NormandiŽ D-Day Beaches 6 dagen

6 dagen
niveau
bus
wandelvakanties
singlereizen
groepsreizen
vanaf € 645,00
Reis PDF boek nu

Over de invasiestranden van 1944 - na 75 jaar†

"D-Day" 6 juni 1944 leidde met "Operation Overlord" de weg in naar het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa. 150.000 vooral Engelse, Amerikaanse en Canadese soldaten landden op de stranden van NormandiŽ, aan welke sindsdien de namen zijn gegeven, van west naar oost: Utah Beach, Omaha Beach, Gold Beach, Juno Beach en Sword Beach.

De kuststrook, vooraan in NormandiŽ globaal tussen Bayeux en Caen, bestaat uit stranden, gevolgd door een hier en daar onderbroken smalle duinstrook en daarachter weer een lappendeken van dorpen en gehuchten in een agrarisch landschap met een onderling dicht netwerk van smalle weggetjes en onverharde paden. De wandelingen gaan over de stranden en door het achterland. Zij rijgen kustplaatsjes aaneen die op vele manieren een van de belangrijkste 20e eeuwse gebeurtenissen uit de Europese geschiedenis markeren. De Britse en Amerikaanse oorlogskerkhoven, in omvang variŽrend van enkele tientallen tot vele duizenden graven, exact gegroepeerd in rijen en carrťs, zijn al bijna een kwart eeuw even wit, proper en opgeruimd. Stille getuigen zijn de in de duinen ingegraven bunkers, van waaruit de Duitse bezetters de geallieerden tegenstand trachtten te bieden: die bunkers liggen daar nog steeds en zijn soms toegankelijk. Overigens liggen achter de Normandische kust in het afwisselend beboste en beweide landschap ook bezienswaardigheden die minder†met de oorlog en de invasie te maken hebbenÖ.

De wandelvakantie†is een kleine niveau 1 omdat de kilometerafstanden kort zijn, hetgeen komt doordat u, steeds op een korte onderlinge afstand van elkaar, zoveel bezienswaardigs en gedenkwaardigs ontmoet als een herinnering aan de oorlog en de invasie. Overigens rijdt de Aktiva-minibus naar de plaatsen die iets verder weg gelegen zijn, dus langere afstanden gaan dan met een transfer over de weg. Tevens maakt het relatief vlakke tot lichtglooiende reliŽf de reis tot niveau 1. Daarbij komt dat er o.a. op borden veel tekstuele uitleg gegeven wordt bij invasie- objecten. 4 kilometer per uur zal daardoor niet worden gehaald; inkorting van de route is mogelijk indien noodzakelijk of gewenst.

Een bezoek aan NormandiŽ zou niet compleet zijn zonder een bezoek aan het eiland Mont Saint Michel, dat vroeger uitsluitend bij laagwater bereikbaar was. Daar ligt, uitsluitend voor voetgangers over een brug toegankelijk, het beroemde abdijcomplex op het eiland, het geheimzinnige evenbeeld van Saint Michaels Mount in het Engelse Cornwall.

De oorlog en de bevrijding van 1940-1945 mogen nooit vergeten worden. Een bezoek aan de invasiestranden van NormandiŽ is niet tijdgebonden. Dit is een reis die boeiend en gedenkwaardig zal zijn, om stil te staan bij wat hier gebeurde in 1944 en de betekenis die dat had, en heeft, na 75 jaar voor Europa en de wereld van vandaag.

van dag tot dag

dag 1
Breda Station NS-Bayeux (ca. 600 km) per minibus (10.00-18.00 uur). Informatie over de reis en de route door de reisleider.
dag 2
Wandeling (ca. 8 km/2,5 uur) vanuit Grandcamp-Maisy naar Pointe du Hoc met militaire bunkerresten, de ruÔne van de oude windmolen van Criqueville, en langs het bezoekers-/informatiecentrum, verder door het binnenland via het dorp La Montagne terug. Aansluitend wandeling (ca. 8 km/2,5 uur) langs Gold Beach van Courceulles-sur-Mer door een moerasgebied met bunkers, verder via de kustplaats Ver-sur-Mer naar Asnelles.
dag 3
Wandeling (ca. 8 km/2,5 uur) over Omaha Beach, het bekendste invastiestrand van NormandiŽ, via Les Moulins met het D-day gedenkmonument, diverse bunkerresten, het amerikaanse militaire kerkhof (9.000 graven) en de hooggelegen Chapel Saint Simťon naar Sainte-Honorine-des-Pertes. Aansluitend wandeling (ca. 12 km/3 uur) vanuit Arromanches-les Bains bij de invasiestranden van Gold Beach naar Cap Manvieux met bunkers hoog boven de steile klippen.
dag 4
Wandeling (ca. 13 km/3,5 uur) langs en boven de Baie de líOrne aan de monding van het riviertje de Orne door het maritieme (zee) natuurpark (vogelbeschermingsgebied) Gros Banc en langs de uitzichtpunten bij Hameau Oger en Pointe de la Roque. Aansluitend wandeling (ca. 8,5 km/2 uur) van Le Lieu Malet via Mont Canisy (met 109 meter het hoogste punt van deze reis!) langs het Marais (moeras) Blonville/Villers naar Villers sur Mer aan de kust.
dag 5
Bayeux-Mont Saint Michel v.v. per minibus, afstand ca. 120 km. Wandeling van het vasteland naar het eiland met de indrukwekkende abdijkerk, evenbeeld van St. Michaels Mount in Cornwall (GB). Voordat de verhoogde toegangsweg werd aangelegd, was het eiland uitsluitend bij eb te bereiken en werd de toegang bij vloed overspoeld. Met de reisleider is er een bezichtiging van het eiland en de kerk mogelijk, met fraaie vergezichten over de zee en de kust.
dag 6
Bayeux-Breda Station NS per minibus (09.00-17.00 uur).

details

route: bijna constant vlak (strand, duin en laagland), maximale hoogteverschillen per dag in totaal ca. 50 tot 100 m.; de maximale hoogte boven zeeniveau bedraagt meestal ca. 10 m. en ťťnmaal op dag 6 ruim 100 m. Per wandeldag wordt 16-20 km (netto wandeltijd 5-6†uur) afgelegd maar inkorting is mogelijk.

groep: minimaal 6/maximaal 8 reizigers

Hotel Ibis Budget Bayeux

ligging: aan de rand van het stadje Bayeux (goed en vlot bereikbaar per minibus naar/van de wandelingen).

faciliteiten: receptie, ontbijtruimte; de avondmaaltijd vindt plaats in restaurant Courtepaille (tegenover het hotel gelegen). Gratis wifi.

kamers: 2-persoonskamers met (bad en/of) douche en toilet, tv.

maaltijden: ontbijt in het hotel; 3-gangen avondmaaltijd in restaurant Courtepaille.†

inclusief:

* Breda Station NS-Bayeux v.v. per minibus

* 5 overnachtingen (halfpension = ontbijt en avondmaaltijd inbegrepen) in 2- persoonskamer met (bad en/of) douche en toilet

* Nederlandse reisleiding (deels meelopend)

* lokale transfers per minibus

exclusief:

* toeslag 1-persoonskamer Ä 75,-

* hapjes en drankjes overdag onderweg

* bijdrage Calamiteitenfonds

* reis- en annuleringsverzekering

* reserveringskosten


overige kenmerken

boek nu
To Top