Camino de Santiago 10 Chablis-Vézelay 6 dagen

6 dagen
niveau
minibus
wandelvakanties
singlereizen
groepsreizen
standplaatsreizen
nieuw
vanaf € 590,00
Reis PDF boek nu

de historische etappeplaats Vézelay in de Bourgogne: het eerste doel bereikt

 

1000 jaar pelgrimage over de Camino de Santiago

 

De pelgrimage - of ook genoemd: pelgrimstocht, bedevaart - dateert al uit de vroege Middeleeuwen. De belangrijkste kerkelijke reisdoelen waren Jeruzalem, Rome en Santiago de Compostella. De tocht naar die laatstgenoemde Spaanse stad, ook de Sint Jacobsroute genoemd, is één van de oudste. Het is ongelooflijk hoe duizend jaar geleden christenen uit alle uithoeken van Europa zoals het Frankische Rijk, de Lage Landen en de Alpen de hachelijke onderneming via de Pyreneeën naar Noord-West Spanje waagden. Het einddoel was Santiago de Compostella in Galicië, bijna aan de Cabo Finisterre - op zijn Latijns de Finis Terrae - het einde van de wereld….

 

Uit overweging van (het ontbreken van) voldoende landschappelijke variëteit worden de segmenten 6, 7, 8 en 9 voorlopig overgeslagen. Santiago-5 eindigt in Château Porcien; deze reis Santiago-10 start in Epineuil bij Tonnerre en eindigt in Vézelay (het noorden van de Bourgogne).
 

Het eerste doel Vézelay bereikt

 

Deze wandelvakantie is bij Aktiva Tours pas de tiende in de lange Santiago-serie dus nog steeds in de eerste routehelft, na de start ruim 3 jaar geleden bij de Dom van de Duitse stad Aachen (Aken). Dit traject, dwars door de het departement de Yonne, feitelijk de noordelijke Bourgognestreek, is er een van een bovengemiddelde landschappelijke schoonheid. De aardig heuvelachtige streek is begroeid met groene bossen, en door het gebied stromen jonge smalle riviertjes.

Historisch gezien kende de pelgrimstocht naar Santiago vier belangrijke aanlooproutes en dito halteplaatsen in Frankrijk: Parijs, Vézelay, Le Puy en Arles. De Aktiva-serie Santiago-reizen volgt de route via Vézelay, en zo later via de Limousin en de Dordogne naar de Pyreneeën. In Saint Jean Pied de Port, een noordelijke toegangsplaats tot de Pyreneeën, komen die vier hoofdroutes samen, steken de hoge bergen over en lopen dan min of meer samen verder door Spanje. Vézelay, doel van aankomst van deze reis, is dus een gedenkwaardig en belangrijk etappedoel, in het verleden en ook nu!

 

GR de Pays des Vins et Fromages

 

Het verblijf is in het comfortabele en moderne Hotel Ibis bij Avallon, een historische provinciestad, hoog gebouwd boven de diepe vallei van het riviertje de Cure. De belangrijkste bezienswaardigheden van Avallon zijn onmiskenbaar de oude stadsmuren: de “remparts”. Omdat Avallon meermaals met de minibus doorkruist wordt op weg naar de wandelroutes of terug, is er lopende de reis altijd wel tijd beschikbaar om de stad te zien.

De reis wordt aangeboden in de herfst en het voorjaar. Het noorden van de Bourgogne heeft namelijk een robuust klimaat met in de winter relatief veel regen en lage temperaturen.

De route is matig gemarkeerd maar staat uitstekend ingetekend op gedetailleerde kaarten die meegegeven worden, wat verdwalen onmogelijk maakt. De route naar Santiago volgt soms delen van andere langeafstandsroutes: de ‘GR de Pays des Vins et Fromages’ (ook hier gaan wijn en kaas uitstekend samen!) en de ‘GR de Pays Tour de l’Avallonnais’. Kaassoorten uit de regio zijn bij kenners bekend: Abbaye de la Pierre-qui-Vire, Epoisses en Chaource.

