Fietsreis Ontdek de Koloniën van Weldadigheid

3 dagen
niveau 1
eigen vervoer
vanaf € 169,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 30-11-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.) en bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.).
Bekijk prijzen

verblijf in goed hotel incl. ontbijt en diner
UNESCO's Koloniën van Weldadigheid
bezoek o.a. Museum de Proefkolonie en Gevangenismuseum
route: vlak, zo veel mogelijk over geasfalteerde fietspaden en soms over heel rustige asfaltweggetjes. Per fietsdag wordt ca. 50 km afgelegd.
minimum aantal reizigers:  2
aankomst: dagelijks van 1 maart t/m 30 november

Ontdek UNESCO's Koloniën van Weldadigheid op de fiets
In juli 2021 zijn de Koloniën van Weldadigheid benoemd tot UNESCO werelderfgoed. Bezoek o.a. museum de Proefkolonie in Frederiksoord en het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen. Frederiksoord is de plek die aan de basis ligt van de huidige Nederlandse verzorgingsmaatschappij. Hier bouwde de Maatschappij van Weldadigheid in 1818 de eerste koloniehuisjes. Arme gezinnen konden hier werken om in hun eigen onderhoud te voorzien en kinderen kregen verplicht onderwijs. Veenhuizen was de grootste onvrije kolonie. Vanuit de grote steden werden armen en wezen hierheen gestuurd en 24-uur per dag bewaakt. Ontdek nu zelf deze, redelijk onbekende maar unieke, geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid.

Dag 1
heenreis
Vandaag begint uw fietsvakantie Nederland. U reist op eigen gelegenheid naar Zorgvlied, dat zijn naam dankt aan een villa. In 1818 richtte de Maatschappij van Weldadigheid hier een landbouwschool op, welke 40 jaar later weer werd opgeheven. Zo'n 20 jaar later kwam de school in handen van Lodewijk Guillaume Verwer. Hij haalde diverse tabakplanters en boeren met hun gezinnen naar Zorgvlied die in de villa op het landgoed (Castra Vetera) naar de door Verwer ingerichte huiskapel konden. Deze noemde hij Huize Zorgvlied en dankzij Verwer is dit uitgegroeid tot een heel dorp. Naast de tabaksfabriek liet hij diverse statige panden neerzetten, waaronder het huidige hotel Villa Nova waar u de komende nachten verblijft. De voormalige landbouwschool kwam later in gebruik als gasthuis. Tegenwoordig bestaat het uit vier bejaardenwoningen, naast de katholiek kerk. Vanavond is er een 3-gangendiner inbegrepen.

Dag 2
Fredriksoord (ca. 50 km)
Na het ontbijt op de pedalen voor een tocht naar Frederiksoord. In het museum de Proefkolonie ontdekt u de geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid. Al in 1818 werden de arme stedelingen in Frederiksoord ontvangen waar ze op werk en onderdak konden rekenen. De kinderen gingen er verplicht naar school en er was een eigen ziekenfonds. Er werden kerken, winkels, scholen en zelfs rustoorden bijgebouwd en met deze sociale voorzieningen loopt de Maatschappij Weldadigheid 80 jaar vooruit op de rest van Nederland en wordt daarmee beschouwd als de bakermat van onze verzorgingsstaat. Pas na het bezoek aan het museum begrijpt u het belang van de punten uit die tijd. Aan het einde van de middag komt u weer in Zorgvlied aan voor het diner en overnachting.

Dag 3
Veenhuizen (ca. 52 km)
De laatste fietstocht brengt u naar Veenhuizen, waar allereerst het Nationaal Gevangenismuseum op het programma staat (niet inbegrepen). In dit museum, dat gevestigd is in één van de oorspronkelijke gebouwen van de kolonie, leer je alles over de geschiedenis van Veenhuizen. Over de lange reis ernaartoe, het bijzondere kolonielandschap en het zware werk dat er verricht moest worden. Ontdek daarna Veenhuizen vanuit een echte, oude Boevenbus (niet inbegrepen)*. Met de Boevenbus zijn tienduizenden gevangenen vervoerd tussen hun woon- en werkgesticht. In de Boevenbus komt u langs de gevangenissen waar nog altijd gevangenen zitten, zoals Esserheem en Norgerhaven. U komt langs prachtige, monumentale gebouwen in Veenhuizen. En u ziet vanuit de bus de beroemde huizen met teksten op de gevels, zoals ‘Leering door voorbeeld’, ‘Helpt elkander’ en ‘Werk en bid’. Onderweg vertelt een gids u alles over de bijzonderheden van Veenhuizen en beantwoordt al uw vragen. Eenmaal aangekomen in Zorgvlied komt er een einde aan uw fietsvakantie Nederland en reist u op eigen gelegenheid naar huis.

* De Boevenbus rijdt iedere zondag (in de schoolvakanties iedere dag) tussen 11.00 – 16.00 uur. Een rondrit duurt 30 minuten en kost € 2.50 p.p. Buskaartjes zijn verkrijgbaar bij de entreekassa en niet vooraf te reserveren. Een rondrit met de Boevenbus is alleen mogelijk in combinatie met een museumbezoek. Vraag bij de kassa of de bus rijdt op de dag van uw bezoek!

Hotel Villa Nova ***

ligging: het 3-sterrenhotel Villa Nova is gelegen in het Drentse dorpje Zorgvlied, aan de rand van de bosrijke omgeving van Nationaal Park het Drents Friese Wold.
faciliteiten: het hotel beschikt over een restaurant, terras, parkeerplaats, fietsberging (met oplaadpunt) en lift.
kamers: de kamers beschikken over een televisie, gratis wifi, waterkoker en badkamer met bad/douche en toilet.

Indien er geen beschikbaarheid is in Villa Nova zal er een gelijkwaardig alternatief voor u gereserveerd worden. 

sep 2022 | okt 2022 | nov 2022 |

Wat is er inbegrepen?


inclusief:
* 2 nachten verblijf incl. ontbijt en diner 
* routebeschrijving inclusief kaartmateriaal
* parkeerplaats in Zorgvlied

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1-persoonskamer € 40,-
* huur toerfiets € 27,50
* huur e-bike € 70,-

De huurfiets staat op dag 2 vanaf 10:00 uur voor u klaar en moet op dag 3 uiterlijk om 17:00 uur weer ingeleverd worden.

exclusief:
* toeristenbelasting (ca. € 2,50 p.p.p.n. ter plaatse te voldoen)
* overige maaltijden en dranken
* bijdrage SGR
* reis- en annuleringsverzekering
* reserveringskosten
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook