Matthiasweg Kornelimunster-Hallschlag 5 dagen

5 dagen
niveau
minibus
wandelvakanties
singlereizen
groepsreizen
nieuw
vanaf € 390,00
Reis PDF boek nu

Over de Matthiasweg door de Eifel 

 

In Duitsland slingeren zich talloze wandelroutes dwars door het land of door delen ervan: van noord naar zuid en van west naar oost, of in allerlei tussenvormen daarvan. De routemarkeringen met bordjes en pijlen zijn er vaak bovengemiddeld goed zodat u uitsluitend van het landschap hoeft te genieten en niets anders!

 

De Eifel is, zoals bekend, een topstreek om te wandelen. Door de bonte afwisseling van loof- en dennenbos en vele snelstromende beken en riviertjes, in een aardig heuvelachtig landschap met een hoogte variërend van zo’n 200 tot 600 meter.

 

Deze reis gaat nadrukkelijk door het uiterste westen van de Efel, in het grensgebied met eerst België en later Luxemburg. De wandelvakantie doubleert daarom niet met de Eifelsteig, die een veel verdere slinger naar het oosten van de Eifelstreek maakt.

 

De route is ontwikkeld door de Eifelverein, een in 1888 (!) opgerichte vrijwilligersorganisatie waarvan de nijvere leden diverse “Fernwanderwege” (langeafstandswandelroutes) hebben samengesteld. Tot voor kort was de titel van deze route van Kornelimünster naar Trier gewoon “6” maar is die recent omgedoopt tot de Matthiasweg. De 232 kilometer lange wandeling, via de kloosterplaatsen Prüm (D.) en Echternach (Lux.) is gelardeerd met abdijen en kerken onderweg. Eindpunt van de wandelroute is de oudste stad van Duitsland: Trier, waar de Heilige Matthias (┼ 74 n. Chr.) is begraven. Matthias of Matthäus, waarnaar veel later een van Bachs grootste meesterwerken genaamd is. Deze apostel, en tevens evangelist, is de enige van de groep van twaalf wiens graf zich benoorden de Alpen bevindt.


Matthias stierf in de 1e eeuw in Jeruzalem door steniging de marteldood. Zijn gebeente werd later in opdracht van de Romeinse keizer overgebracht naar Trier. Sinds de 12e eeuw worden de relikwieën in de kerk van de benedictijnse abdij Sankt Matthias vereerd. Matthias is de patroonheilige van vijf steden en zeven beroepsgroepen en wordt aangeroepen bij wel vijf ziektes en gebreken... De meest in het oog springende voorbeelden: Hannover, timmerlieden en blaren!

 

Het grensgebied van het zuidoosten van België en de Eifel - hier ‘Schneifel’ genoemd door de relatief grote kans op sneeuw van december tot februari - is feitelijk een hoogvlakte, slechts doorkliefd door diepe dalen van nog jonge riviertjes die in dat hoge gebied ontspringen. Daarom zijn ondanks de hooogte van de heuveltoppen tot ruim 600 meter de stijgingen en dalingen dus niet intensief. Het gebied is nogal bosrijk en vrij verlaten. Wel is er meestal op de helft en aan het einde van elke wandeldag een dorpje met een horecagelegenheuid om daar, afhankelijk van het seizoen, iets warms of kouds te kunnen drinken.

 

Deze wandetocht van Kornelimünster naar Hallschlag is de eerste uit een serie van 3, met een afstand van totaal tussen de 70 en de 80 kilometer.

 

PREVIEW

De volgende secties van de Mattiasweg deel 2 Hallschlag-Dasburg met standpaats Prüm/Bleialf en deel 3 Dasburg-Trier met standplaats Bollendorf verschijnen in de loop van 2019 op de website.

 

 

 

 

 
 
 
 

van dag tot dag

dag 1
Eindhoven Station NS-Lammersdorf (ca. 140 km) per minibus (11.00-13.00 uur). Informatie over de reis en de route door de reisleider. Wandeling (ca. 13,5 km/3,5 uur) van Lammersdorf naar Einruhr aan de Rurstausee, route zonder veel hoogteverschillen, hoog boven de Tiefenbach via uitzichtpunt “Schöne Aussicht”.
dag 2
Wandeling (ca. 17 km/5 uur) van het officiële startpunt van de Matthiasweg Kornelimünster naar Lammersdorf met de roomskatholieke Sankt Johann Baptist (Johannes de Doper) Pfarrkirche. Route via de oversteek van de voormalige Vennbahn-spoorweg (nu een populair fietspad), het natuurgebied Struffelt en de oostzijde van het bijna 100 jaar geleden gecreëerde stuwmeer van de Dreilagerbach.
dag 3
Wandeling (ca. 20 km/6 uur) van Einruhr naar Hellenthal. Route via het uitzichtpunt Eifelblick Wolfshügel en de boskapel Erkensruhr, door het dal van de Erkensruhr en bovenlangs het stuwmeer Olaftalsperre.
dag 4
Wandeling (ca. 21 km/6 uur) van Hellenthal naar Hallschlag, langdurig door het dal van de Pretherbach. Route door het grensgebied met Oost-België (Naturpark Hohes Venn).
dag 5
Wandeling (ca. 10 km/3 uur) van ‘Nationalparkstadt’ Heimbach naar Abtei Mariawald, heen via Burg Hengebach en het Heimbachstuwmeer en terug via het Duitse militaire kerkhof Mariawald en Kurpark Heimbach. Het ruim 5 eeuwen oude klooster van de Orde van de Trappisten (gesticht 11 november 1511) is te bezoeken. Heimbach-Eindhoven Station NS (ca. 140 km) per minibus (15.00-17.00 uur).

details

route: heuvelachtig (ca. 250-600 m.), routes soms over hoogvlaktes maar merendeels door rivierdalen, daartussen soms korte maar stevige stijgingen en dalingen. Per wandeldag wordt gemiddeld 16 km afgelegd.

 

groep: minimaal 6/maximaal 16 reizigers.

 

Hotel Haus am See

ligging: aan de rand van het dorp Einruhr, direct aan de Rursee, op 50 meter afstand van de Eifelsteig (einde dag 3, start dag 4).

faciliteiten: modern en goed geleid familiehotel met ca. 25 kamers, restaurant, ontbijtruimte, bar, binnenzwembad (gratis) en sauna.

kamers: altijd met eigen douche/toilet, altijd gescheiden bedden bij de 2-persoons (indeel-)kamers, tv, gratis wifi.

maaltijden: ontbijt en avondmaaltijd inbegrepen; eten en drinken voor onderweg verkrijgbaar bij winkels en horeca op de route. Avondmaaltijd: vegetarisch mogelijk, opgeven bij boeking.

 

inclusief

* Eindhoven Station NS-Lammersdorf en Heimbach-Eindhoven Station NS per minibus

* verblijf in 2-persoonskamer (eigen douche/toilet) op basis van halfpension (logies/ontbijt + avondmaaltijd)

* Aktiva-reisleiding

* transfers per minibus

* route-uitleg

 

exclusief

* toeslag 1-persoonskamer € 70,-

* bijdrage Calamiteitenfonds

* reis- en annuleringsverzekering

* reserveringskosten

 

Reisinfo algemeen groepsreizen  lees meer

 

 

 

 

 

overige kenmerken

boek nu
To Top