Coimbra en wijde omgeving wandel 8 dagen

8 dagen
niveau
eigen vervoer
wandelvakanties
individuele reizen
nieuw
vanaf € 488,00
Reis PDF boek nu

Door, langs en via parels van leistenen dorpjes

 

De parels van dorpjes, opgetrokken uit plaatselijke leisteen, verscholen gelegen in valleien tussen tussen beboste bergen, zijn misschien wel een van de best bewaarde geheimen van het binnenland van Portugal.


De welgeteld 27 dorpjes - die samen de naam “vinto e sete aldeiras" (vertaald: de "27 leistenen dorpen”) zouden kunnen dragen - zijn opgetrokken uit deze antracietkleurige kwartssteen. De plaatsjes liggen verspreid in de berggebieden van de Serra da Lousã en de Serra do Açor, tot dichtbij de Serra da Estrela. De verschillende tinten van de steensoort, die ook gebruikt wordt voor het straatwerk van de vele smalle steile straatjes, gaan perfect op in de kleuren van het natuurlijke landschap. De streek bekoort vooral om haar ongerepte natuur: weelderige begroeiing wordt afgewisseld door rivierstrandjes waarlangs kristalhelder water stroomt en waaraan u even heerlijk kunt rusten na een wandeling.

 

Het Lousã gebergte is een habitat voor herten, zwijnen en reeën. De “caminhos do xisto” ("leistenen wandelpaden") slingeren zich door een bosrijke omgeving en brengen u langs oude gerestaureerde molens. De routes gaan over paadjes tussen kurkeiken, kastanjebomen, eikenbomen en dennen door en via de heuvels naar Talasnal, Catarredor, Vaquerinho en Chiqueiro. 


De wandelvakantie eindigt in Coimbra, een stad die aan de oevers van de rivier de Mondego ligt. De stad is vooral bekend om haar universiteit, de oudste van Portugal en zelfs een van de oudste van Europa. Het onderwijsinstitut werd in de 13e eeuw gesticht en is door  UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Naast een bezoek aan de universiteit is een bezichtiging van het klooster Mosteiro de Santa Cruz een must. Hier bevindt zich de graftombe van Afonso Henriques, de eerste koning van Portugal. Aan de andere kant van de rivier is er het klooster Mosteiro de Santa Clara- a-Velha dat werd gerestaureerd, en gered van de rivier die het gebouw in de loop der eeuwen overstroomde. En natuurlijk de kathedraal Sé Velha, waar op de trappen de monumentale studentenserenade plaatsvindt, waarbij de studenten in zwarte capes met veel emotie de Fado de Coimbra zingen. Misschien wel te veel bezienswaardigheden voor één dag!


In deze streek van Midden-Portugal, waar de tijd langzamer loopt, wonen vriendelijke mensen die tijd hebben om de bezoekers hartelijk te ontvangen en om verhalen, kunst en tradities te delen. Proef de heerlijke gastronomische specialiteiten die gemaakt worden volgens recepten die van generatie op generatie werden doorgegeven! Of ga op zoek naar een ambachtelijk hebbedingetje, gemaakt in glas of hout en linnen, waarin de ambachtslui al eeuwenlang hun vakmanschap hebben verwerkt.
 

 

 

 

van dag tot dag

dag 1
Aankomst in Quinto no Pinhal in Vila Nova de Poiares (Coimbra).
dag 2
Wandeling (ca. 19 km/5 uur, 358 m stijgen en 638 m dalen) over de Serra de Atelhada naar de heuvels van Penacova en naar het klooster van Lorvao, onderweg komt u langs gerestaureerde molens. Overnachting in Quinto no Pinhal.
dag 3
Levadawandeling van Cerdeira via Candal naar Lousã (ca. 12 km/4 uur, 793 m stijgen en 989 m dalen). Lousã bevindt zich aan de voet van de heuvels van de Serra de Lousã. De top van dit groene heuvellandschap gaat tot 1.200 m. U gaat over oorspronkelijke bospaden en komt voorbij de oudste hydro-elektriciteitscentrale van Portugal. De levadas (toevoerkanalen voor de electriciteistcentrale) wijzen u als het ware de weg. U overnacht in de authentieke Portugese accommodatie, met zwembad Quintal Alem do Ribeiro.
dag 4
Wandeling naar de leisteendorpen van de Serra da Lousã. U gaat naar de Castelo (burcht) en maakt een wandeling (ca. 11 km/5 uur, 647 m stijgen en 1141 m dalen). Door deels verlaten maar ook mooi gerestaureerde dorpen, door een beboste omgeving en nog twee bewoonde dorpen: Talasnal en Casal Novo. U overnacht in Quintal de Além do Ribeiro.

