Beleef Drenthe

4 dagen
niveau 1
eigen vervoer
vanaf
€ 229 per persoon
Prijs per persoon gebaseerd op
vertrekdatum 26-04-2021.
Excl. reserveringskosten (€ 12,50 p.p.) en bijdrage SGR (€ 5,00 p.p.).
Bekijk prijzen

verblijf in het luxe Orvelter Hof
ontbijt en diner inbegrepen
wandelroutes, fietsroutes en activiteiten direct vanuit de accommodatie of op korte autoafstand

Dag 1
Heenreis naar Orvelter Hof, gelegen tussen Orvelte en Witteveen, per eigen vervoer. Hier maakt u kennis met de gastheer van Orvelter Hof en krijgt u een rondleiding door de prachtige accommodatie. Maakt u vandaag al een mooie fietstocht of maakt u een ommetje in de omgeving? De keuze is aan u! Neem zeker even de tijd voor het mooie museumdorp Orvelte, met zijn grote rietgedekte boerderijen aan de smalle klinkerweggetjes, vaak met een eigen ‘huisweide’. De brink ligt nog altijd in het midden, de eeuwenoude bomen groeien gestaag door en op de essen rond het dorp grazen nog altijd schaapskuddes. Voor een kijkje in het Drenthe van rond 1900 kun je nergens beter zijn dan hier. Wandelen in natuurgebied Orvelte betekent: even helemaal weg, de natuur in. Een bezoek aan Orvelte is niet compleet zonder dat u het omliggende landschap hebt gezien. Zoals het dorp Orvelte zelf model staat voor het Drentse esdorp anno 1900, zo laat de omgeving het landschap uit die tijd zien. Weitjes, hooilanden, essen, houtwallen, heide en bossen zijn van oudsher nauw verbonden met het dorp. Samen vormden ze eeuwenlang de basis voor het boerenbestaan op het Drentse zand. Door mensenhand is een zeer gevarieerd, kleinschalig landschap ontstaan, dat hier nog grotendeels is bewaard en voor het overige in ere wordt hersteld. De gemarkeerde wandelroute ’Oer ’t Veld’ geeft daarvan een goede indruk. Terug bij Orvelter Hof is het lekker genieten in de fijne accommodatie. De gastheer zorgt voor een lekker diner!Dag 2 en 3
Vanuit het Midden van Drenthe staat u in no time bij een hunebed, tussen de schapen in een schaapskooi of middenin de Jungle van Wildlands Adventure Zoo Emmen. In de prachtige natuurgebieden is het heerlijk fietsen en/of wandelen. Hieronder geven we u wat opties voor leuke wandel- en fietsroutes in de omgeving van Orvelter Hof.

Fietsroute Orvelte - Westerbork (ca. 46 of 26 km)
De route start in Orvelte: een museum op zichzelf, een plaatje van een dorp. Er zijn allerlei bijzondere dingen te beleven en te zien. Bij echt strandweer kunt u de verkorte route kiezen en fietst u in een uurtje naar ’t Loomeer. De mooiste stukken natuur liggen op de noordelijke lus, de lange route is dus echt iets voor liefhebbers van natuur en stilte. Stil wordt u trouwens vanzelf, want een bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork maakt veel indruk en brengt de tragische dagen van de Tweede Wereldoorlog tot leven. Vlakbij het herinneringscentrum staan veertien radiosterrenwacht ‘synthese-telescopen’. De fietsroute gaat door uitgestrekte bos- en heidegebieden met enkele stukjes stuifzand. Met veenmossen, om aan te raken zo dichtbij, zoals in het Grollooërveen. Vijftien jaar geleden liep hier dwars door het veen een weg van Grolloo naar Elp. Deze asfaltweg is opgedoekt en er is een lange houten brug voor in de plaats gekomen, uitsluitend voor wandelaars en fietsers. U bent hier midden in het leefgebied van de adder, heidelibel en zonnedauw.

