Single Reis Elzas 7 dagen

7 dagen
niveau
minibus
wandelvakanties
singlereizen
groepsreizen
standplaatsreizen
nieuw
vanaf € 670,00
Reis PDF boek nu

Wandelen door het natuurpark Noord-Vogezen

De Elzas is een gebied in Frankrijk, grenzend aan Duitsland en daarvan meest door de Rijn gescheiden. In de roerige geschiedenis van Midden- Europa wisselde de Elzas meerdere keren van land, het laatst na de Eerste Wereldoorlog, in 1919 met de Vrede van Versailles. De Elzas: Frankrijk, maar met een Duitse glimp - te zien, te horen en te proeven aan de huizenbouw, de plaatsnamen en het eten en drinken: vakwerk, Duitstalig en Bier mit Flammkuchen!

 

Tegen een heus regionaal natuurpark aan: het Parc Naturel Régional des Vosges du Nord - oftewel het Natuurpark Noord-Vogezen - ligt het plaatsje Oberbronn met 4000 inwoners in een heuvelachtige en bosrijke - en hoe kan het ook anders: weldadig rustige - omgeving. Geen opvallende plaats maar toch uniek vanwege de aanwezigheid van een groot nonnenklooster: het hoofdhuis (Generalmutterhaus) van de Schwestern vom Göttlichen Erlöser, sinds 1849. In 2018 werd Oberbronn op de wereldkaart gezet, toen de stichteres van de zusterscongregatie moeder Alphonse-Maria (geb. 1814 als Elisabeth Eppinger) zalig werd verklaard en het plaatsje duizenden gelovige bezoekers trok.

 

Het Generalmutterhaus van Oberbronn is een actief zusterklooster waar tientallen, veelal oudere maar ook jongere, zusters wonen en werken - uit Frankrijk, Duitsland en andere landen. Hoewel het Gästehaus, waar u verblijft, iets apart ligt van het klooster ziet en ontmoet, en zo u wilt spreekt u de dames regelmatig. Steeds zal de warmte, interesse en en goede zin van de zusters sympathiek en hartelijk op u overkomen.

 

Het complex van het zusterklooster is fors van afmetingen en bestaat uit meerdere gebouwen, gescheiden door toegangspaden en -straten, en heeft een grote parkachtige tuin. De oudste delen van het klooster dateren van de tweede helft van de 19e euw maar de infrastructuur en voorzieningen zijn meegegaan met de tijd. Dat geldt ook voor het gastenverblijf: functionele en keurige slaapkamers, verschillende zit- en televisiekamers, en een mooi en professioneel gerund restaurant. Maaltijden gaan afwisselend uitgeserveerd en in buffetvorm.

 

De groene omgeving is verrukkelijk om in te wandelen. In de bosrijke heuvels van het natuurpark Noord-Vogezen liggen, meestal op de hogere punten, vele middeleeuwse kasteelruïnes. De reisleider rijdt u met de minibus dagelijks naar een ander wandelgebied (rijafstand max. 25 km) om daar een mooie route te maken, en zal zo vaak als mogelijk met de groep meelopen. De routemarkering met bordjes is vrij goed te noemen, dus verdwalen is eigenijk niet mogelijk tijdens deze wandelingen in de Elzas.

 

In het midden van de week wordt een gezamenlijk bezoek gebracht aan Strasbourg, een stad aan de Franse zijde van de Rijn maar met een duidelijke Duitse inslag. Strasbourg, Strassburg, Straatsburg: misschien wel de meest Europese stad van Europa...

van dag tot dag

dag 1
Eindhoven station NS-Oberbronn (ca. 450 km) per minibus (11.00-16.00 uur).
dag 2
Wandeling (ca. 8 km/2,5 uur) vanuit Fort Schoenenbourg langs de in de jaren 30 door de Fransen aangelegde verdedigingswerken van de Maginotlinie ter verdediging tegen de Duitsers, nu herveroverd door de natuur en de stilte van het landschap van het noordoosten van de Elzas. Aansluitend gelegenheid voor een bezoek (entree € 8,-) aan het museum Maginot Linie inclusief een spectaculaire wandelroute 135 treden onder de grond (totale bezoekduur ca. 2 uur).
dag 3
Wandeling (ca. 15 km/4 uur) vanuit Dambach-Neunhoffen naar de 13e eeuwse ruïne van Hohenfels (Grand Wintersberg) via de Col du Molloch en de Col du Riesthal. Eventueel is de route met 2 km/0,5 uur te verlengen naar de Col de la Liese met een prachtig panorama-uitzicht.
dag 4
Vrije dag. Gelegenheid voor een bezoek aan Strasbourg, de grootste en belangrijkste stad van de Elzas met een fraai centrum met kanalen waaraan mooie vakwerkpanden gebouwd zijn. De heen- en terugreis is per Aktiva-minibus (geen kosten), die geparkeerd wordt aan de stadsrand (verder per stadsbus, zelf kaartje kopen).
dag 5
Wandeling (ca. 16 km/5 uur) vanuit Niederbronn naar Le Grand Wintersberg, het hoogste punt van de Noord-Elzas in het Natuurpark Vosges du Nord o.a. via het Wolfenthal, de Taubensee en de Col du Borneberg.
dag 6
Wandeling (ca. 19 km/6 uur, inkortbaar met 6 km/1,5 uur) vanuit Niederbronn naar de hooggelegen kastelen van Windstein. Route met fraaie uitzichten onderweg via Villa Riesack met de ruïne van een oude watermolen, Hochscheidt, de meertjes van het Jägerthal en Ferme Welschof naar de 13e/14e eeuwse ruïnes van Windstein en Ochsenkopf.
dag 7
Oberbronn-Eindhoven station NS (ca. 450 km) per minibus.

details

BIJ DEZE REIS HEEFT U EEN GRATIS 1-PERSOONSKAMER!

 

route: meestal heuvelachtig, de (rivier-)dalen liggen op ca. 200-250 meter, de hoogste heuveltoppen zijn ca. 500 m. Per wandeldag wordt ca. 8-19 km afgelegd.

 

groep: minimaal 6/maximaal 8 reizigers.

 

Gästehaus Niederbronner Schwestern (zusterklooster) (Generalmutterhaus der Schwestern vom Göttlichen Erlöser in Oberbronn/Elzas)

ligging: midden in het kleine dorp Oberbronn met een geweldig uitzicht over de verre omgeving. Afstand Winden (aankomst en vertrek per trein) ca. 55 km, afstand Strasbourg ca. 55 km.

faciliteiten: goed geleid/georganiseerd gastenverblijf van een groot zusterklooster, ca. 54 gastenkamers alle met douche en toilet, diverse zit- en telivisiekamers, grote en professionele/functionele eetzaal, prachtig aangelegde en onderhouden tuin rondom.

kamers: 1-persoons (of 2-persoons voor alleengebruik) kamers met eigen douche en toilet; geen toeslag 1-persoonskamer!

 

inclusief:

* Eindhoven station NS-Oberbronn v.v. per minibus

* 6 overnachtingen in 1-persoonskamer met douche en toilet, halfpension (ontbijt en avondmaaltijd)

* transfer Oberbronn-Strasbourg v.v. (dag 4)

* transfers naar de wandelingen v.v. 

* meelopende reisleiding

 

exclusief:

* eten en drinken onderweg

* bijdrage Calamiteitenfonds

* reis- en annuleringsverzekering

* reserveringskosten

 

Algemene info groepsreizen lees meer

overige kenmerken

boek nu
To Top