Single Reis Vikos en Meteora 8 dagen

8 dagen
niveau
vliegtuig
wandelvakanties
singlereizen
groepsreizen
vanaf € 1.095,00
Reis PDF boek nu

Kloven en kloosters in het noorden van Griekenland

Φαράγγι του Βίκου και Μετέωρα

Griekenland heeft absoluut vťťl meer te bieden dan eilanden en stranden. Op het vasteland kan iedere wandelaar zijn of haar hart ophalen, er zijn immers zķlke diverse unieke gebieden voor onvergetelijke tochten! De week combineert natuur met lokale cultuur. U slaapt in gezellige en propere, door families gerunde, hotelletjes en u eet in traditionele tavernaís. Tamelijk ver van de gebaande paden en toeristische routes zult u authentiek en onbekend Griekenland ontdekken en ervarenÖ Het verblijf is in traditionele bergdorpjes.†

Het begin van de reis speelt zich af in het gebied van de Meteora, bekend van de torenhoge rots met het Agios Triados klooster uit een bekende James Bond film. Op de top van honderden meters hoge rotsen, zwevend tussen hemel en aarde, balanceren in de Middeleeuwen gebouwde byzantijnse kloosters. Een Unesco cultureel werelderfgoed pur sang. U maakt een zwerftocht te voet tussen de rotsen, door een groen woud met afgelegen kloosters en kapelletjes. De uitzichten over de omgeving zijn spectaculair te noemen.

Tijdens het tweede deel van de reis bezoekt u de imposante Vikoskloof. Die is volgens het Guinness Book of Records een van de diepste kloven ter wereld (met een diepte variŽrend van 400 tot 1600 meter!), een must voor elke wandelaar. Drie dagen maar liefst verblijft u in het nationale park AoŲs, met adembenemende uitzichten.

De wandelvakantie†wordt ondersteund door een Engelssprekende reisleider die meestal ook als gids fungeert. Aangezien deze reis pittige wandeltochten kent is het een reis van niveau 2,5. Maar een normale gezondheid en een goede conditie maken bij het ervaren van de ongeŽvenaarde omgeving elke vorm van vermoeidheid meer dan goed.

van dag tot dag

dag 1
Amsterdam-Preveza per Transavia. Transfer naar Kalambaka (ca. 3,5 uur) over een schitterende route door de bergen naar Meteora, een gebied met immense verticale monoliet-rotsen en kloosters balancerend op de top. Van veraf zijn de kloosters al zichtbaar. Avondmaaltijd in een traditionele taverna.
dag 2
Kalambaka-Agia Triada-Agios Stefanos-Kalambaka (ca. 12 km/4 uur). Via een smal paadje tussen de reusachtige rotsen door, overbrugt u met en flinke klim in korte tijd zoín 250 meter. Vervolgens loopt u onder de gigantische pilaar door met daarboven het klooster Agia Triada, dat ooit gebruikt is als locatie voor de James Bond film "For your eyes only". Het volgende klooster dat u kunnen bezoeken is het nonnenklooster Agios Stefanos. Het kloosterkerkje is te bezichtigen en ook het kleine museumpje met eeuwenoude manuscripten en iconen. Het uitzicht vanaf het balkon is overweldigend; wie goed kijkt, ziet het hotel diep beneden. Via een lang licht dalend pad wandelt u terug in Kalambaka. Na de lunch volgt de tweede wandeling voor vandaag: Kalambaka-Kastraki-Kalambaka (ca. 8 km/1,5 uur) met halverwege twee maal even klauteren en klimmen, met elk een hoogteverschil van zoín 150 meter. Het gebied van de iconische Meteora leent zich uitstekend voor een schitterende tocht door het woud van rotsen. De route loopt globaal rondom de reusachtige Alsos zuil, met onderweg vele heremieten grotten, spelonken, kapelletjes en natuurlijk kloosters. Veel heiligdommen zijn amper toegankelijk en alleen te bereiken met touwladders, de monniken worden dan in rieten mandjes omhoog gehesen. De Meteora is behalve een Unesco-werelderfgoed ook een Nationaal Park. Er valt genoeg te genieten van de flora en fauna. Roofvogels zweven hoog boven ons van rots naar rots, schuwe landschildpadden en vossen schuilen tot het donker diep in het bos. Het enige geluid is de echo van voetstappen, het geruis van de wind en kwetterende vogeltjes.

dag 3
Vlachava-Kalambaka (ca. 16 km/5 uur). Transfer naar het hoger gelegen dorp Vlachava. Over een breed pad meandert de route over een heuvelkam langzaam omlaag. Vanaf hier heeft u een mooi uitzicht over de Meteora in de verte. Door een dicht bos van eiken- en kastanjebomen moet u eerst enkele beekjes oversteken voordat u bij het afgelegen Ypapantis klooster arriveert. Met een korte klim overbrugt u bijna 200 meter in hoogte, meteen na de top heeft u plotseling een panorama over het hele gebied. Via het oudste en grootste Meteoron klooster daalt u verder af over een eeuwenoud geplaveid pad naar Kalambaka.

