Fietsvakantie Nieuwe + Oude Hollandse Waterlinie 9 dagen

9 dagen
niveau
eigen vervoer
fietsvakanties
individuele reizen
nieuw
vanaf € 760,00
 • Waterlinie-museum
 • de Plofsluis
 • fietsen langs kastelen
 • Fort Nigtevecht
 • met de veerboot
 • Gorinchem
 • koffie bij Fort Altena
 • ontdek de historische stadjes
 • Fort Asperen
 • Fietsvakantie langs†forten, kastelen, loopgraven, vestingsteden, rivieren en prachtige natuur!†

  U fietst deze week door een uniek voorheen militair landschap: de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een ingenieus verdedigingssysteem van dijken, sluizen, kanalen, forten en bunkers dwars door Nederland. Door het land met een laagje van 40 cm onder water te zetten was het onbegaanbaar voor soldaten en niet diep genoeg voor boten.

  Nu is deze†groene waterlinieregio†een prachtig gebied om met de fiets te ontdekken, want de waterlinie ligt fraai verscholen in het landschap en is daarom misschien wel het grootste geheim van Nederland! Genomineerd als UNESCO Werelderfgoed en het grootste rijksmonument van Nederland.

  Fiets door mooie historische stadjes zoals Naarden, Wijk bij Duurstede, Leerdam, Woudrichem en Gorinchem. Ze ademen de sfeer van vroeger. Stap af voor een uitstapje naar het Muiderslot, het Waterliniemuseum of Slot Loevestein.†Vanaf Gorinchem fietst u in 2 dagen terug naar uw startpunt in Abcoude, nu via de Oude Hollandse Waterlinie die westelijk van Utrecht ligt. U bezoekt oude vestingstadjes als Nieuwpoort en Oudewater, het zilverstadje Schoonhoven en de kaassteden Woerden en Bodegraven. Tussendoor geniet u van weiden met grazende koeien en kronkelige riviertjes met riet aan de oevers.†

 • van dag tot dag

  dag 1
  Aankomst Abcoude. Uw ontdekkingstocht start in Abcoude. Bekijk hier het bijzondere Fort bij Abcoude, ťťn van de historische kerken en ontdek Piet Mondriaan die vele van zijn werken hier heeft geschilderd. Of duik Amsterdam in! Vanaf station Abcoude bent u in 20 minuten in hartje Amsterdam.
  dag 2
  Abcoude - Oud Loosdrecht (ca. 50 km/4 uur). Na een heerlijk ontbijt start u met een tocht langs rivier het Gein. U ontdekt vandaag hoe koningen, kasteelheren, dichters en schrijvers door de eeuwen heen leefden op het Muiderslot. Dit middeleeuwse kasteel met slotgracht, wallen en bolwerken vormde een belangrijk onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Maar eerst komt u langs Fort Nigtevecht, een prachtige, rustige plek midden in de natuur.
  U vervolgt de route naar een volgend hoogtepunt, Vesting Naarden, gebouwd in de 17e eeuw. Het eeuwenoude stadje staat bol van de bijzondere monumenten, winkels, antiekzaken, galeries, horeca en musea. Een absolute aanrader is het Nederlands Vestingmuseum. U sluit uw fietstocht af met een mooie tocht langs de rivier de Vecht en dwars door de Loosdrechtse Plassen waar ook uw hotel is.
  dag 3
  Oud Loosdrecht - Utrecht (ca. 30 km/2 uur). Vandaag verder langs de Loosdrechtse Plassen naar Loenen aan de Vecht, een van de charmantste dorpen van Nederland met maar liefst 144 rijksmonumenten. Vanaf hier fietst u langs de Vecht naar Breukelen dat bekend staat om zijn historische buitenplaatsen langs de rivier. Wist u dat stadsdeel Brooklyn in New York naar Breukelen is vernoemd? Via Fort Tienhoven in het Vechtplassengebied en Fort de Gagel en Fort Ruigenhoek fietst u door mooi Hollands polderlandschap naar uw eindbestemming Utrecht. Het is de op vier na grootste stad van Nederland, een absolute aanrader met haar historische sfeer en de bijzondere grachten met hun werven en terrasjes.

