Kempisch grensland

5 dagen
niveau
eigen vervoer
fietsvakanties
individuele reizen
vanaf € 285,00
Reis PDF boek nu

Het grensland van de Kempen in†Nederland en BelgiŽ

De Acht Zaligheden tussen Eindhoven en het Belgische Turnhout†zijn een reeks dorpjes in de landstreek de Kempen, elk met een naam eindigend op "-sel". Ze werden in de 19e eeuw "sel- ligheden" genoemd en o.a. diverse plaatselijke horeca- bedrijven ontlenen daaraan hun tegenwoordige naam. De zaligheden hebben dus niets te maken met hoe fijn het vaak is om door de mooie Kempen te fietsen. Maar kenners weten wťl dat Brabant, BelgiŽ en fietsen een zalige combinatie kunnen zijn!

Vanuit Valkenswaard, precies halverwege Eindhoven en de Belgische grens, fietst u via het authentieke Eersel, met een van de mooiste marktpleinen van Brabant, via enkele van die andere "-sel"- plaatsen westwaarts.†En langs Postel, waar een oude abdij staat waar traditioneel abdijbier gebrouwen en abdijbrood gebakken wordt. Belegd met belegen kaas of hesp (Vlaams voor ham) kunt u die proeven in Gasthof De Beiaard, een prima stop!†

De omgeving van Retie, niet ver van Turnhout dus midden in de Kempen, leent zich perfect als uitgangspunt voor tochten in de mooie omgeving van het grensgebied. Bijvoorbeeld over de Prinsenroute langs het Prinsenpark en de Priorij van Corsendonk. Of naar de grensplaats Baarle: een tros van ruim 30 grotere en kleine Belgische enclaves, omsloten door "Nassaus" = Nederlands grondgebied. Baarle Hertog en Baarle Nassau, waar de landsgrenzen dwars door buurten, straten en zelfs huizen lopen, zijn een opmerkelijk fenomeen.

De terugtocht naar het Valkenswaardse gaat over fietspaden langs stille kanalen naar†Lommel met enkele militaire begraafplaatsen i.v.m. Market Garden (september 1944) en over de grens via het Nederlandse natuurgebied De Malpie.

Qua route bij deze reis kan veel en moet niets. U heeft dagelijks de vrije keuze een fietsroute van knooppunt naar knooppunt te kiezen, die onderweg eenvoudig te verkorten of te verlengen is. Het netwerk van fietsknooppunten leidt u dagelijks van het begin- naar† het eindpunt met bijna onuitputtelijke routevariaties.

van dag tot dag

dag 1
Valkenswaard (NL), aankomst per eigen vervoer. Evt. huurfietsen ophalen bij Aktiva Tours. Inchecken in het hotel is mogelijk vanaf 12.00 uur. Een inleidende fietstocht is mogelijk in de bosrijke omgeving, bijvoorbeeld naar Leende en Heeze aan de rand van de Strabrechtse Heide.
dag 2
Valkenswaard-Retie (B) per fiets (ca. 45-60 km/5-6 uur afhankelijk van geselecteerde fietsknooppunten) bijvoorbeeld via Eersel met de karakteristieke en lommerrijke Markt en het Streekmuseum De Acht Zaligheden, en de abdij van Postel.
dag 3
Retie, dagtocht over de Prinsenroute (ca. 44 km/4 uur, verkorting of verlenging mogelijk). Medio 19e eeuw kocht de Belgische koninklijke familie 4500 ha grond in Retie. Honderden straatarme Kempense boeren konden er aan het werk. Koningen en prinsen kwamen er graag wandelen. De Prinsenroute doorkruist dit voormalige koninklijke domein. De Provincie Antwerpen is de trotse eigenaar van het tegenwoordige Prinsenpark (190 ha). Het park ligt er in elk seizoen betoverend bij. Andere blikvangers op dit ďkoninklijkeĒ traject: de Priorij van Corsendonk, eeuwenoude molens en fraaie stukjes natuur als de Kempense Heuvelrug, Tikkebroeken en Hoge Rielen. Route: Retie-Geel-Kasterlee-Oud Turnhout-Retie.
dag 4
Retie-Valkenswaard (ca. 45-60 km / 5-6 uur afhankelijk van geselecteerde fietsknooppunten) bijvoorbeeld langs het kanaal Bocholt-Herentals, het plaatsje Lommel met zijn mooie 19e eeuwse stadhuis en burgemeesterswoning met omliggend park en het natuurgebied De Malpie waardoor de Dommel stroomt langs de Venbergse Watermolen.
dag 5
Uitchecken uit het hotel tot 11.00 u. Een laatste fietstocht is mogelijk in de omgeving, bijvoorbeeld naar het Leenderbos en het klooster De Achelse Kluis. Aansluitend evt. huurfietsen inleveren bij Aktiva Tours. Vertrek per eigen vervoer.