Orvelter Fietsroute (ca. 42 km)
In het hart van Natuurgebied Mantinger bos- en weiden ligt "de Mantinger Es". Een nostalgische boerderij uit 1874, in het groen en bewaakt door drie eeuwenoude eiken. Het terras voor de vroegere stal nodigt uit om even aan te landen, u kunt het bijna niet weerstaan. Zo’n heerlijk rustpuntje in de route waar u kunt genieten van een kop heerlijke koffie of thee. Zo voelt de rust van Drenthe in het echt. De route gaat verder door Drentse Hooglanden met kilometers schilderachtige landschappen met heideheuvels, bossen en Schotse Hooglanders. Rond Orvelte ligt ook het graasgebied van de schaapskudde, bestaande uit ongeveer 250 Schoonebeker heideschapen. Een echte aanrader is het zien van de terugkomst van de kudde, samen met de herder bij de kooi in de namiddag.

Fietsroute Dwingelderveld (ca. 36 km)
In een kleine 20 minuten met de auto staat u aan de start van een prachtige route door het Dwingelderveld. Nationaal Park Dwingelderveld bestaat voor ruim driekwart uit bos, heide, stuifzanden, water en veen. Een van de mooiste veengebieden is het Holteveen, een natte strook waar talrijke vogels broeden. Het sluit aan op de Kraloër Heide, die samen met de Dwingelose Heide het grootste heideveld van Nederland vormt.

Jeneverbes-wandelroute (ca. 9 km)
Wandel door de verschillende kleine stukjes heide ten zuiden van Mantinge. Het startpunt is ca. 6 km rijden met de auto vanaf de accommodatie. Ontdek een fraai natuurgebied, waarvan het Mantingerzand met zijn honderden jeneverbesstruiken de meeste indruk maakt. In het Mantingerveld is Natuurmonumenten bezig een groot heideveld in haar oude glorie te herstellen. Dit natuurontwikkelingsplan is Plan Goudplevier gedoopt, naar de vogel die vroeger veel in dit gebied broedde. Tussenliggende landbouwgrond wordt aangekocht en langzaam maar zeker omgevormd tot schrale heide.

Wandelroute Bijvoetpad (ca. 13,5 km)
U kunt Drenthe niet verlaten voordat u een bezoek brengt aan de hunebedden. Volg het spoor van de hunebedbouwers tijdens de wandelroute ‘Bijvoetpad’ rondom Borger. Met uw eigen auto rijdt u naar het startpunt van de route. U loopt over de Hondsrug en natuurlijk komt u veel hunebedden tegen, maar ook bossen, akkers, weide, zand en heide en een kanaal met bruggen en stuwen. Bij de start van de wandeling loopt u bijna ‘tegen’ het grootste hunebed van Nederland aan. Hoe bijzonder is het dat zo’n 5000 jaar geleden mensen in staat waren om met zulke grote keien op deze manier een graf te bouwen. Onderweg naar het dorp Drouwen komt u eerst een drieling van hunebedden tegen. De wandelroute loopt ook door Bronneger waar, volgens een oude legende, ooit een stad heeft gelegen, die was gebouwd door reuzen, en later door mensen werd bewoond. Na Bronneger loopt u terug naar Borger, de ‘hunebedhoofdstad’ van Nederland.

Trage Tocht Schoonloo - Boswachterij Grolloo, Halkenbroek en Holmers (ca.19 km)
Een stevige boswandeling in en om de boswachterij Grolloo, ten westen van Schoonloo. U loopt door afwisselende dennen- en loofbossen, langs de rand van boerenland, langs uitgestrekte heidevelden en enkele mooie vennen. Het is wel een tocht die soms over ongebaande paden gaat. Af en toe wordt het slalommen langs bomen die over het pad liggen als gevolg van storm. Geniet hier van ongekende rust en stilte. Maar het allermooist is misschien nog wel het traject langs de ruige velden in het beekdal Halkenbroek en Holmers. Hier ontspringt het Amerdiep, een van de bovenlopen van de Drentsche Aa.