dag 5
U wordt naar de bron van de rivier de Ceira gebracht en maakt een wandeltocht vanaf het Aigra Nova-Eco museum (ca. 9 km/4 uur, 811 m stijgen en dalen) langs en soms (voor wie dat wil) door de rivier de Ceira. U overnacht in Hotel Casa Santo Antonio, gelegen in het gezellige dorp Goís.

dag 6
Wandeling (ca. 10 km/4 uur, 791 m stijgen en dalen) langs de Aldeias de Xisto (leisteendorpen) in Góis. Tijdens deze wandeling komt u langs een park met een grote diversiteit aan bomen en struiken. U overnacht in hotel Casa Santo Antonio in Goís.

dag 7
Transfer (inbegrepen) naar Coimbra. Mogelijkheid tot het maken van een wandeling maken door deze eeuwenoude universiteitsstad (werelderfgoedlijst UNESCO) en voor wie wil een bezoek aan een fado-concert in À Capella. U overnacht in Hotel Astoria te Coimbra.
dag 8
Coimbra, vertrek per eigen vervoer.

details

route: per wandeldag wordt ca. 10 tot 19 km afgelegd in ca. 4 tot 5 uur. De 2e wandeldag heeft een paar korte steile stukken, de andere wandeldagen hebben wel stijgingen maar die zijn niet steil. Op dag 3 en 4 zijn de routes in te korten naar 12 en 8 km.

 

minimum aantal reizigers: 2

 

aankomst: dagelijks van 1 maart t/m 31 oktober

 

accomodatie: 

Het verblijf is in uitstekende authentieke, rustig gelegen, landhuizen, een dorpshotel in Gois en een stadshotel in Coimbra. Alle kamers hebben een badkamer met bad en/of douche en toilet. Alle accommodaties hebben wifi. Quintal de Além do Ribeiro en Casa Santo Antonio hebben airco. De landhuizen hebben de beschikking over een zwembad. In Gois bevindt zich op loopafstand van het hotel een mooi rivierstrandje met voorzieningen. De verzorging is naar keuze op basis van logies met ontbijt/lunchpakket of volpension (diner incl. consumpties).

U overnacht 2 nachten in Quinta no Pinhal, 2 nachten in Quintal Alem do Ribeiro, 2 nachten in Gois en 1 nacht in Coimbra.

 

Deze reis is gemakkelijk uit te breiden met extra overnachtingen. Bij het boeken van extra overnachtingen helpen we u graag, u kunt deze opgeven in het hokje opmerkingen, of telefonisch bij boeking doorgeven tel nr.: 040-203 03 20 of per mail info@aktivatours.nl

 

Verlenging (prijs per persoon)    
extra nacht l/o 2-pk 1-pk
Quinta no Pinhal € 35,- € 65,-
Quintal de Alem do Ribeiro € 35,- € 65,-
Casa Santo Antonio € 25,- € 45,-
hotel Astoria € 35,- € 61,-
hotel Astoria incl. Fado avond € 50,- € 73,-

 

inclusief:

* 7 overnachtingen (logies en ontbijt) in 2- persoonskamer met bad of douche en toilet

* 5 x lunchpakket op de wandeldagen

* lokale transfers naar/van het begin of einde van de wandeltochten

* transfer van Gois naar Coimbra

* Nederlandstalige routebeschrijving

* kaartmateriaal

* Nederlandse vertegenwoordiging

* GPS op aanvraag

 

exclusief:

* toeslag 1- persoonskamer € 264,- (van 01 juli t/m 31 augustus)

* toeslag 1-persoonskamer € 230,- (overige periodes)

* halfpension € 135,- (6 x diner incl. consumpties, geen diner in Coimbra)

* bijdrage Calamiteitenfonds

* reis- en annuleringsverzekering 

* reserveringskosten

overige kenmerken

3 bed room
boek nu
To Top