Single Reis Wandelen Mergelland en de Voerstreek 4 dagen

4 dagen
niveau
eigen vervoer
wandelvakanties
singlereizen
groepsreizen
standplaatsreizen
nieuw
vanaf € 345,00
Reis PDF boek nu

Grensgevallenreis in de far deep south

2 extra data ingekocht: vertrek 18 juni en 16 juli!

✔ 3 x ontbijt, lunchpakket en avondmaaltijd (3- gangen) inbegrepen
✔†per eigen vervoer naar Zuid-Limburg v.v.
✔ wandelroutes direct vanuit de accommodatie
✔ meelopende reisleiding
✔ uitsluitend 1-persoonskamers met eigen sanitair


330 inwoners, drie wapenfeiten
Een wandelvakantie in het Limburgse Mergelland en door de Voerstreek. Waar we verblijven in†Mesch, een prachtig gelegen pleke voor deze eis, in het verre zuiden van Nederland. Er wonen zegge en schrijve 330 mensen maar toch kent het dorpje tenminste drie wapenfeitenÖ Het is het zuidelijkst gelegen plaatsje van Nederland, op 50,76 graden noorderbreedte. De Sint Pancratiuskerk is er de oudste kerk van ons land, met zelfs enkele delen uit de 9e eeuw. En Mesch is aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden als eerste van Nederland bevrijd, op 12 september 1944.

De dalen van de Gulp, Voer en Noor
De landstreken het Mergelland en de Voerstreek zijn behalve fraai ook bijzonder. Limburg is sowieso ít Stukske Nederland dat ít schoanste isí†met een bijna buitenlands uitziend landschap van heuvels en kronkelende beken en riviertjes. En schilderachtige dorpjes natuurlijk, soms met huizen in vakwerkstijl, met steevast een kerk en een cafť in het hartje ervan. De Belgische Voerstreek is een zogenaamde enclave: een geografisch ingeklemd gebied, in dit geval in het noorden met de Nederlandse provincie Limburg en in het zuiden met het Belgische landsdeel WalloniŽ waar Frans gesproken wordt. De streek oogt hetzelfde als Zuid-Limburg: dezelfde holle heuvelweggetjes, kruisbeelden en kapelletjes onderweg, schilderachtige dalen zoals die van de Gulp, de Voer en de Noor en ook dezelfde afwisselende lappendeken van bos, weiden en akkersÖ.

Accommodatie uit 1699†
De uitvalsbasis van de reis is de Meschermolen, gelegen op 200 meter van†de Belgische grens.†Het is een indrukwekkende boerenhoeve, gelegen aan de Voer, en had†voorheen de functie van watermolen. Het gebouw, waarvan de oudste delen sinds 1699 (!) bestaan, is twintig jaar geleden flink onderhanden genomen en bezit nu moderne en functionele appartementen en kamers. Alle kamers die we gebruiken, hebben een eigen badkamer en toilet en worden door ťťn persoon gebruikt. Het ontbijt gebruikt u in de ruime eetkamer van de Meschermolen. De avondmaaltijd neemt u afwisselend in de Meschermolen en Restaurant ít Piepke op 500 meter (gezamenlijk) lopen. Bovendien ontvangt u op dag 2, 3 en 4 een lunchpakket voor onderweg.

Vier dagen rust en gezelligheid
Alle wandelroutes vertrekken vanuit de Meschermolen en komen daar ook weer terug. De reisleider loopt met alle wandelingen mee.†En hoewel op zich het klimaat van ons verre zuiden een beetje vergelijkbaar is met dat in de rest van Nederland, is de natuur er in de zomer een tikkeltje extra groen en in de herfst extra goudbruin getint. Ter info, en als voorbeeld: op nog geen 200 kilometer van Utrecht bent u vier dagen in een andere wereld van rust, natuur, geschiedenis en gezelligheid.

van dag tot dag

dag 1
Heenreis naar Mesch (gem. Eijsden-Margraten) per eigen vervoer. De Meschermolen heeft een ruime eigen parkeerplaats. Met de trein is Eijsden in 10 min. te bereiken met de sprinter vanuit Maastricht. Vanaf het station van Eijsden is het dan nog 2,5 km lopen naar de Meschermolen. Verzamelen tussen 13.00 en 14.00 uur. Uitleg over de reis en de route door de reisleider. Inloopwandeling (ca. 9 km / 3 uur) naar Berneau en Moelingen (Voerstreek, BelgiŽ) o.a. door het natuurgebied van de Berwijn. Alternatief indien de Belgische grens gesloten is: inloopwandeling (zelfde afstand / tijdsduur) rondje Oost-Maarland en authentiek Eijsden.
dag 2
Wandeling (ca. 20 km / 5,5 uur) naar Gronsveld en het kasteel van Rijckholt via het unieke Savelsbos, een hellingbos dat opklimt naar het Plateau van Margraten, route langs een kalksteengroeve en een vuursteengrot.
dag 3
Wandeling (ca. 16 km / 4,5 uur) door de Voerstreek o.a. langs de hoofdplaats ís Gravenvoeren en de prachtige valleien van de riviertjes de Voer en de Noor. Alternatief: wandeling (zelfde afstand / tijdsduur) door het Mergelland naar de kasteelplaats Mheer en het schilderachtige dorp Noorbeek aan de Noor.
dag 4
Uitloopwandeling (ca. 16 km / 5 uur) van Mesch via Eijsden met het kasteel, de grensplaats Visť en Chapelle Notre Dame de Wixhou in het dal van de Julienne en terug. Alternatief: uitloopwandeling (zelfde afstand / tijdsduur) vanaf de Amerikaanse Begraafplaats Margraten over het Plateau van Margraten en door het dal ven de Geul. Einde tussen 15.00 en 16.00 uur. Terugreis per eigen vervoer.

details

route: heuvels (max. ca. 200 m.) afgewisseld met dalen van grotere en kleinere riviertjes. Per wandeldag wordt ca. 16-20 km (op de aankomstdag ca. 9 km) afgelegd. Een onderlinge afstand van 1,5 meter wordt aangehouden.

groep: minimaal 7/maximaal 9†reizigers.

De Meschermolen
ligging: ca. 500 m van Mesch (gem. Eijsden-Margraten), precies op de grens van Nederland en BelgiŽ, ca. 10 km ten zuiden van Maastricht.†
faciliteiten: maaltijden (ontbijt en avondmaaltijd) inbegrepen. Op dag 2, 3 en 4 wordt een lunchpakket meegegeven.†
kamers: functionele slaapkamers met eigen moderne badkamer/toilet, in een prachtige gerestaureerde oorspronkelijke 17e-eeuwse boerderij annex watermolen gebouwd rondom een binnenhof met een tuin, met weilanden en dieren rondom, ligging aan het beekje de Voer. Er is gratis wifi beschikbaar.
maaltijden:†ontbijt en 3-gangen avondmaaltijd inbegrepen. Een onderlinge afstand van 1,5 meter wordt aangehouden. 3 x lunchpakket (zelf samenstellen bij het ontbijt). Vegetarisch mogelijk, opgeven bij boeking.


inclusief
* verblijf in een 1-persoonskamer (met eigen douche/toilet) op basis van volpension (logies + ontbijt + lunchpakket + avondmaaltijd)
* meelopende Aktiva-reisleider

exclusief
* heen- en terugreis
* reis- en annuleringsverzekering
* reserveringskosten

Kijk†hier†voor algemene reisinformatie over de groepsreizen


overige kenmerken

boek nu
To Top