Single Reis Römerkanal Wanderweg 5 dagen

5 dagen
niveau
trein
wandelvakanties
singlereizen
groepsreizen
vanaf € 410,00
 • rotspartij onderweg bij Antweiler
 • Dalbenden
 • het informatiecentrum Naturzentrum Eifel in Nettersheim
 • Feyermühle
 • Romeins aquaduct
 • Kloster Steinfeld
 • Grünen Pütz
 • het nonnenklooster Maria Rast
 • Hotel Urfter Hof
 • Hotel Urfter Hof
 • SPECIAL

  ! Inbegrepen: treinreis van uw woonplaats in Nederland naar hartje Eifel v.v.

  ! Inbegrepen: dagelijkse korte transfers met het lokale buurtspoor

  ! De reisleider reist mee per trein en loopt alle wandelingen mee

   

  Wandelen langs 2000 jaar geschiedenis

   

  Van de toppen van de Schnee-Eifel naar Keulen in het Rijndal ligt een interessante langeafstandswandeling: de Römerkanal Wanderweg. U moet dan die "weg" niet lezen als een verharde straat maar als een onverhard bochtig en soms stijgend en weer dalend wandelpad. De route volgt over een afstand van ruim 130 kilometer de vroegere loop van een Romeins aquaduct, waarvan sommige delen nog vrij intact in het landschap staan. In deze reis beperken we ons tot de heuvelachtige bovenloop van ca. 50 kilometer omdat dat deel qua natuur het mooiste is.

   

  Aqua voor Colonia

   

  De Eifel is een van de aantrekkelijkste natuurregio’s dicht bij Nederland: een mooie heuvelachtige streek van dennenwouden, heidevelden en continu kronkelende riviertjes. Minder bekend is het Römerkanal: het immense 2000 jaar oude Romeinse bakstenen bouwwerk dat hier en daar nog het landschap markeert met relicten van bronnen, bekkens en bruggen. Keulen (Köln), toen Colonia geheten, was al in de Romeinse tijd een grote en belangrijke metropool, en de stad had goed drinkwater nodig voor haar groeiende bevolking. Het vernuft van de Romeinen ging 20 eeuwen geleden al zó ver dat helder Eifelwater over meer dan 100 kilometer door leidingen en aquaducten naar het Rijnland werd getransporteerd. Deze wandelvakantie langs het Römerkanal is er daarom een met een cultuurhistorisch tintje. De routes van de wandelingen doubleren overigens niet met ons Eifelsteig-programma.

   

  Buurtspoor als transferbus

   

  Tussen Kall en Nettersheim ligt aan het gelijknamige riviertje het dorp Urft, waarvan het stationnetje ook Steinfeld genoemd wordt - immers de treinhalte van het nabije klooster (2 km)! Hotel Urfter Hof ligt in de rustige hoofdstraat, 100 meter van Banhhof Urft/Steinfeld, de trein die daar stopt is zogezegd uw transferbus… Het hotel heeft een familiale sfeer en is met slechts 11 gastenkamers kleinschalig te noemen. Het restaurant serveert smakelijke maaltijden. Bij mooi weer is het fijn zitten op het tuinterras. Een reis zonder stress want de reisleider is altijd dichtbij - die reist mee per trein van Nederland naar Urft v.v., eet met de groep samen mee met de avondmaaltijd en loopt met alle wandelingen mee. Gemakkelijk, gezellig en vertrouwd!

   

   
   