  Na Breukelen kunt u ook een alternatieve route kiezen, die de Vecht volgt naar Maarssen en het centrum van Utrecht. U komt dan langs Fort Aan de Klop, waar het goed toeven is op het terras bij het Wachthuis met lokale producten. Deze alternatieve route is 32 km lang.
  dag 4
  Utrecht - Wijk bij Duurstede (ca. 53 km/4,5 uur). Vanuit de stad Utrecht fietst u langs Fort Rijnauwen naar Fort Vechten in Bunnik. Hier kunt u zich volledig onderdompelen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie met een bezoek aan het Waterliniemuseum. Met een virtual reality-bril maakt u een parachutesprong boven de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Vervolgens gaat u verder richting de Plofsluis: uniek in de wereld! Een sluis die tot ontploffing kon worden gebracht om het kanaal af te dammen. De tocht gaat verder via Fort Jutphaas door historisch Vreeswijk, met drie prachtige sluizen: de Oude Sluis, de Rijkshulpschutsluis en de Koninginnensluis. Daarna fietst u over het Eiland van Schalkwijk. Een waar openluchtmuseum voor liefhebbers van cultuurhistorie en natuur: Het Fort Werk aan de Korte Uitweg (met fantastische theetuin), de Gedekte Gemeenschapsweg, het imposante Fort Honswijk en de loopgraven van Werk aan de Groeneweg. Uw fietstocht eindigt in Wijk bij Duurstede, een kleine stad met een grote geschiedenis. Deze plaats stond in de Middeleeuwen bekend als Dorestad. De rivier de Kromme Rijn en de Grote Sluis in Wijk bij Duurstede speelden een belangrijke rol in de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het onder water kunnen zetten van het gebied rond de stad Utrecht.
  dag 5
  Wijk bij Duurstede - Leerdam (ca. 56 km/4,5 uur). Van Wijk bij Duurstede fietst u door het rivierenlandschap van de Lek naar het historische Culemborg en komt u langs Werk aan het Spoel met aantrekkelijke horeca en zonneterras. De route vervolgt langs Fort Everdingen, de stoere thuishaven van bierbrouwerij Duits & Lauret, met proeflokaal. U vervolgt de route via de Diefdijklinie met diverse groepsschuilplaatsen (bunkers). Vervolgens komt u langs Fort Asperen, een cultuureiland aan de rivier de Linge. Uw toch eindigt in Leerdam, sinds 1765 dť glasstad van Nederland en bekend van het Nationaal Glasmuseum en de Leerdammer kaas.

  Na Fort Asperen maakt de route een uitstapje naar de Betuwe, met een rondrit langs het prachtige meanderende riviertje de Linge. Tussen de boomgaarden liggen mooie dorpjes zoals Acquoy met zijn even scheve toren als die van Pisa, Beesd met molen de Vrijheid en Heerlijkheid MariŽnwaerdt. Neem een kijkje in het Uilen- en dierenpark De Paay en het Geofort met een interactief science centrum over de aarde en navigatie. U kunt op diverse plekken de Linge oversteken en daarmee de route inkorten tot 43 of slechts 33 km.

  dag 6
  Leerdam - Gorinchem (ca. 62 km/5 uur). Vanuit Leerdam fietst u naar het rivierenlandschap van de Waal en steekt u tweemaal per pont de rivier over. Eťn van de hoogtepunten is Slot Loevestein dat prachtig is gelegen aan de rivier en midden in de natuur. Het slot heeft een belangrijke geschiedenis als middeleeuws tolkasteel, vesting en gevangenis.
  U fietst vervolgens door het stoere vestingstadje Woudrichem en komt ook nog langs Fort Bakkerskil en Fort Altena. Uw fietsvakantie eindigt in Vestingstad Gorinchem. Dit is een van de best bewaarde vestingen van Nederland met haar stadswallen, imposante kanonnen en molens. Ook is het erg gezellig in het stadcentrum met de vele terrasjes op de Oude Markt. Wie nog meer wil zien, kan doorfietsen naar Fort Bakkerskil en langs het riviertje de Steur aan de rand van de Biesbosch naar Fort Steurgat, aan het zuidwestelijke einde van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze alternatieve route is 74 km lang.
  dag 7
  Gorinchem - Woerden (ca. 49 km/4 uur). Door een deel van de Oude Hollandse Waterlinie, die bijna 350 jaar geleden onze redding was in de oorlogen tegen Spanjaarden en Fransen. U fietst door Nieuwpoort, ťťn van de kleinste vestingsteden van Nederland, die al werd gesticht rond 1200. Samen met vestingstad Schoonhoven werd de Lek bewaakt, als onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. Langs het 10 km korte riviertje de Vlist fietst u naar het charmante stadje Haasdrecht, waar de Vlist uitmondt in de Hollandsche IJssel. De volgende halte is het pittoreske vestingstadje Oudewater met de bekende Heksenwaag, die bezoekers van over de hele wereld trekt.
  Uw eindbestemming is het historische Woerden, bekend om de kaasmarkten op zaterdagochtend (apr-aug). Dwaal over de oude vestingmuren, geniet van de grachten en proef de lokale streekproducten.
  dag 8
  Woerden - Abcoude (ca. 59 km/5 uur). Na een heerlijk ontbijt in uw hotel, stapt u weer op de fiets voor een mooie, laatste etappe. U volgt eerst de Oude Rijn, ooit een deel van de grens van het Romeinse Rijk (de Limes). Via de voormalige vesting Wierickerschans uit de Oude Hollandse Waterlinie komt u in de kaasstad Bodegraven. Vervolgens fietst u door een typisch Nederlands landschap van laaggelegen weilanden met grazende koeien, plassengebieden en oude waterlopen en uw vakantie eindigt bij uw hotel in Abcoude. Indien gewenst, kunt u deze route inkorten tot 39 km. U komt dan niet door Bodegraven.
  dag 9
  Na het ontbijt eindigt deze reis en keer u weer huiswaarts.
 • details

  route: vlak.†Per fietsdag wordt ca. 30- 62†km afgelegd.

  minimum aantal reizigers: 1

  aankomst: dagelijks van 1 april†t/m†22†september

  accommodatie:†3-sterrenhotels, categorie B. Alle kamers beschikken over bad/douche en toilet. Het is mogelijk om deze reis met hotelcategorie A te reserveren. U verblijft dan in een 3- en 4-sterrenhotels.†Kijk hier voor de hotellijst (onder voorbehoud van wijzigingen).

  Deze reis is gemakkelijk uit te breiden met extra overnachtingen. Bij het boeken van extra overnachtingen helpen we u graag, u kunt deze†opgeven bij†opmerkingen, of telefonisch bij boeking doorgeven tel nr.: 088-633 20 60 of per mail†info@aktivatours.nl.

  verlenging 2-persoonskamer 1-persoonskamer toeslag
  elke plaats Ä 70,- Ä 30,-
  * de genoemde prijzen zijn per persoon per nacht o.b.v. logies/ontbijt

  inclusief:
  * 8†nachten verblijf in hotels logies/ontbijt in een 2-persoonskamer categorie B
  * routebeschrijving met toeristische informatie
  * bagagevervoer
  * parkeerplaats†
  * GPS-tracks op aanvraag†


  exclusief:
  * toeslag halfpension Ä 240,-
  * toeslag 1- persoonskamer Ä 240,-

  *†hybride fiets met 21 versnellingen Ä 96,-
  * E- bike†Ä 200,-
  * toeristenbelasting†
  * reis- en annuleringsverzekering
  * reserveringskosten

  Kijk†hier†voor algemene reisinformatie over de individuele reizen

  overige kenmerken

 • reviews

 • data en prijzen

boek nu
To Top