Lutherweg Thüringen 6 dagen per trein

6 dagen
niveau
trein
wandelvakanties
individuele reizen
vanaf € 638,00
Reis PDF boek nu

Vijf eeuwen reformatie in Europa

 

Martin Luther, Johannes Calvijn, Huldrych Zwingli, John Knox, Jan Hus en vele anderen: vijf eeuwen geleden verkondigden zij het woord over Europa. De reformatie was begonnen, het protestantisme schoot wortel. De bekendste reformant uit de Duitse en Europese geschiedenis was zonder twijfel Martin Luther (Eisleben/Thüringen 1483-1546) en hij is van uitzonderlijk historische impact geweest. Op 31 oktober 1517 sloeg Luther zijn 95 stellingen op de deuren van de slotkerk van Wittenberg. 3 jaar na 500 jaar herdenking werd in 2017 de Lutherwanderweg geopend.

 

Im Anfang war das Wort

 

Het leven van Martin Luther speelde zich in verschillende hoedanigheden en op vele plaatsen af: als kind, student, monnik, leraar en theoloog in onderandere Eisleben, Erfurt, Mansfeld, Wittenberg, Eisenach, Worms en Augsburg. In 1524 vertaalde hij het Nieuwe Testament naar het Duits: Im Anfang war das Wort... (Joh.). In 1534 volgde vanuit het Hebreeuws-Armeens het Oude Testament. De werkkamer van waaruit Martin Luther dat deed, in de Wartburg in Eisenach waar keurvorst Frederich III van Sachsen hem asiel bood, is in min of meer oorspronkelijke staat nog steeds te bezoeken.

 

Der Lutherweg - gehen, schauen, beten, zur Ruhe kommen

 

Vier Duitse deelstaten: Beieren, Sachsen, Sachsen-Anhalt en Thüringen sloegen, jaren geleden al, de handen ineen en ontwikkelden een bewegwijzerde langeafstandswandelroute - van een uitzonderlijke lengte: alleen al op het Thüringse traject 900 kilometer! - met als thema Luther. De route omzwerft Midden-Duitsland, globaal tussen de steden Eisenach in het westen en Leipzig in Sachsen in het oosten. Het doel om een deel van de Lutherweg te lopen, kan en mag uiteraard voor een ieder anders zijn: een kennismaking met een combi van natuur en cultuur in een relatief onbekend stuk van Duitsland, kennisnemen van het leven en werk van Martin Luther ten tijde van de reformatie, of gewoon genieten en tot rust komen in het fraaie dichtbeboste heuvellandschap van Thüringen.

 

Thüringen - hart van Duitsland

 

Dit deeltje van de Luterweg speelt zich af tussen het prachtige middeleeuwse Mühlhausen en Eisenach met de beroemde Wartburg. De Lutherweg beweegt zich daar doorheen een glooiend landschap en zelfs een nationaal park: Hainich, dat zich er op beroept maar liefst het grootste loofbomenbos van Duitsland te hebben.

Als u de kaart van Duitsland neemt en met een potlood een kruis zou tekenen van noord naar zuid en van oost naar west, dan ligt het middelpunt precies tussen Mühlhausen en Eisenach! Letterlijk het hart van Duitsland dus, betekent dat Thüringen voor Nederlanders in nauwelijks een halve dag per auto of per trein bereikbaar is.

Nóg zo´n historisch-geografisch detail: pakweg halverwege de tweede wandeldag loopt de Lutherweg een stukje letterlijk over de oude Duitse binnengrens, het vroegere IJzeren Gordijn.

 
Deze wandelvakantie is ook beschikbaar eigen vervoer.
 

van dag tot dag

dag 1
Elk Nederlands of Belgisch station-Mühlhausen per trein. De stad Mühlhausen (33.000 inwoners) ligt zo goed als exact in het geografische midden van Duitsland. Een stad van poorten en (11) kerken o.a. de Marienkirche van de reformant Thomas Müntzer. Mühlhausen is omheind met een middeleeuwse stadsmuur met torens en poorten o.a de Frauentor. De stad ligt aan de voet van het nationaal natuurpark Hainich.
dag 2
Wandeling Mühlhausen-Struth (ca. 13 km/4 uur) via het Mühlhauser Stadtwald een bosgebied van 3100 hectare met eeuwenoude bomen, het met mysteries omgeven 16e eeuwse Taternkreuz in het Langulaer Tal en de meer dan 600 jaar oude verdedigingswal met torens Mühlhäuser Landgraben.
dag 3
Wandeling Struth-Treffurt (ca. 18 km/5,5 uur) via het voormalige Benedictijnse nonnenklooster Zella, thans een zorgcentrum voor bejaarden, gebouwd in traditionele vakwerkstijl, en door het nationale park Hainich (sinds 1997, het dertiende NP van Duitsland en het eerste én enige van de deelstaat Thüringen).
dag 4
Wandeling Treffurt-Creuzburg (ca. 21 km/6,5 uur), opnieuw door het nationaal park Hainich en via een van de oudste en mooiste dorpjes van de streek: Frankenroda met de markante Sankt Katharinenkirche. In Creuzburg was de gelijknamige slotburcht van 1223-1228 het eertijdse woonoord van de Heilige Elisabeth. Martkant is er de oude boogbrug uit 1223 over de rivier de Werra.
dag 5
Wandeling Creuzburg-Eisenach (ca. 16 km/5 uur) via het klooster Wilhelmsglücksbrunn. In Eisenach zijn bezienswaardig een van de oudste protestante kerken van Duitsland de Georgenkirche waar Luther preekte en waar Johann Sebastian Bach (1685), de grootste meester uit de barokke muziekgeschiedenis, gedoopt werd, thans de evangelisch-lutherse hoofdkerk van Thüringen.
dag 6
Eisenach-elk Nederlands of Belgisch station per trein.

details

route: glooiend tot licht heuvelachtig, met korte stijgingen en dalingen. Per wandeldag wordt resp. 13 km, 18 km, 21 km en 16 km afgelegd.

 

accommodatie: 3-sterren hotels, comfortabele pensions en landesgasthofen. Alle kamers hebben toilet en (bad en) douche. De verzorging is op basis van logies en ontbijt. 

 

minimum aantal deelnemers: 2

 

aankomst: dagelijks van 01 april t/m 31 oktober

 

Deze reis is gemakkelijk uit te breiden met extra overnachtingen. Bij het boeken van extra overnachtingen helpen we u graag, u kunt deze opgeven in het hokje opmerkingen, of telefonisch bij boeking doorgeven tel nr.: 040-203 03 20 of per mail info@aktivatours.nl

verlenging per persoon    
extra nacht l/o 2-pk toeslag 1-pk
Mühlhausen € 50.- € 15,-
Eisenach

€ 51 € 14,-

 

inclusief

* Elk Nederlands of Belgisch station- Mühlhausen/Eisenach-elk Nederlands of Belgisch station

* 5 overnachtingen in hotels en pensions (2-persoonskamer met toilet en (bad en) douche) logies/ontbijt

* bagagevervoer

* wandelkaart en toeristische informatie

* entrees Mühlhausen: stadswandeling, Sankt Marien- Müntzer Gedenkstätte, Kornmarktkirche

 

exclusief

* overige maaltijden

* toeslag 1-persoonskamer € 100,-

* zitplaatsreserveringen trein € 25,-

* bijdrage Calamiteitenfonds

* reis- en annuleringsverzekering

* reserveringskosten

overige kenmerken

dog allowed
kinderkorting
3 bed room
boek nu
To Top