 

De - vele - volgende edities van deze Sint Jakobs-reis zullen de traverse van Frankrijk (zie de afbeelding van de kaart), de doorsteek van de Pyreneeën en de finale etappes in Spanje gaan behelzen. Het verdere verloop van dit project, begonnen in 2015, staat gepland voor de periode 2020-2030.

 

van dag tot dag

dag 1
Eindhoven-Avallon per minibus (10.00-18.00 uur).
dag 2
Wandeling (ca. 22 km/6 uur) van Epineuil naar Chablis, eerst een stukje door het dal van de Armançon, dan via de oude provincieplaats Tonnerre met de door een waterbron gevoede 18e eeuwse wasplaats La Fosse Dionne, en via het wijndorp Collan met een oude kerk. Route eerst bij Tonnerre door het Bois de la Garenne en later door meer open wijngaardlandschap. Chablis is tegenwoordig bekend als plaats waar goede (doorgaans witte) Chardonnay-wijn geproduceerd wordt.
dag 3
Wandeling (ca. 22 km/6 uur) van Chablis naar Auxerre via het wijndorp Beine door een afwisselend begroeid en open landschap. In de departementshoofdstad Auxerre is de Cathédrale de Saint Etienne het meest in het oog springende bouwwerk.
dag 4
Wandeling (ca. 22 km/6 uur) van Auxerre naar Cravant, hoog boven de Yonne met een constant uitzicht over het schilderachtige rivierdal. De route gaat door de stokoude plaatsjes Vaux, Champs-sur-Yonne en Irancy. Cravant heeft een markant eeuwenoud poortgebouw.
dag 5
Wandeling (ca. 23 km/6 uur) van de oude abdij van Regny naar Vézelay, uitbreidbaar met Cravant-Regny (ca. 10 km/2,5 uur langer). Route via de kasteelboerderij Manoir le Chastenay en de resten (het grondpatroon) van de oude Romeinse legerplaats Cora-Villaucerre. Vézelay is (al ruim 9 eeuwen lang) een belangrijke etappeplaats van de pelgrimage naar Santiago de Compostella waar zich in de Middeleeuwen grote aantallen pelgrims verzamelden voor de gezamenlijke vervolgreis door Frankrijk en Spanje. De basiliek Sainte Marie Madeleine is spectaculair gelegen op de door het stadje Vézelay omringde heuveltop.
dag 6
Avallon-Eindhoven per minibus (09.00-17.00 uur).

details

route: licht heuvelachtig (heuveltoppen tot ca. 300 meter, dalen meestal ruim 100 meter), wandelingen afwisselend door heuvels, over hoogvlaktes en door rivierdalen. Per wandeldag wordt ruim 20 kilometer afgelegd.

 

groep: minimaal 6/maximaal 8 reizigers

 

Hotel Ibis Avallon

ligging: ca. 5 km buiten Avallon.

faciliteiten: modern hotel met receptie, restaurant, tv-kamer.

kamers: met badkamer met (bad en) douche en toilet. Kamers hebben gescheiden bedden bij de 2-persoons (indeel-)kamers. Gratis wifi.

maaltijden: maaltijden (ontbijt in buffetvorm, avondmaaltijd met 3 gangen uitgeserveerd).  Een hapje en een drankje voor overdag onderweg worden meestal bij een naburige supermarkt gekocht.

 

inclusief

* Eindhoven Station NS-Avallon v.v. per minibus.

* verblijf in 1- of 2-persoonskamer met (bad en) douche/toilet op basis van halfpension (= ontbijt en avondmaaltijd zijn inbegrepen)

* Aktiva-reisleider

* transfers per minibus

* Nederlandse route-uitleg

 

exclusief

* toeslag 1-persoonskamer € 190,-

* eten en drinken onderweg

* bijdrage Calamiteitenfonds

* reis- en annuleringsverzekering

* reserveringskosten

 

Reisinfo algemeen groepsreizen lees meer

 

 

 

 

 

 

overige kenmerken

boek nu
To Top