De Friese Nationale Parken: Lauwersmeer en de Alde Faenen

5 dagen
niveau 1 van 3
eigen vervoer
vanaf € 579,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 28-11-2022.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.) en bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.).
Bekijk prijzen

inclusief bagagevervoer tussen de hotels 
ontbijt is inbegrepen
nieuw bij Aktiva Tours
minimum aantal reizigers: 1
aankomst: elke maandag van maart t/m november

Tijdens deze fietsvakantie ontdekt u de Nationale Parken Lauwersmeer en De Alde Feanen. Beide bekend als vogelparadijs waar bijzondere en zeldzame vogelsoorten te spotten zijn. U heeft ook de keuze om naar Ameland te gaan en daar te fietsen. Daarnaast komt u door diverse Friese steden en karakteristieke dorpjes. U overnacht in Dokkum; de stad tussen de Wadden en Wouden en in Grou; de poort naar Leeuwarden en Nationaal Park de Alde Feanen.

Dag 1
Aankomst in Dokkum
Vandaag begint uw fietsvakantie Nederland. U reist op eigen gelegenheid naar Dokkum, waar u de komende twee nachten verblijft in Hotel De Posthoorn. Dokkum is de meest noordelijke stad van Nederland en met zijn historische centrum een bezoek meer dan waard.

Dag 2
Rondrit Dokkum (ca. 60 km/5 uur)
Tijdens deze fietstocht ontdekt u de omgeving van het Nationaal Park Lauwersmeer en Dokkum. Het Lauwersmeer is een gebied van circa 6000 hectare met veel open water, ruige graslanden, loofbossen, brede rietkragen en orchideeënvelden. Het Lauwersmeer staat bekend als een vogelparadijs op vroegere zeebodem. Voor het jaar 1969 was het Lauwersmeer onderdeel van de Waddenzee waar zoet en zoutwater in elkaar stroomden. Uit angst voor overstromingen na de watersnood van 1953, werd deze afgesloten doormiddel van een dam. Onderweg langs de route kunt u een kijkje nemen bij de uitkijkpunten en de vogeluitkijkhutten. Als u een rondje heeft gemaakt rondom het meer, vervolgt u de route terug naar Dokkum.

Of wilt u vandaag liever een dagje fietsen op één van de mooiste Waddeneilanden? Vertrek dan vanuit Dokkum voor een fietstocht van ca. 15 km naar Holwerd en vandaar met de boot naar Ameland (niet bij de reissom inbegrepen). Geniet op uw gemak van de zee, de zilte lucht en de rust. Tip! U kunt in de haven in Holwerd uw fiets achterlaten: een fiets huren op Ameland is goedkoper dan uw fiets mee te nemen op de boot en u krijgt hulp bij pech onderweg. Ameland wordt ook wel de ‘Waddendiamant ’genoemd en dat is niet voor niks. De prachtige natuur is hier namelijk op sommige plekken nog volledig ongerept. Fiets langs de Waddenzeedijk, door het bos, de duinen en de prachtige dorpjes. Aan het einde van de middag neemt u de veerdienst weer terug naar Holwerd en fietst daarna nog terug naar Dokkum.

Dag 3
Fietstocht van Dokkum naar Grou (ca. 52 km/4,5 uur)
Via het dorpje Burgum fietst u naar het Nationaal Park De Alde Feanen. Tijdens de fietsroute maakt u enkele keren gebruik van een pontje (tegen betaling). Het Nationaal Park De Alde Feanen is een gebied van circa 4000 hectare met laagveenmoerrassen, meren, slootjes en rietvelden. De visrijke wateren trekken vele water- en moerasvogels aan. Met het veerpontje steekt u over naar het gezellige watersportdorpje Earnewâld (Eernewoude). Earnewâld staat bekend om één van de meest bekendste evenementen van Friesland het ‘skûtsjesilen’. Dit zijn zeilwedstrijden met typische Friese scheepjes. U vervolgd uw fietstocht naar Grou, een karakteristiek dorpje met een gezellig centrum. Hier overnacht u de komende twee nachten in Hotel Oostergoo.

Dag 4
Rondrit Grou (ca. 52 km/4,5 uur)
Vandaag fietst u een rondje vanaf Grou langs het Sneekermeer naar Sneek. U kunt onder andere het dorp Terherne bezoeken. Terherne staat bekend als het Kameleondorp van Nederland. De bekende jongensboeken en hun helden zijn hier opnieuw tot leven gebracht. De stad Sneek staat bekend als de watersportstad van Nederland. Jaarlijks vindt hier het grootste, op binnenwater georganiseerde zeilwedstijdevenement van Europa plaats; de Sneekweek. Naast de watersport bruist de stad van leuke winkeltjes, cultuur en diverse musea, zoals het Scheepvaartmuseum en het Nationaal Modelspoormuseum. Onder Sneek ligt houtstad IJlst. Vroeger kwamen de Scandinavische boomstammen naar de handelaren in IJlst om ze daar te verzagen.

Dag 5
Fietstocht van Grou naar Dokkum (ca. 50 km/4 uur)
Op de route passeert u het bescheiden dorpje Bears. Hier leefde vroeger een vooraanstaande familie, genaamd de Unia’s. In 1756 werd hun State (de benaming voor een stenen huis na 1400) afgebroken en in de jaren die volgen ligt het terrein er verlaten bij. In 1990 is het echter weer tot leven gebracht in de vorm van een stalen replica, een kunstwerk gemaakt door Bep Mulder. Vervolgens fietst u door naar Leeuwarden. Hier kunt u de scheve Friese toren uit 1529, de Oldenhove bewonderen. Deze doet een beetje denken aan de scheve toren van Pisa. Of wandel door de kleine Kerkstraat, volgens velen de charmantste winkelstraat van Nederland. Vanuit Leeuwarden voert de toch langs De Dokkumer Ee (onderdeel van de Elfstedentocht), en over fietspaden die u de weilanden laat delen met de koeien. Onderweg naar Dokkum passeert u het, door de schaatstocht berucht geraakte, bruggetje van Bartlehiem. Aangekomen in Dokkum is uw fietsvakantie Nederland helaas ten einde gekomen en rest u nog slechts de thuisreis.

Fietsvakantie Friese Nationale Parken

Hieronder vindt u een selectie van de hotels waar u overnacht tijdens deze reis. Deze hotels en de volgorde ervan zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een accommodatie niet meer beschikbaar is, zullen we een gelijkwaardig alternatief voor u reserveren. Het bagagetransport tussen de hotels is inbegrepen.

Hotel de Posthoorn in Dokkum

Hotel Oostergoo in Grou
 nov 2022 |

Wat is er inbegrepen?


inclusief:
* 4 nachten verblijf een 2-persoonskamer
* 4 x ontbijt
* 2 x diner (op dag 1 en op dag 3)
* routebeschrijving inclusief kaartmateriaal
* bagagevervoer tussen de hotels

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 1-persoonskamer € 190,-
* hybride fiets € 75,- (vanaf dag 2 t/m dag 5)
* e-bike € 125,- (vanaf dag 2 t/m dag 5)

exclusief:
* eventuele toeristenbelasting
* eventuele entreegelden en niet genoemde maaltijden
* reis- en annuleringsverzekering
* bijdrage SGR
* reserveringskosten
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook