Dagtocht herfstwandelen Veluwe

1 dagen
niveau 1 van 3
eigen vervoer
vanaf € 45,- p.p.
Prijs per persoon gebaseerd op vertrekdatum
03-11-2024. Excl. reserveringskosten (€ 17,50 p.p.,
max. € 30,- per boeking) en bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.).
Bekijk prijzen

maak kennis met Aktiva Tours
kom in contact met andere reizigers
eenmalig (gegarandeerd) vertrek op zondag 3 november (geen reserveringskosten, worden in mindering gebracht op uw factuur)
route: wandelingen door bossen (o.a. langs landgoederen) en kleine stukjes open heide. We lopen samen, de meelopende reisleider wijst de weg aan de hand van een GPX-bestand; de basis is een bestaande lokale rondwandeling vanuit Ede, beschreven door de gepensioneerde aardrijkskundeleraar Pieter Metz uit Ede in zijn boekje 'Wandelen rond Ede'. De totale lengte van de route is ca. 14 km (4 uur lopen). 90% van het circuit gaat over onverharde paden; uitsluitend vlakbij het station aan het begin en op het einde, en bij het toe- en teruglopen van het pannekoekenrestaurant is de route verhard.
groep: minimaal 12 / maximaal 24 reizigers.
aankomst: deze reis wordt slechts eenmalig uitgevoerd op zondag 3 november.

Landgoed Hoekelum, de Ginkelse Heide en de Sysseltse lanen
De Veluwe is het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland, dus het is niet onlogisch dat driekwart van deze wandeling door de bossen gaat. Dat kan dan wild en bijna 100% natuurlijk bos zijn, maar ook landschap dat door vroegere bewoners van buitenhuizen parkachtig is gemaakt met brede paden en rechte lanen. Op de Veluwse zandgronden gaat bos goed samen met hei, en het stuk dat we lopen precies op de grens van bos- en heidelandschap is het meest afwisselende van de hele dag. 
We lopen langs de Ginkelse Heide, nu precies 80 jaar geleden (17 september 1944 ) de landingsplaats van 2000 Britse militaire parachutisten in de operatie Market Garden. Dat feit wordt hier op de Ginkelse Heide iedere 5 jaar op grootse wijze herdacht. Een veteraan: Tex Banwell heeft zijn naam en militaire tekens in een boom gekerfd, nog altijd zichtbaar.  
Ede-Wageningen is een vrij groot intercitystation (lijn Utrecht-Arnhem) en desondanks wandelen we na een kwartier al in het groene buitengebied.

De dagtocht wordt begeleid door Pim Hemels, een van de productmanagers van Aktiva Tours.
Zomaar enkele reacties die we ontvingen over de wandeldag van 3 maart vanuit Den Bosch: "Heerlijke wandeldag met gelijkgestemde mensen en goed georganiseerd", "Voor het eerst kennis gemaakt met Aktiva Tours, goed verzorgd, een mooie tocht, veel gezellige mensen", "Het wandelen en de stops liepen geheel volgens het gemelde tijdsplan", "Voor herhaling vatbaar, kijk nu al uit naar 3 november" Een goede reden om zo'n wandeling in het najaar vanuit Ede te herhalen!

Tijdens deze dagtocht met onze reisorganisatie maken we op een eenvoudige en ongedwongen wijze kennis met Aktiva Tours: reisleiding, andere reizigers en wat die allemaal te vertellen hebben over eerder gemaakte reizen in het binnen- en buitenland!

10.00-10.15 uur
Aankomst en verzamelen bij het station van Ede-Wageningen (uitgang Zuidpleinzijde). Tevoet naar De Fietser (10 min.)

10.15-11.00 uur
Gezamenlijk 1 of 2 kopjes koffie of thee met een stuk appeltaart met slagroom (inbegrepen, gereserveerd) in De Fietser (*).

11.00-13.00 uur
Wandeling (ca. 7 km) van De Fietser bij station Ede-Wageningen via het Hoekelumsche Bos met Kasteel Hoekelum en het kleine heideterrein ‘De Heide’ naar recreatiegebied De Dikkenberg.

13.00-14.00 uur
Middagpauze in Pannekoekenrestaurant De Panorama-Hoeve met een maaltijdpannenkoek (keuze uit 8 soorten: naturel, spek, kaas, appel, ananas, banaan, ham of champignons) en 2 drankjes (koffie, thee, frisdrank, tapbier of wijn) (inbegrepen, gereserveerd).

14.00-16.00 uur
Wandeling (ca. 7 km) van De Dikkenberg langs de Ginkelse Heide en via het landgoed De Sysselt met statige boslanen bij Villa Scheutershof terug naar Ede.

16.00-16.45 uur
Afsluitend drankje (koffie, thee, fris, flesje bier, glas huiswijn) met een bittergarnituurtje van bitterballen en kaasloempia’s (inbegrepen, gereserveerd) in De Fietser (*). Einde van de dagtocht en afscheid van de andere reizigers. Tevoet naar het station en vertrek.

(*)
Industrieel erfgoed
De koffie/thee en het afsluitend drankje vinden plaats op een bijzondere locatie: in café-restaurant De Fietser, behorend tot het Accell/Batavus Fiets Experience Center, gevestigd in de vroegere kunstvezelfabriek Enka.
De locatie is industrieel erfgoed. Het Enka-complex werd gebouwd in 1922, was decennia lang het grootste bedrijf in Ede en de verre omtrek, er werkten rond 1930 ruim 5.000 arbeiders. Vanaf de jaren ’60 volgden een overname door Akzo, een verhuzing naar Arnhem, een ontmanteling van de fabriek en het verdwijnen van de merknaam. Wat van het grote fabrieksgebouw nog restte werd vanaf 2017 gerestaureerd en getransformeerd naar een nieuwe bestemming voor wonen en werken met o.a. het Fiets Experience Center.
Tip:
Bekijk en probeer, als er een vrij momentje zou zijn, gerust de collectie van 300 fietsen o.a. Batavus, Koga en Sparta op de 300 meter lange testbaan!
 

Dagtocht herfstwandelen Veluwe

Dit is een reis zonder overnachting. Informatie over consumpties, etc.: zie 'programma'. 

Wat is er inbegrepen?
Vertrekdatum
Prijs
Zo 03-11-2024
45,-


inclusief:
* 1 of 2 kopjes koffie of thee met een stuk appeltaart, een maaltijdpannenkoek incl. 2 consumpties en een afsluitend drankje met een bittergarnituurtje (op 3 verschillende tijdstippen)
* meelopende reisleider

(u betaalt geen reserveringskosten, deze worden in mindering gebracht op uw factuur)

exclusief:
*
 vervoer woonplaats-Ede v.v.
 
inclusief:
* 1 of 2 kopjes koffie of thee met een stuk appeltaart, een maaltijdpannenkoek incl. 2 consumpties en een afsluitend drankje met een bittergarnituurtje (op 3 verschillende tijdstippen)
* meelopende reisleider

(u betaalt geen reserveringskosten, deze worden in mindering gebracht op uw factuur)

exclusief:
*
 vervoer woonplaats-Ede v.v.
 
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook