Wandelvakantie Eifelsteig Totaal 17 dagen

17 dagen
niveau
eigen vervoer
wandelvakanties
individuele reizen
vanaf € 1.115,00
Reis PDF boek nu

Wandelreis Aken naar Trier  


Voor eens en voor altijd willen we afrekenen met het onterechte imago van het Duitse woord "Steig". Dat betekent gewoon pad of wandelpad, en heeft dus echt niks te maken met al dan niet constant stijgen of omhooggaan!

De Eifelsteig is een zorgvuldig samengestelde wandelroute met een lengte van 313 km door het prachtige heuvellandschap tussen de oude steden Aken en Trier.

Het eerste, en voor Nederlanders meest dichtbije, deel kent alleen maar klinkende namen… De hoogvlakte Hohes Venn, oftewel Hoge Venen, waar de Eifelsteig een snipper Duits-sprekend België meepikt. Monschau, het door Nederlanders veel bezochte Eifel-stadje. Het National Park Eifel, hoewel de Eifel één groot park lijkt, is alléén het noordelijkste deel zo door de regering aangewezen. De Rurstausee, het stuwmeer van de Rur (Roer - jawel die van Roermond!) zo prachtig in de heuvels van dat nationale park ingebed. U loopt vaak dicht langs riviertjes gaan: de Rur, de Urft en de Olef.

De reis gaat verder via Blankenheim, een historisch stadje aan de voet van een slotberg, met straten met kinderkopjes en oude pandjes in zwart- en bruin-witte vakwerkstijl. De Eifelsteig doorklieft letterlijk de plaats en haar omgeving, op de grens van het stroomgebied van de Rijn en de Moezel en ook van de deelstaat Nordrhein- Westfalen en Rheinland-Pfalz. Dit deel van de Eifel wordt ook wel de "Schneifel" genoemd vanwege de witte winters - maar in de andere jaargetijden is het gebied groen, en ook natuurlijk en vriendelijk….

Halverwege de route, voorbij Gerolstein, verandert het landschap van karakter. Markant zijn er de ruim 800 rondvormige vulkanische kratermeren, Maaren genoemd, die nu geen kwaad meer doen want ze zijn al sinds duizenden jaren inactief. Bekend van de Eifel is dat die streek bosrijk is en een variatie kent aan naald- en loofbomen, en het Staatsforst Gerolstein en het Staatsforst Wittlich bij Manderscheid zijn daar sprekende voorbeelden van. Het zuidelijkste - en voor Nederlanders: "verste" - deel van de tocht gaat door een streek waar het accent nóg meer ligt op natuur. Dorpjes en stadjes liggen wat verder uit elkaar en de wandelingen gaan langduriger door het groen. De wandelingen zijn iets gematigder. Maar vlak voor Trier maken twee vrij spectaculaire dalingen deel uit van de route.

De markering van de magnifieke Eifelsteig is typisch Duits te noemen: 100% nauwkeurig bewegwijzerd met bordjes en informatie. U kunt niet foutlopen en blijft steeds letterlijk van alles op de hoogte. Dat alles is echte Deutsche Gründlichkeit!

De totale Eifelsteig met 15 dagtrajecten is bij Aktiva Tours ook te boeken als 4 verschillende individuele wandelvakanties: noord (8 dagen), midden (5 dagen), zuid (8 dagen) en totaal (17 dagen).
 eifelsteig

van dag tot dag

dag 1
Aachen (Aken), aankomst per eigen vervoer (afstand Utrecht-Aachen ca. 200 km).
dag 2
Transfer naar Kornelimünster. Wandeling (ca. 14 km/4,5 uur) van het officiële startpunt van de Eifelsteig Kornelimünster (gemeente Aken) naar Roetgen via de bijna 100 jaar oude stuwdam in de Dreilägerbach.
dag 3
Wandeling (ca. 17 km/5 uur) van Roetgen naar Monschau via de Hohes Venn (Hoge Venen) in België met de uit 1338 daterende kluizenaarsnederzetting Reinartzhof, nu een kapel, midden in het bos en het veen.
dag 4
Wandeling (ca. 24 km/7 uur) van Monschau naar Einruhr aan de Rurstausee via Höfen met de Eifeltor-Ausstellung (informatiecentrum National Park Eifel) en Weisses Kreuz met een prachtig uitzicht over het dal van de Rur.
dag 5
Wandeling (ca. 21 km/6,5 uur) van Einruhr naar Gemünd met uitzichten over de Rurtal- en Urfttal-Stausee en langs de voormalige “NS-Ordensburg” Vogelsang, militair opleidingscentrum van 1936-1939, later basis van het Belgische leger, thans als museum te bezoeken (deels nog in ontwikkeling).
dag 6
Wandeling (ca. 17 km/2,5 uur) van Gemünd naar Kloster Steinfeld (Urft) met een romaanse basiliek uit 1146.
dag 7
Wandeling (ca. 23 km/6,5 uur) van Kloster Steinfeld via Nettersheim naar Blankenheim. Op verschillende punten gerestaureerde delen van het 2000 jaar oude Romeinse waterleidingsysteem dat Keulen/Colonia 100 km verder (!) van Eifel-water voorzag. Route deels door het dal van de Urft.
dag 8
Wandeling (ca. 18 km/5,5 uur) van Blankenheim naar Mirbach door het Naturschützgebiet Nonnenbach en Alendorf met zijn Kalvarieberg en Sankt Agatha-Kapel.
dag 9
Wandeling (ca. 26 km/7,5 uur) van Mirbach naar Hillesheim via de waterval van Dreimühlen en Kerpen met een middeleeuwse burcht. Het middeleeuwse stadje Hillesheim heeft een oude stadswal met torens en poorten.
dag 10
Wandeling (ca. 20 km/6,5 uur) van Hillesheim naar Gerolstein via Bolsdorf met het schilderachtige Bolsdorfer Tälchen en de hoogste top van deze wandeldag de geologisch bizar gevormde Rother Kopf.
dag 11
Wandeling (ca. 24 km/6,5 uur) van Gerolstein naar Daun via Dietzenley. Op de uitkijktoren die daar staat heeft u een prachtig uitzicht op de omgeving en het Kylltal. Verder via Neroth naar Daun door het prachtige vulkaanlandschap van de Vulkaaneifel.
dag 12
Wandeling (ca. 23 km/6 uur) van Daun naar Manderscheid langs de Gemünder Maar, de Meinfelder Maar en de Schalkenmehrer Maar en verder via de Udersdorfer Mühle. Vervolgens gaat de route door het dal van de Lieser door weiden en bossen om vervolgens te eindigen op een prachtig rotspad bij Manderscheid met de bekende prachtige burchten.
dag 13
Wandeling (ca. 18 km/5 uur) van Manderscheid naar Abtei Himmerod, deels door het zeer mooie dal van de Lieser. Op deze etappe van de Eifelsteig verloopt het traject het eerste gedeelte over een ander bekende wandelroute in de Eifel; Het Lieserpfad. Via het dal en de heuvels bij Grosslittgen loopt u over de hoogvlakte weer naar beneden naar het Salmtal.
dag 14
Wandeling van Abtei Himmerod naar Bruch (ca. 20 km/6 uur). Mooie afwisselende route door het Salmtal.
dag 15
Wandeling van Bruch naar Kordel (ca. 27 km/8 uur). Deze etappe van de Eifelsteig is in afstand het langste traject. Na een flinke klim loopt de route door een gemakkelijk begaanbaar bos. Vervolgens gaat die over de hoogvlakte rondom het gebied van Zemmer. Tot slot gaat de route omlaag naar het dal van de Kyll.
dag 16
Wandeling (ca. 17 km/5,5 uur) van Kordel naar Trier via Burg Ramstein, eindpunt is de donkergekleurde Romeinse stadspoort Porta Nigra (= zwarte poort, het grootste Romeinse bouwwerk van Duitsland, bouwjaar 160) in Trier, de oudste stad van Duitsland.
dag 17
Trier-Aachen (naar de geparkeerde auto) per trein (niet inbegrepen in de reissom). Vertrek per eigen vervoer.

details

route: heuvelachtig (ca. 250-600 m.), routes wisselend over hoogvlaktes en door rivierdalen, daartussen soms korte maar stevige stijgingen en dalingen. Per wandeldag wordt gemiddeld 20 km afgelegd.

minimum aantal reizigers: 2

aankomst: dagelijks van 01 januari t/m 31 december.

accommodatie: middenklasse hotels/pensions  Alle kamers hebben bad of douche en toilet. De verzorging is op basis van logies en ontbijt en lunchpakket op de wandeldagen. 

inclusief:
* verblijf in 2- persoonskamer (eigen douche/toilet) op basis van logies/ontbijt
* 15 x lunchpakket (op de wandeldagen)
* bagagetransfers
* gedetailleerd routeboek: Eifelsteig met routekaarten en GPS tracks

exclusief
* overige maaltijden
* toeslag 1- persoonskamer € 255,-
* toeristenbelasting
* bijdrage Calamiteitenfonds
* reis- en annuleringsverzekering
* reserveringskosten

Kijk hier voor algemene reisinformatie over de individuele reizen
 

 

overige kenmerken

3 bed room
boek nu
To Top