dag 4
Kalambaka-Ioannina (2 Ĺ uur). Transfer naar Ionnina, parallel rijdend aan de Romeinse Via Egnatia over hoge bergpassen met fantastische vergezichten. Korte stop bij Dodoni, een rustige historische plaats met een intact amfitheater. Rond lunchtijd aankomst in het schitterende Ioannina. Deze stad heeft een rijke geschiedenis en is sinds de oudheid een kruispunt geweest van vele beschavingen, getuige de Byzantijnse en Orthodoxe kerken, moskeeŽn en synagogen. Mogelijkheid tot het maken van een stadswandeling door de nauwe straatjes van de ommuurde oude stad, langs de oevers van het meer en voorbij drukke terrasjes op het plein.

dag 5
Transfer (ca. 1 uur) Ioannina-Monodendri/Oxia, wandeling Oxia-Monodendri/Agia Pareskevi (ca. 8 km/2 uur). Na het ontbijt transfer naar het hart van het AoŲs Nationale Park. Hier ligt de indrukwekkende Vikos kloof met daar omheen de pittoreske Zagori dorpjes. In Oxia houdt de weg op, hier ligt een adembenemend uitzichtpunt over de diepe Vikos kloof. Mooie route door het "stenen woud", een gebied met opgestapelde leistenen, door wind en tijd geboetseerd als torentjes van plakjes steen naar Monodendri. Ooit een belangrijke plaats en een knooppunt van ďkalderimiĒ (geplaveide ezelspaden). Nu bestaat het dorp uit een dorpstaverna, een cafť, een supermarktje, een hotel en een eeuwenoude plataan. Bezoek aan het Agia Pareskevi klooster, dat hoog boven de kloof hangt en wederom een fantastisch uitzicht biedt.

dag 6
Vitsa-Dilofo-Vitsa-Monodendri (ca. 15 km/5 uur). Transfer naar Vitsa, met prachtige traditionele herenhuizen gelegen in ruime parktuinen. Een afdaling van ca. 250 meter over een oude stenen trap van duizend treden. Deze fotogenieke trap slingert als een slang, langs de uitgehouwen bergwand, naar beneden. Oversteek van de rivier via de elegante stenen boogbrug van Misiou. In de Zagoria bevinden zich meerdere stenen boogbruggen, eeuwenoude bouwwerken die de paden met elkaar verbinden. Tot aan Dilofo wandelt u door dichte bossen van eikenbomen en platanen over geplaveide paden overdekt met mos. Via Vitsa terug naar Monodendri, een steile route.
dag 7
Vikos-Monodendri (ca. 16 km/5,5 uur). Vroeg vertrek vandaag voor een lange pittige wandeltocht. Vanaf Vikos afdaling naar het Panagia kerkje, gelegen aan de rivier, dankzij een bron stroomt hier het gehele jaar ijskoud bronwater. Vervolgens parallel lopend aan de Voidomatis rivier, in het voorjaar wild stromend door smeltwater, in het najaar met een droge bedding met enorme keien. Hoe verder u de kloof inloopt, hoe smaller en hoger deze wordt. De hoge kliffen en rotsen aan weerszijden reiken tot aan de hemel en maken nietig, de omgeving is groots en overweldigend. Bij de Krini bron, halverwege de kloof, wordt de picknick verzorgd. Hierna zal het pad steeds meer glooien en soms moet u van rots naar rots springen, om de kloof te verlaten moet er weer pittig geklommen worden. In de dorpstaverna viert u vanavond de laatste reisdag en kunt u proosten op de afgelopen mooie wandelweek.

dag 8
Transfer naar de luchthaven van Preveza (ca. 3 uur). Preveza-Amsterdam per Transavia.
Goede reis (Καλό ταξίδι)!

details

route: bergachtig landschap, wandelroutes onregelmatig vlak, stijgend en dalend. Per dag wordt gemiddeld ca. 15 km afgelegd in ca. 4-4,5 uur.

groep: minimaal 8/maximaal 16 reizigers

accommodatie:
Gezellige familiehotels (2- en 3-sterren) met wifi, alle kamers hebben eigen douche en toilet (3 n. Kalambaka, 1 n. Ionnina, 3 n. Monodendri). Het verblijf is op basis van halfpension (avondmaaltijd - zo veel als mogelijk authentiek Grieks - en ontbijt) en de lunch op dag 7

inclusief:†
* Amsterdam-Preveza v.v. Transavia
* transfers Preveza luchthaven-Kalambaka en Monodendri-Preveza luchthaven
* dagelijkse transfers per (mini-)bus naar de wandelingen v.v.
* 7 overnachtingen (indeling in) 2-persoonskamer met eigen badkamer/toilet, halfpension (logies, ontbijt, avondmaaltijd)
* lunch op dag 7
* meelopende nederlandssprekende reisleider/gids

exclusief:†
* in te checken bagage Ä 26,- per enkele reis (20 kg)
* toeslag 1- persoonskamer Ä 110,- † † † †
* eten en drinken onderweg
* bijdrage Calamiteitenfonds
* reis- en annuleringsverzekering
* reserveringskosten

overige kenmerken

boek nu
To Top