen de Noordzee en de Waddenzee. Het eiland is 30 kilometer lang en 4,5 kilometer op z’n breedst. Waar u ook bent, altijd proeft, ruikt of hoort u de zee. De veerboot komt aan op West-Terschelling. Hoe verder u naar het oosten fietst, hoe stiller en leger het wordt. Op Terschelling ligt het Europees Natuurreservaat De Boschplaat, waar jaarlijks duizenden vogels broeden en geregeld ook zeehonden zonnebaden. Hier regeert de natuur. Sinds 2015 is natuurgebied 'De Boschplaat' benoemd tot Dark Sky Park. Er is namelijk zo weinig lichtvervuiling dat u er nog echte duisternis vindt. Terschelling is daarom officieel één van de meest donkere plekken ter wereld.

Dag 1
Heenreis
Vandaag begint uw fietsvakantie Nederland. Aankomst in de loop van de middag in Hotel Het Heerenlogement in de havenstad Harlingen.

Dag 2
Terschelling of Vlieland
Vandaag heeft u de keuze uit twee fietsroutes. U neemt in Harlingen de vroege veerboot (de kosten voor de overtocht en eventueel eigen fietsen niet inbegrepen) naar Vlieland of Terschelling.

Rondje Terschelling (ca. 37 km/3,5 uur)
Na het ontbijt wandelt u vanuit het hotel in minder dan 15 minuten naar de veerboot. Er zijn diverse momenten waarop de veer- of de sneldienst afvaart naar Terschelling. De meest actuele informatie vindt u op de website www.rederij-doeksen.nl. Het is raadzaam om uw fiets bij het hotel in Harlingen te laten staan en een combi-ticket te kopen voor zowel de overtocht als het huren van een fiets op Terschelling. Naast het genieten van de prachtige duinen en de unieke vergezichten heeft Terschelling enkele musea die het bekijken zeker waard zijn. Bezoek bijvoorbeeld Museum ’t Behouden Huys, Centrum voor Natuur en Landschap, het Wrakkenmuseum en Landbouwmuseum Het Hooivak. Bekijk ook zeker vuurtoren de Brandaris en Natuurschuur Lies. Verder laat inspanning zich perfect combineren met ontspanning, want het breedste strand van Europa is te vinden op dit eiland! Aan het einde van de dag neemt u de veer- of sneldienst terug naar Harlingen. 

Rondje Vlieland (ca. 25 km/2,5 uur)
De overtochten van en naar Vlieland vindt u ook op de website www.rederij-doeksen.nl. Vlieland is een autovrij eiland met schelpenpaadjes, glooiende duinen, stranden, naaldbossen en weilanden vol grazende Saoyschapen en Schotse Hooglanders. In het westen van het eiland ligt Vliehors, de ‘Sahara van het noorden’, waar u een wandeling kunt maken. Met een beetje geluk spot u zeehonden die op de zandbanken liggen. In het oosten ligt het enige dorp van het eiland: Oost-Vlieland. Hier kunt u de 18 meter hoge vuurtoren beklimmen voor een geweldig uitzicht. 

Dag 3
Van Harlingen naar Leeuwarden (ca. 55 km/4 uur)
U fietst vandaag eerst naar Franeker toe. Franeker noemt zichzelf de ster van de elf steden. Deze stad is uniek vanwege de combinatie van historisch erfgoed, stadse geneugten en de weidsheid van het omringende landschap. U kunt hier het wereldberoemde Planetarium van Eise Eisinga bezoeken. Ook kunt u naar het kaatsmuseum. Kaatsen, ook wel Fries handbal genoemd, is een balsport die vrijwel uitsluitend wordt beoefend in de Nederlandse provincie Friesland. In Leeuwarden kunt u de scheve Friese toren uit 1529, de Oldenhove bewonderen. Of wandel door de kleine Kerkstraat, volgens velen de charmantste winkelstraat van Nederland!

Dag 4
Rondrit Leeuwarden (ca. 59 km/4.5 uur)
Vanuit Leeuwarden voert de tocht langs De Dokkumer Ee (onderdeel van de Elfstedentocht) en over fietspaden die u de weilanden laat delen met de koeien. Onderweg naar Dokkum passeert u het, door de schaatstocht berucht geraakte, bruggetje van Bartlehiem. Dokkum is de meest noordelijke stad van Nederland en met zijn historische centrum een bezoek meer dan waard. Over de Goddeloze Singel, waar diverse spookverhalen de ronde doen, fietst u langs dierentuin Aqua Zoo terug naar Leeuwarden.

