Nord-Eifel 5 dagen

5 dagen
niveau
eigen vervoer
wandelvakanties
individuele reizen
standplaatsreizen
vanaf € 213,00
Reis PDF boek nu

Langs het Römerkanal van 2000 jaar oud

 

De Eifel is landschappelijk gezien een van de aantrekkelijkste regio’s dicht bij Nederland: op nauwelijks 50 kilometer achter Zuid-Limburg start een mooie heuvelachtige streek van dennenwouden, heidevelden en continu kronkelende riviertjes. Minder bekend zijn de Romeinse bouwwerken die in het noorden van de Eifel hier en daar het landschap markeren: restanten van bronnen, bekkens, bruggen en aquaducten. Köln (Keulen), toen Colonia geheten, was al in de Romeinse tijd, 2000 jaar geleden, een grote en belangrijke metropool - de stad had goed drinkwater nodig voor de groeiende bevolking. Het vernuft van de Romeinen was 20 eeuwen geleden al zó groot dat helder water over wel 100 kilometer door leidingen en aquaducten van de Eifel naar Köln in het Rijnland werd getransporteerd. Het is bijna ongelooflijk dat restanten van dat stelsel van waterwerken daar nu nog steeds staan en liggen - als ruïnes weliswaar maar in meer of mindere mate geconserveerd en gerestaureerd. Deze wandelvakantie door de mooie Nord- Eifel is er daarom een met een cultuurhistorisch tintje….

 

Tussen Kall en Nettersheim ligt het piepkleine plaatsje Urft aan het gelijknamige riviertje de Urft. Het is zonder meer praktisch dat er ook een station ligt, waar de stoptrein uit Keulen stopt; zodat u als u wenst de heen- en terugreis per trein kunt maken, maar ook voor de korte wegbreng- en ophaaltransfers naar de wandelingen of terug.

 

Urfter Hof hotel, het verblijfsadres van deze wandelreis, ligt in de hoofdstraat van Urft maar toch heel dicht tegen de bosrijke natuur aan. Het heeft een familiale sfeer en is met slechts 11 gastenkamers(gerenoveerd in 2019) kleinschalig te noemen. Een reis zonder stress: u pakt na aankomst één keer uw koffer uit, en op de wandeldagen brengt en haalt de trein (het station is 100 m. lopen) u naar en van het begin- en eindpunt van elke wandeltocht.

Het regionale vervoer naar het beginpunt van de wandelingen, en terug vanaf het eindpunt, gaat met de lokale trein (soms de bus). De GästeCard die u ontvangt, geeft recht op dat regionale vervoer. De transfers zijn dus vlot, comfortabel en milieuvriendelijk!

National Park Eifel

 

Een onmiskenbaar voordeel van een wandelreis zo in de onmiddellijke omgeving van Nederland is dat die eigenlijk in elk seizoen te maken is: in de Eifel hebben voorjaar, zomer, herfst en winter elk hun eigen sfeer en charme.

 

 

 

van dag tot dag

dag 1
Urft, aankomst per eigen vervoer (afstand Utrecht-Urft ca. 275 km). Reizigers kunnen de eigen auto gratis parkeren op een eigen parkeerplaats van het hotel aan de straatzijde. Indien aankomst op zondag om 14.00 uur: rondleiding mogelijk door de gebouwen en tuinen van het kloostercomplex Kloster Steinfeld, ca. 2 km van Urft (duur: ca. 60-75 minuten, bijdrage ca. € 2,- maar naar eigen oordeel).
dag 2
Transfer naar Nettersheim per trein. Wandeling Nettersheim-Dottel (ca. 15 km/4-5 uur, laagste punt 405 m., hoogste punt 517 m.) van het informatiecentrum Naturzentrum Eifel in Nettersheim via de start van het Römerkanal Grünen Pütz in het dal van de Urft, de waterburcht Dalbenden (12e eeuw), de Stolzenberg met het uitzichtpunt Eifel-Blick en Keldenich met zijn mooie hagelwitte kerk. Transfer naar Urft per trein.
dag 3
Transfer naar Scheven/Dottel per trein. Wandeling Dottel-Feyermühle (ca. 16 km/4-5 uur, laagste punt 267 m., hoogste punt 481 m.) via een Romeinse Brunnenstube met een 3,5 x 6 m. groot verzamelbekken van bronwater, een 80 meter lange aquaductbrug (klein deel gereconstrueerd) en een concentratie van Romeinse bouwdelen waarvan de herkomst onbekend is. Feyermühle is een 18e eeuwse korenmolen, later in gebruik als boerenhoeve. Landschappelijk zeer gevarieerde route. Transfer naar Urft per trein.

dag 4
Transfer naar Mechernich/Feyermühle per trein. Wandeling Feyermühle-Kreuzweingarten (ca. 13 km/3-4 uur, laagste punt 205 m., hoogste punt 300 m.) via Antweiler met een fraai uitzichtpunt, het nonnenklooster Maria Rast met een mooie natuurtuin en de zogenaamde Heidentempel met resten van funderingen en muren uit de Romeinse tijd, deels overwoekerd door planten en bomen. Transfer naar Urft per trein.

dag 5
Urft, vertrek per eigen vervoer.

details

route: glooiend tot heuvelachtig. Per wandeldag wordt gemiddeld ca. 15 km afgelegd. 
 

accommodatie:

Urfterhof hotel

ligging: in de hoofdstraat van Urft (300 inwoners) maar toch rustig, 100 m. van het kleine station.

faciliteiten: bar, ontbijtruimte, aan de achterzijde terras met zicht op tuin en ligweide.

kamers: 1- of 2-persoonskamers met douche en toilet, tv, gratis wifi. Alle kamers zijn in 2019 gerenoveerd.

maaltijden: de verzorging is op basis van logies/ontbijt/lunchpakket (3 x op de wandeldagen)

 

minimum aantal reizigers: 1.

 

aankomst: dagelijks vanaf 1 april

 

inclusief:

* 4 hotelovernachtingen (2-persoonskamer met douche en toilet) logies/ontbijt/lunchpakket (3 x op de wandeldagen)

* transfers per trein naar de begin-/eindpunten van de wandelingen en terug

* routeboekje met routebeschrijvingen, kaartjes en hoogteprofielen

* parkeerplaats bij het hotel

 

exclusief:

* toeslag 1-persoonskamer € 62,-

* verlenging per nacht € 57,- incl. lunchpakket en 1 dag extra treinvervoer (toeslag 1-p. kamer € 10,-)

* bijdrage Calamiteitenfonds

* reis- en annuleringsverzekering

* reserveringskosten

 
Reisinfo algemeen individuele reizen lees meer 

overige kenmerken

3 bed room
boek nu
To Top