Trage Tocht Schoonloo 2 - Schoonlo’er Strubben en beekdal Elperstroom (ca. 16 km)
Een wandeling in het Hart van Drenthe vanuit het dorp Schoonloo. Het eerste deel van de route gaat heel even gelijk op met het bekende Pieterpad door de fraaie Schoonlo’er Strubben, een restant van vroegere eikenbossen. De route vervolgt langs de rand van boswachterij Grolloo in de richting van het beekdal. Aan de overkant van de Schoonlo’erweg komt u in boswachterij Schoonloo. Dit bos werd vanaf 1925 met dennen aangeplant voor de houtproductie, maar is inmiddels al een stuk gevarieerder. Verderop wandelt u langs het uitgestrekte beekdal van de Elperstroom. De Elperstroom staat voor een netwerk van beekjes en slootjes, die samen het natte ecosysteem in stand houden. Het beekdal wordt begraasd door pikzwarte Galloway-runderen. Op de rand van het beekdal en de boswachterij ziet u mooie eikenwallen en eikenlanen.

dag 4
U neemt na het ontbijt afscheid van de gastheer. Terugreis per eigen vervoer. Of blijft u nog een extra nachtje om de omgeving verder te ontdekken? U kunt de reis met 1 nacht verlengen.

Specifieke wensen?
Heeft u specifieke wensen qua invulling van uw programma of wilt u samen met een groepje familie of vrienden leuke activiteiten ondernemen? Laat het ons gerust weten, dan kijken we samen met u én de gastheer van de accommodatie of we een leuk arrangement samen kunnen stellen, Een dagje toeren door Drenthe op een solex bijvoorbeeld? Heerlijk dat gevoel van vrijheid in de buitenlucht.

Orvelter Hof

ligging: het luxe Orvelter Hof ligt tussen Orvelte en Witteveen. Deze accommodatie heeft alles voor een fantastisch verblijf. In de knusse loungehoekjes van de sfeervolle woonkamer is het heerlijk om ontspannen bij elkaar te zitten en een glas wijn te drinken.
faciliteiten: er is een ruime woonkamer met grote flatscreen TV en geluidsinstallatie, leestafel en diverse gezellige lounge- en zithoekjes. Een professionele keuken, heerlijk terras op het zuiden en picknicktafels op het gras. Boven is een grote zolder met tafeltennistafel, spelletjes, tv en heerlijke zitzakken. Een mooie speeltuin met speeltoestellen en springkussen (we knijpen een oogje toe als volwassenen weer even kind willen zijn). Gratis WiFi, ook op de slaapkamers.
kamers: boxspring-bedden op alle slaapkamers. Vijf tweepersoonskamers bevinden zich op de begane grond. Er zijn elf tweepersoonskamers op de eerste verdieping (geen lift aanwezig).  Iedere kamer heeft een luxe inrichting en is voorzien van eigen toilet, douche en wastafel. Bij aankomst zijn de bedden al door Ruurd opgemaakt en ligt er 1 set handdoeken voor u klaar. U kunt eventueel zelf nog een extra handdoek meenemen. Ter plekke (tegen betaling) ook extra handdoeken mogelijk. Uw kamer wordt tussendoor niet schoongemaakt. 
maaltijden: ontbijt en avondmaaltijd inbegrepen. 
optioneel: lunchpakket (tegen betaling mogelijk en zelf samen te stellen bij het ontbijt). 

verlengen:
deze reis is gemakkelijk uit te breiden met een extra overnachting. U kunt deze opgeven tijdens uw boeking of telefonisch doorgeven 088-6332060 of per mail info@aktivatours.nl
 

verlenging 2-persoonskamer inclusief halfpension
Hotel Orvelter Hof € 45,- per persoon


Vertrekdatum
Prijs


inclusief:
* 3 nachten verblijf in een 2-persoonskamer inclusief ontbijt en diner
* parkeerplaats 

optioneel (direct bij boeking te reserveren):
* toeslag 2-pers.kamer voor alleengebruik € 54,- 
* toeslag 2-pers.kamer voor alleengebruik extra nacht € 18,-
* reis- en annuleringsverzekering

exclusief:
* heen- en terugreis
* eventuele toeristenbelasting 
* bijdrage SGR
* reserveringskosten
 
Bekijk prijzen

Anderen bekeken ook