Dag 5
Van Leeuwarden naar Harlingen (ca. 59 km/4.5 uur)
Vanaf Leeuwarden fietst u eerst naar Sneek. Deze stad staat bekend als dé watersportstad van Nederland. Jaarlijks vindt hier het grootste, op binnenwater georganiseerde, zeilwedstijdevenement van Europa plaats; de Sneekweek. De stad bruist van leuke winkeltjes, cultuur en diverse musea, zoals het Scheepvaartmuseum en het Nationaal Modelspoormuseum. Vanaf hier fietst u door naar Bolsward, welke in de middeleeuwen een handelsstad was vanwege zijn strategische ligging. Het is gebouwd op drie heuvels, ook wel terpen genoemd. Terp is een Friese variant van het woord “thorp” (dorp). Dorpen werden op deze heuvels gebouwd om mensen te beschermen tegen hoog water. Ook het museumdorp Aldfaers Erf in Allingawier en het dorp Makkum, bekend van zijn aardewerk, liggen op de route. Voorbij Makkum kunt u een stukje over de Afsluitdijk fietsen tot aan Kornwerderzand. Hier liggen de beroemde kazematten en het Kazemattenmuseum. Deze vestingwerken zijn gebouwd om ‘vesting Holland’ te beschermen. Langs de Waddenzee fietst u terug naar Harlingen waarna uw fietsvakantie Nederland ten einde komt. Vertrek per eigen vervoer óf boekt u nog een verlengingsnacht in Harlingen?

Fietsvakantie door de kop van Friesland

Hieronder vindt u een selectie van de hotels tijdens deze reis. Deze hotels en de volgorde ervan zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een accommodatie niet meer beschikbaar is, zullen wij een gelijkwaardig alternatief voor u reserveren. Het bagagetransport tussen de hotels is inbegrepen.

Hotel Restaurant ’t Heerenlogement
Hotel Restaurant ’t Heerenlogement is een rustiek hotel, gelegen aan de befaamde Elfstedenroute in het centrum van Harlingen. Een perfecte uitvalsbasis voor een tripje naar Terschelling en Vlieland dus! Het hotel heeft een receptie, terras, bar, restaurant en gratis wifi. De kamer is voorzien van televisie en badkamer met bad en/of douche en toilet.

Oranje Hotel 
Het 4-sterren Oranje Hotel ligt in het historische centrum van Leeuwarden en ligt tegenover het station. Het hotel beschikt over een bar/lounge en terras. Er is gratis wifi in alle ruimtes. Uw kamer is voorzien van airconditioning en koffie- en theefaciliteiten. De badkamer is modern ingericht. Vanuit de parkeergarage kunt u met de lift naar de receptie. Het centrum met veel gezellige restaurants ligt op loopafstand van het hotel. 

Verlengen van de reis
Deze reis is gemakkelijk uit te breiden met een extra overnachting in Harlingen. De extra nacht in Harlingen (vóór de start van de reis) kunt u niet via de website boeken. U kunt dit telefonisch aan ons doorgeven via 088-633 20 60 of een mail sturen naar info@aktivatours.nl.
 
Verlenging Harlingen per persoon o.b.v. logies/ontbijt (zondag voorafgaand aan de reis)
Periode 2-persoonskamer toeslag 1-persoonskamer
1 april t/m 22 oktober € 65,- € 50,-


 

okt 2023 |
inclusief:
* 4 x overnachting in een 2-persoonskamer
* 4 x ontbijt
* routebeschrijving incl. kaartmateriaal
* bagagevervoer op dag 3 en dag 5

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1- persoonskamer € 230,-
* huur toerfiets (3 dagen) € 45,-**
* huur e-bike (3 dagen) € 105,-**

** De fietsen staan op de derde dag vanaf 10:00 uur gereed en moeten op de laatste dag uiterlijk om 17:00 uur weer worden ingeleverd.

exclusief:
* kosten veerboten (zie fietsdagarrangement bij dagprogramma)
* toeristenbelasting (ca. € 2,50 p.p.p.n., ter plaatse te betalen)
* eventuele parkeerkosten bij eerste hotel (ca. € 5,- per dag)
* eventuele entreegelden en niet genoemde maaltijden
* bijdrage SGR € 5,- per persoon
* reserveringskosten € 15,- per persoon (max. € 25,- per boeking)
inclusief:
* 4 x overnachting in een 2-persoonskamer
* 4 x ontbijt
* routebeschrijving incl. kaartmateriaal
* bagagevervoer op dag 3 en dag 5

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1- persoonskamer € 230,-
* huur toerfiets (3 dagen) € 45,-**
* huur e-bike (3 dagen) € 105,-**

** De fietsen staan op de derde dag vanaf 10:00 uur gereed en moeten op de laatste dag uiterlijk om 17:00 uur weer worden ingeleverd.

exclusief:
* kosten veerboten (zie fietsdagarrangement bij dagprogramma)
* toeristenbelasting (ca. € 2,50 p.p.p.n., ter plaatse te betalen)
* eventuele parkeerkosten bij eerste hotel (ca. € 5,- per dag)
* eventuele entreegelden en niet genoemde maaltijden
* bijdrage SGR € 5,- per persoon
* reserveringskosten € 15,- per persoon (max. € 25,- per boeking)
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook