Elzas 8 dagen

8 dagen
niveau
trein
wandelvakanties
singlereizen
groepsreizen
standplaatsreizen
nieuw
vanaf € 830,00
Reis PDF boek nu

Wandelen door het natuurpark Noord-Vogezen

De Elzas is een gebied in Frankrijk, grenzend aan Duitsland en daarvan grotendeels door de Rijn gescheiden. In de geschiedenis wisselde de Elzas meerdere keren van land, het laatst in 1919 met de Vrede van Versailles. De Elzas: Frankrijk, maar met een Duitse glimp - te zien, te horen en te proeven aan de huizenbouw, de plaatsnamen en het eten en drinken: vakwerk, Duitstalig en bier en Flammkuchen!

 

Tegen een heus regionaal natuurpark aan: het Parc Naturel Régional des Vosges du Nord - oftewel het Natuurpark Noord-Vogezen - ligt het plaatsje Oberbronn met 4000 inwoners in een heuvelachtige en bosrijke - en hoe kan het ook anders: weldadig rustige - omgeving. Geen opvallende plaats maar toch uniek vanwege de aanwezigheid van een groot nonnenklooster: het hoofdhuis (Generalmutterhaus) van de Schwestern vom Göttlichen Erlöser, sinds 1849. Op 9 september 2018 werd Oberbronn op de wereldkaart gezet, toen de stichteres van de zusterscongregatie moeder Alphonse-Maria (geb. 1814 als Elisabeth Eppinger) zalig werd verklaard en het plaatsje duizenden gelovige bezoekers trok.

 

Het Generalmutterhaus van Oberbronn is een actief zusterklooster waar tientallen, veelal oudere maar ook jongere, zusters wonen en werken - uit Frankrijk, Duitsland en andere landen. Hoewel het Gästehaus, waar u verblijft, apart ligt van het klooster ziet en ontmoet, en zo u wilt spreekt u de dames regelmatig. Steeds zal de warmte, interesse en en goede zin van de zusters sympathiek en hartelijk op u overkomen.

 

Het complex van het zusterklooster is fors van afmetingen en bestaat uit meerdeer gebouwen, gescheiden door toegangsstraten, en heeft een grote parkachtige tuin. De oudste delen dateren uit de tweede helft van de 19e euw maar de infrastructuur en voorzieningen zijn meegegaan met de tijd. Dat geldt ook voor het gastenverblijf: functionele en keurige slaapkamers, verschillende zit- en televisiekamers, en een mooi en professioneel gerund restaurant. Maaltijden gaan er meestal in buffetvorm.

 

De groene omgeving is verrukkelijk om in te wandelen. In de bosrijke heuvels van het natuurpark Noord-Vogezen liggen, meestal op de hogere punten, vele middeleeuwse kasteelruïnes. De reisleider rijdt u met de minibus dagelijks naar een ander wandelgebied (afstand max. 25 km) brengen om daar een mooie route te maken, en zal zo vaak als mogelijk met de groep meelopen. Maar ook ontvangt u een duidelijke route-uitleg en kaarten, althans indien u het interessant vindt die te gebruiken (niet noodzakelijk). De routemarkering met bordjes is vrij goed te noemen, dus verdwalen is eigenijk niet mogelijk tijdens deze wandelvakantie.

 

In het midden van de week wordt een gezamenlijk bezoek gebracht aan Strasbourg, een stad aan de Franse zijde van de Rijn maat met een duidelijke Duitse inslag. Strasbourg, Strassburg, Straatsburg: misschein wel de meest Europese stad van Europa...

van dag tot dag

dag 1
Elk Nederlands of Belgisch station-Karlsruhe per trein (vertrek Amsterdam ca. 08.00 uur, Utrecht ca. 08.30 uur, Arnhem ca. 09.00 uur, aankomst ca. 13.00 uur). Transfer naar Oberbronn per minibus (ca. 85 km).
dag 2
Wandeling (ca. 15 km/4 uur) vanuit Dambach-Neunhoffen naar de 13e eeuwse ruïne van Hohenfels (Grand Wintersberg) via de Col du Molloch en de Col du Riesthal. Eventueel is de route met 2 km/0,5 uur te verlengen naar de Col de la Liese met een prachtig panoramauitzicht.
dag 3
Wandeling (ca. 17 km/5 uur) “Circuit les 5 villages” vanuit Mertzwiller naar de marktplaats Mietesheim, Uttenhoffen met het de kleinste kerkje Saint Jean Baptiste van de Elzas, Gundershoffen en Griesbach.
dag 4
Wandeling (ca. 19 km/6 uur) vanuit Niederbronn naar de hooggelegen kastelen van Windstein. Route via Villa Riesack met een fraai uitzuicht over Niederbronn en omgeving, Hochscheidt, de meertjes van het Jägerthal en Ferme Welschof naar de 13e/14e eeuwse ruïnes van Windstein en Ochsenkopf.dag 5
Vrije dag. Gelegenheid voor een bezoek aan Strasbourg, de grootste en belangrijkste stad van de Elzas met en fraai centrum met kanalen waaraan vakwerkpanden gebouwd zijn. De heen- en terugreis is per Aktiva-minibus (geen kosten), die geparkeerd wordt aan de stadsrand (verder per stadsbus, zelf kaartje kopen).

dag 6
Wandeling (ca. 16 km/5 uur) vanuit Niederbronn naar Le Grand Wintersberg, het hoogste punt van de Noord-Elzas in het Natuurpark Vosges du Nord o.a. via het Wolfenthal, de Taubensee en de Col du Borneberg.

dag 7
Wandeling (ca. 12 km/4 uur) vanuit Fort Schoenenbourg langs de in de jaren 30 door de Fransen aangelegde verdedigingswerken van de Maginotlinie ter verdediging tegen de Duitsers, nu herveroverd door de natuur en de stilte van het landschap van het noordoosten van de Elzas.
dag 8
Transfer naar Karlsruhe per minibus. Karlsruhe-elk Nederlands of Belgisch station per trein (vertrek Karlsruhe ca. 14.00 uur, aankomst Arnhem ca. 19.00 uur, Utrecht ca. 19.30 uur, Amsterdam ca. 20.00 uur).

details

BIJ DEZE REIS HEEFT U EEN GRATIS 1-PERSOONSKAMER!

 

route: meestal heuvelachtig, de (rivier-)dalen liggen op ca. 200-250 meter, de hoogste heuveltoppen zijn ca. 500-550 m. Per wandeldag wordt ca. 12-19 km afgelegd.

 

groep: minimaal 6/maximaal 8 reizigers.

 

Gästehaus Niederbronner Schwestern (zusterklooster) (Generalmutterhaus der Schwestern vom Göttlichen Erlöser in Oberbronn/Elzas)

ligging: midden in het kleine dorp Oberbronn met een geweldig uitzicht over de verre omgeving. Afstand Karlsruhe ca. 85 km, afstand Strasbourg ca. 55 km.

faciliteiten: goed geleid/georganiseerd gastenverblijf van een groot zusterklooster, ca. 54 gastenkamers alle met douche en toilet, grote en professionele/functionele eetzaal, prachtig aangelegde tuin rondom.

kamers: 1-persoons (of 2-persoons voor alleengebruik) kamers met eigen douche en toilet; geen toeslag 1-persoonskamer!

 

inclusief:

* Elk Nederlands of Belgisch station-Karlsruhe v.v. per trein incl. zitplaatsreservering

* transfer Karlsruhe-Oberbronn v.v.

* 7 overnachtingen in 1-persoonskamer met douche en toilet, halfpension (ontbijt en avondmaaltijd)

* transfer Oberbronn-Strasbourg v.v. (dag 5)

* transfers naar de wandelingen v.v. per minibus

* meelopende reisleiding

 

exclusief:

* eten en drinken onderweg

* bijdrage Calamiteitenfonds

* reis- en annuleringsverzekering

* reserveringskosten

 

Algemene info groepsreizen lees meer

overige kenmerken

boek nu
To Top