   
 • van dag tot dag

  dag 1
  Elk Nederlands station-Urft per trein (vertrek ochtend, aankomst vroeg in de middag). Te voet naar het hotel (100 m.). Inloopwandeling (ca. 8 km/2,5 uur) door het Urfttal en het Eichertal.
  dag 2
  Transfer naar Nettersheim per trein. Wandeling Nettersheim-Dottel (ca. 15 km/5 uur) van het informatiecentrum Naturzentrum Eifel in Nettersheim via de start van het Römerkanal Grünen Pütz in het dal van de Urft, de waterburcht Dalbenden (12e eeuw), de Stolzenberg met het uitzichtpunt Eifel-Blick en Keldenich met zijn mooie hagelwitte kerk. Transfer naar Urft per trein.
  dag 3
  Transfer naar Scheven/Dottel per trein. Wandeling Dottel-Feyermühle (ca. 16 km/5 uur) via een Romeinse Brunnenstube met een 3,5 x 6 m. groot verzamelbekken van bronwater, een 80 meter lange aquaductbrug (klein deel gereconstrueerd) en een concentratie van Romeinse bouwdelen waarvan de herkomst onbekend is. Feyermühle is een 18e eeuwse korenmolen, later in gebruik als boerenhoeve. Landschappelijk zeer gevarieerde route. Transfer naar Urft per trein.
  dag 4
  Transfer naar Mechernich/Feyermühle per trein. Wandeling Feyermühle-Kreuzweingarten (ca. 13 km/4 uur) via Antweiler met een fraai uitzichtpunt, het nonnenklooster Maria Rast met een mooie natuurtuin en een kloosterwinkel en de zogenaamde Heidentempel met resten van funderingen en muren uit de Romeinse tijd, deels overwoekerd door planten en bomen. Transfer naar Urft per trein.
  dag 5
  Uitloopwandeling (ca. 10 km/3,5 uur) vanuit Urft naar het grote benedictijnse Kloster Steinfeld met een 12e eeuwse kloosterkerk en een aansluitende rondwandeling door het dal van de Kuttenbach naar Steinfelderheistert.
  Urft-Elk Nederlands station per trein (vertrek middag, aankomst vroeg in de avond).


 • details

  route: glooiend tot heuvelachtig. Per wandeldag wordt ca. 15 km (op dag 1 en dag 5 ca. 8 resp. 10 km) afgelegd.

   

  groep: minimaal 6/maximaal 14 reizigers.

   

  accommodatie:

  Hotel-Restaurant Urfter Hof 

  ligging: in de hoofdstraat van Urft (300 inwoners) maar toch rustig, 100 m. van het kleine station.

  faciliteiten: bar (Hermann-Josef Stube), restaurant, aparte ontbijtruimte, aan de achterzijde een tuinterras.

  kamers: 1- of 2-persoonskamers met douche en toilet, tv, gratis wifi.

  maaltijden: restaurant voor ontbijt en 3-gangen diner.

   

  inclusief:

  * elk Nederlands station-Urft v.v. per trein

  * 4 overnachtingen in 2- persoonskamer met douche en toilet, halfpension (logies, ontbijt, avondmaaltijd)

  * plaatselijk vervoer per trein naar de begin-/eindpunten van de wandelingen en terug

  * meelopende Aktiva- reisleider

   

  Het regionale vervoer naar het beginpunt van de wandelingen, en terug vanaf het eindpunt, gaat met de lokale trein. De Gästecard, die u ontvangt, geeft recht op dat regionale vervoer. De transfers zijn vlot, comfortabel en milieuvriendelijk!

   

  exclusief:

  * toeslag 1-persoonskamer € 65,-

  * eten en drinken onderweg

  * bijdrage Calamiteitenfonds

  * reis- en annuleringsverzekering

  * reserveringskosten

   
  Reisinfo algemeen groepsreizen lees meer
   
   

