reis PDF

IstriŽ en de Kvarner Eilanden 8 dagen

singlereis wandelreis | niveau 2 | vliegtuig

Van Cres naar Krk in Kroatië

 

De zogenoemde Kvarner Bocht, of kortweg de Kvarner, was al in de 19e eeuw een gewild reisdoel en vakantieoord. De Weense elite hield zich er destijds graag op om de natte herfst en de koude winter te ontvluchten. Zij legden een spoorlijn aan, bouwden talloze villa’s en - voor ons een zegen - ontgonnen de wandelpaden in de streek. Want de Kvarner Bocht is méér dan alleen een fraaie kustlijn met een fijn klimaat. De baai wordt aan de westzijde afgeschermd van de open zee door het weelderige mediterraan begroeide Istrië. De Dinarische Alpen rijzen er steil uit de zee op. En als parels in de kroon liggen er in het helderblauwe water een aantal dromerige eilanden.

 

De reis begint met een verblijf in een fijn pension aan zee in mondain Lovran. De promenade strekt er zich uit tot in Opatija. De eerste wandeling voert u door de dichte bossen van nationaal park Ucka. Pal achter Lovran begint die wildernis al.

 

In Istrië, vanaf de derde dag, beklimt u de bergtop Zbevnica, vanwaar u bij helder weer het hele schiereiland kunt overzien. De middagstop met de lunch is in Buzet, een fraai Istrisch stadje met een volledig ommuurd centrum op een heuvel aan de rivier de Mirna. In de middag wandelt u vanuit Buzet langs een prachtige beek naar het kleine kustplaatsje Hum. Beroemd is Hum om zijn schnaps van maretakken, en die moet u zeker even proeven alvorens terug te keren naar Lovran!

 

De volgende dag steekt u per veerpont over naar het eiland Cres, dat overduidelijk de vorm van een bergrug heeft, maar de laagste delen van de berg liggen feitelijk onder zeeniveau. Vanaf de haven van aankomst wandelt u de kaap Tramontana op. Hier lagen ooit een aantal dorpjes maar de wildernis heeft die weer opgeslokt. De bossen van eeuwenoude steeneiken zijn hier nogal mysterieus vol allerlei klimop-vegetatie. Voorbij een grot - zaklantaarns mee! - wandelt u daarna naar het mooie klifstadje Beli, via een route waar hoog in de lucht roofvogels vliegen.

 

De dag erna is de doorreis naar Valun. Vanuit dit dorpje maakt u een wandeling naar het stadje Lubenice aan de kliffenkust. Onder aan de klif ligt een prachtig strand waar u de rest van de middag kunt doorbrengen. Vanuit Lubenice keert u terug, met een stop onderweg in de hoofdstad Cres, naar Beli. Cres is door een kanaal uit de Romeinse tijd gescheiden van het eiland Losinj. Hier beklimt u de hoogste piek: de Osorcica, waarna u doorreist naar de laatste routeplaats: het eiland Krk (spreek uit: Kréoké). Deze zeer panoramische wandeling zal u zeker lang bijblijven!

 

Het knusse Stara Baska ligt op de zuidwestelijke kaap van het eiland Krk. U verblijft er in een mooi en kleinschalig pension met zeezicht. De wind heeft op deze kaap vrij spel op de rotsen, waardoor het immense Baskaplateau, zoals het heet, schaars begroeid is. Een eeuwenoud blokpatroon van stenen muurtjes tussen de akkers zijn een markante aanblik. En het kleurcontrast tussen de grijze rotsen en het blauwe zeewater - de zee lijkt hier blauwer dan waar ook - is prachtig.

 

Deze reis combineert het beste dat de Kroatische kust te bieden heeft: de natuurlijk schoonheid van de Kvarner baai, de mooie wandelingen, de gezellige hotels en pensions en het goede eten.

 

 

 

Op dit moment zijn online prijsaanvragen van onze reizen even niet mogelijk.

Morgenvroeg kunt u weer een reis boeken en alle prijsinformatie opvragen over onze reizen.

 

Onze excuses voor het ongemak.

 

Aktiva Tours