Single Reis 75 jaar Ardennenoffensief 4 dagen

4 dagen
niveau
minibus
wandelvakanties
singlereizen
groepsreizen
standplaatsreizen
nieuw
vanaf € 310,00
Reis PDF boek nu

Wandelen over de Promenade du Souvenir

(winter 1944/45)

Internetencyclopedie Wikipedia begint het artikel over het Ardennenoffensief van 1944/45 even zakelijk als feitelijk: íDe Slag om de Ardennen, ook wel†Ardennenoffensief, was het laatste grote offensief van de Duitse Wehrmacht aan het westfront in de Tweede Wereldoorlog. De slag vond plaats van 16 december 1944 tot 25 januari 1945 en werd gewonnen door de geallieerdení.

Op militaire overzichtskaarten van de laatste oorlogwinter, dit jaar precies 75†jaar geleden, is te zien dat het Ardennenoffensief een complexe slag was met diverse fronten in BelgiŽ en Luxemburg. Het zwaarst getroffen werden Malmedy en Bastogne. In het grensgebied Luxemburg-Duitsland werd de slag globaal gevochten tussen Diekirch, Bettendorf en Echternach, aan beide zijden van de rivier de Sauer (SŻre).

De historische wandeling met de naam Promenade du Souvenir is een ruim 30 kilometer lange wandelroute, bij Wallendorf waar de Our en de Sauer samenvloeien, aan beide zijden van de grens. De route gaat langs plaatsen in het bos en het veld die het Ardennenoffensief herdenken. Soms zijn daarvan nog concrete objecten zichtbaar aanwezig en toegankelijk, en in andere gevallen is het slechts een plek met een herinnering aan de gebeurtenissen. Vele informatieborden langs de route geven boeiende en leerzame historische informatie.

Een bijzonder detail aan de Duitse zijde†is de aanwezigheid van de Westwall, ook Siegfriedlinie genoemd: resten van een Duits antitank verdedigingswerk, nog her en der verspreid in bossen en velden maar een denkbeeldige noord-zuid lijn vormend, bestaande uit bunkers en ondergrondse verblijfs- en verdedigingsruimtes. In de vochtige en donkere ruÔnes die er nog zijn, vinden zeldzame flora en fauna trouwens tegenwoordig een perfecte leefplaats. Op de aankomstdag wordt de bunker van het plaatsje Irrel bezocht voor een rondleiding van ca. 1 uur.†

Het plaatsje Bollendorf, feitelijk op Duits grondgebied, ligt aan de Sauer, die daar de grensrivier is tussen Luxemburg en Duitsland. Het hotel kijkt fraai uit op het rivierdal. Het reeds 6 generaties oude familiehotel, uiteraard gemoderniseerd naar moderne standaard, heeft een gezellige barruimte (met een Tisch fŁr Stammgšste!) en een keurig restaurant voor het ontbijt en de avondmaaltijd. Een wandelvakantie maakt hongerig, dus de prima kwaliteit van het eten is mooi meegnomen: lekker, gezond en genoeg.

van dag tot dag

dag 1
Eindhoven station NS-Irrel (ca. 220 km) per minibus (11.00-13.45 uur). Bezoek aan de bunker van het Westwall Museum inclusief een rondleiding van ca. 60 min. Aansluitend inloopwandeling (ca. 8 km/ 2,5 uur) over de Felsenweg van Irrel naar de ruÔne van de PrŁmerburg en terug via de Irreler Wasserfšlle.


dag 2
Wandeling (ca. 10 km/5,5 uur) vanuit Wallendorf via Hoesdorf met het oorlogsmonument naar Gentingen a.d. Our. Route over het Luxemburgse deel van de Promenade du Souvenir langs o.a. een herinneringsbos met bomen met inkervingen door Amerikaanse soldaten, enkele half-ondergrondse Amerikaanse schutterlocaties, over het Hoesdorfer Plateau, langs de boerderij Niederberghof en langs de River Our Crossing. Onderweg mooie uitzichten over het dal van de Sauer.
dag 3
Wandeling (ca. 12 km/5,5 uur) vanuit Gentingen via Ammeldingen a.d. Our naar Wallendorf over het Duitse deel van de Promenade du Souvenir. Route o.a. langs de bunker van Gentingen, een voorraadruimte van de Westwall en het Deutsche Soldaten Friedhof. Eventueel extra uitloopwandeling naar Bigelbach en Reisdorf (ca. 5 km/1,5 uur langer).
dag 4
Transfer naar Diekirch. Bezoek aan het Nationaal Museum van Militaire Geschiedenis in het centrum van het stadje inclusief een rondleiding van ca. 60 min. Aansluitend wandeling (ca. 5 km/1,5 ur) in de omgeving van Diekirch met een mooi uitzicht over het stadje. Diekirch-Eindhoven Station NS per minibus (14.00-17.00 uur).

details

route: heuvels (max. ca. 400 m; het dal ligt op ca. 200 m) met gematigde hoogteverschillen. Per wandeldag wordt resp. 8, 10, 12 (uitbreidbaar tot 17)en 5 km afgelegd.†

groep: minimaal 6/maximaal 16 reizigers.

Hotel Hauer†

ligging: in het midden van Bollendorf, direct aan de rivier de Sauer/SŻre.†

faciliteiten: familiehotel met ca. 25 kamers, restaurant en barruimte. Gratis wifi.

kamers: altijd met eigen douche/toilet, altijd gescheiden bedden bij de 2-persoons (indeel-)kamers.†

maaltijden: ontbijt (buffet) en avondmaaltijd inbegrepen; consumpties verkrijgbaar bij winkels in de buurt en horeca onderweg. Avondmaaltijd: vegetarisch mogelijk, opgeven bij boeking.†

††

inclusief

* Eindhoven station NS-Bollendorf v.v. per minibus

* verblijf in 2-persoonskamer (eigen douche/toilet) op basis van halfpension (ontbijt†+ avondmaaltijd)

* transfers per minibus

* Aktiva-reisleiding

* Nederlandse route-uitleg

* entree en rondleiding Westwall Museum Irrel en Nationaal Museum van†Militaire Geschiedenis Diekirch

exclusief

* toeslag 1-persoonskamer†Ä 55,-†

* bijdrage Calamiteitenfonds

* reis- en annuleringsverzekering†

* reserveringskosten

†Reisinfo algemeen groepsreizen lees meer

overige kenmerken

boek nu
To Top