details

route: vlak, zo veel mogelijk over geasfalteerde fietspaden en soms over heel rustige asfaltweggetjes. Per fietsdag wordt ca. 45 km (uitbreidbaar tot ca. 60 km) afgelegd, deels naar eigen keuze afhankelijk van geselecteerde fietsknooppunten.

kaart < klik hier >

minimum aantal reizigers: 2.

Aankomst: dagelijks van 1 januari†t/m 31 december.

hotels: ††

Valkenswaard: Hotel De Valk

Goed en gemoedelijk hotel in het centrum van Valkenswaard. De afstand tot de Markt, waar veel horeca aanwezig is, is ca. 200 m. Het hotel beschikt over een ruim en sfeervol restaurant Het Swaard.†Alle (24) kamers zijn voorzien van bad/douche en toilet, tv, gratis wifi.

Retie: Hotel Corsendonk De Linde

Goed en gezellig hotel aan de rand van het†plaatsje Retie, in een rustige parkachtige omgeving. Het hotel beschikt over een restaurant, het ontbijt is meestal buffet. Indien u geboekt heeft voor halfpension, zijn bij de avondmaaltijd (altijd buffet) onbeperkt GRATIS: huiswijn, bier (pils), fris, koffie, thee en water. Alle (56) kamers zijn voorzien van bad/douche en toilet, tv, gratis wifi.

Deze reis is gemakkelijk uit te breiden met extra overnachtingen. Bij het boeken van extra overnachtingen helpen we u graag, u kunt deze opgeven bij opmerkingen, of telefonisch bij boeking doorgeven tel nr: 040-203 03 20 of per mail info@aktivatours.nl

Verlenging (prijs per persoon) 2-pk l/o toeslag 1-pk toeslag hp
Valkenswaard Ä 52,- Ä 38,- Ä 20,-
Retie Ä 57,- Ä 40,- Ä 25,-

inclusief:

* 4 nachten verblijf in hotels logies/ontbijt

* gedetailleerde fietskaart, toeristische informatie

* bagagevervoer Valkenswaard-Retie-Valkenswaard

* gratis parkeerplaats op het afgesloten P-terrein van Aktiva Tours

exclusief:

* toeslag halfpension Ä 90,-

* toeslag 1-persoonskamer Ä 156,-

* Aktiva/Batavus hybride fiets met 21 versnellingen Ä 45,- en Ä 9,- per extra dag

* Aktiva/Batavus e-bike met 7 versnellingen Ä 90,- en Ä 18,- per extra dag

* bijdrage Calamiteitenfonds

* reis- en annuleringsverzekering

* reserveringskosten

Het is bij deze reis mogelijk om uw hond mee te nemen, eventuele kosten ter plaatse te betalen. Kosten verschillen per hotel.†
Bij†boeking doorgeven indien een hond meegenomen wordt.
Reisinfo algemeen individuele reizen lees meer

overige kenmerken

3 bed room
boek nu
To Top