  overige kenmerken

 • reviews

  van Heddy Verwoerd:
  Een leuke ontspannende reis. Verblijf in een ’beginnend’ hotel. Wat heel geen probleem was omdat de mensen van het hotel heel open waren en direct anticipeerden op dingen die voorvielen. b.v. 1 ste avond te weinig wijn, oh sorry, morgen zal dat niet meer voorkomen. en inderdaad dat was ook zo. Mooie wandelingen, de reisleider wist veel van de geschiedenis en had aandacht voor de routes. Zijn suggestie om op de donderdag een oud stadje te bezoeken was een heel leuke aanvulling. De trein heen over Venlo was matig, 100x stoppen, terug met de ICE heerlijk.
  van Anneke Doeven:
  Ik heb deze reis in de Eiffel gemaakt in oktober. Het weer was prachtig. De groep was niet te groot en een mooie mix van man/vrouw/leeftijd/serieus/lol/spelletjes/gesprekken/veel gelachen. De wandelingen waren afwisselend en werden uitstekend begeleid door onze reisleider Ronald. In het hotel werden we gastvrij ontvangen en er werd heerlijk voor ons gekookt. De reis met de trein via Keulen was prima te doen. Tussen hotel en beginpunt/eindpunt van de wandeling reisde je met de trein en te voet waardoor sommige wandelingen wat langer waren dan aangegeven. Als je wilde zorgde de reisleider voor een verkorting met de bus. Al met al genoten van deze 5 daagse wandelweek!
  van Hans Janssen:
  Geweldige belevenis met mooie omgeving. Wij hadden een zeer aimabele groep en iedereen heeft genoten. Volgend jaar weer een wandelvakantie voor mij bij Aktiva.
  van Loes Vooijs:
  Prima hotel, prima eten, goed ontbijt, royale kamer. De aankleding van de eetzaal was wat minder, duidelijk dat het restaurant gesloten was. De reisleiding was uitstekend, zocht alternatieven als mensen korter wilden lopen. Prima vakantie
  van Alfers:
  Een hele mooie wandeling. Goed te doen. Gastvrouw en -heer super gastvrij en gezellig. Reisleider Aktiva erg goed. Gezelschap was ook erg gezellig en klikte goed. Top week gehad. Anja
  van Chris Vlietstra:
  Een leuke reis met een leuk reisgezelschap. De sfeer was erg goed. We hadden ook geluk met het weer. Prima gegeten bij de famlie Weckmann. Maria was een hartelijke, betrokken vrouw.
  van Janne Sanderse:
  Mooie groene, landelijke wandeling met regelmatig bos en weinig hoogteverschil. Prima te doen voor alle leeftijden. Bijzonder goed hotel wat betreft gastvrijheid, eten en tuin. Ook een prettige gids die deze omgeving uitstekend kent en steeds meeloopt. Zij kon ons het nodige vertellen over het Romerkanal. En dan hadden we ook nog een leuke groep! Foto’s heb ik niet genomen.
  van Peter van Goch:
  Vanuit Keulen reis je met de Regionalbahn naar de spoorweghalte Urft/Steinfeld in het noorden van de Eifel (de overwegbomen bij het stationnetje aldaar worden met de hand bediend). Het 200 m verderop gelegen hotel-restaurant Urfter Hof verdient alle lof. Het is er heerlijk rustig (Urft is een klein dorp). Frau Maria Weckmann geeft ieder persoonlijk alle aandacht. Dat merk je al meteen bij binnenkomst. Allemaal gezellig aan tafel in de tuin met een welkomstdrankje. Dat belooft veel goeds voor de komende dagen en dat komt allemaal uit. De rij Urkunden in de Frühstuckszimmer hebben wij na afloop met een oorkonde uitgebreid! Met het treintje gaan we elke dag naar een ander startpunt op de wandelroute Römerkanal-Wanderweg. Onderweg afwisselend natuurschoon, uitzichtpunten, Romeinse overblijfselen van de (drink)watervoorziening Nettersheim-Keulen, kapellen, kerkjes. Ongeveer de helft van de wandelingen gaat over asfaltweggetjes (inclusief de dorpjes). De andere helft door de bossen en de velden. Het is geen klimmen en klauteren (nou ja, een enkele keer dan), dus voor ieder goed te doen. Kortom: Urfter Tal en wijde omgeving, eine Reise wert!
  van Joke:
  31.08.2017 19:58:25 (77.168.146.173 / DE / / GROMER / Joke) Heerlijke wandeldagen gehad van 21 tot en met 25 augustus in goed gezelschap waaronder Ingrid, Lizeanne,Hetty en Brigitte, goede gesprekken gehad, goed weer, goed eten , routes goed aangegeven! mooie omgeving! reizen met de trein was wat minder, je bent lang onderweg terwijl de afstand vfan Venlo naar Urft niet zo ver is.
  van Henriette Blazer-Boers:
  Een interessante reis met schitterende wandelingen. Gezellig en gastvrij hotel, prima eten. Een aanrader! Opmerking: de wandel afstanden zoals vermeld kloppen niet. Dit zijn de afstanden van etappes. Echter, daar komen nog wat kilometers bij naar en van de route (soms meer dan een half uur lopen). Voor mij geen bezwaar maar misschien wel voor eventuele deelnemers.
 • data en prijzen

boek nu
To Top