Jülicher Land Niederrhein 4 dagen

4 dagen
niveau
minibus
fietsvakanties
singlereizen
groepsreizen
vanaf € 315,00
Reis PDF boek nu

Via knooppunten fietsen door het oude hertogdom Gulik

 

 

Hoe langzamer je je voortbeweegt, hoe intenser je alles waarneemt, en de directe omgeving beleef je zo een stuk verrassender. In het Duitse laagland, globaal tussen de Nederlandse mijnstreek en de Rijn verderop, ligt een rustig en vrij onbekend gebied: de wijde omgeving van het historische stadje Jülich. Omdat het er vrij vlak is, is het gebied uitstekend om te fietsen en daarvan getuigen ook de vele fietsroutes. De talloze rustige weggetjes, vaak afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, maken het gebied ook heel geschikt om te fietsen. En natuurlijk ook omdat het systeem van knooppunten die fraaie fietsroutes zo perfect aaneenrijgt.

 

Fietsknooppunten: oorspronkelijk een succesvolle Belgische uitvinding, en pas daarna overgenomen door de Nederlanders en weer later door de Duitsers. Daar worden ze "Knotenpunkten" genoemd, en met regiokaartborden en richtingbordjes wordt onderweg verduidelijkt hoe onderweg de trajecten verkort, verlengd of op andere manieren aangepast kunnen worden.

 

Het van naam zo vertrouwd klinkende Gulik is de vernederlandste vorm van Jülich, een stadje met en grote citadel aan de Rur - op zijn Nederlands: de Roer, ja die van Roermond! In de Middeleeuwen, waaraan de imposante Hexenturm - ingebouwd in de oude stadsmuur - nog herinnert, was het de hoofdplaats van het oude gelijknamige hertogdom. Vlakbij ligt het beschermde natuurgebied Kellenberg aan de oevers van de kronkelende Rur.

 

De streek is rustig en wordt eigenlijk steeds rustiger. De bevolking wordt ouder, de oude industrieën en de mijnbouw zijn grotendeels vertrokken en vooral akkerbouw en veeteelt leven er nog voort. Dit wat ingeslapen boerenland met stukjes beschermd natuurgebied met heide en bos, is een verkenning per fiets zeker waard. Fietsen worden ter beschikking gesteld en de Nederlandse Aktiva-reisleider fietst alle routes mee.

 

 

van dag tot dag

dag 1
Eindhoven Station NS-Jülich (ca. 125 km) per minibus (11.00-12.30 uur). Korte informatie over de reis en de route door de reisleider en uitreiking van de fietsen. Inleidende fietstocht (ca. 28 km/2,5 uur) door het dal van de Rur naar Linnich, met ca. 10 km afkortbaar door het beschermde natuurgebied Kellenberg met de historische bouwwerken Haus Overbach (oud klooster) en Schloss Kellenberg (kasteel).
dag 2
Fietstocht (ca. 40 km/4 uur) via Stetternich naar en langs de voet van de Sophienhöhe bij het natuurgebied de Jülicher Börde, feitelijk een beboste berg met de restanten van de diep afgegraven bruinkoolmijn Hambach. Het is mogelijk te voet een route omhoog te nemen naar uitzichtpunten (200 m. hoogte) over het immense oppervlaktemijncomplex.
dag 3
Fietstocht (ca. 45 km/5 uur) kloksgewijs rondom de Braunkohlen Tagebau Inden, via Inden/Altdorf met een uitzichtspunt over de nog levende bruinkoonmijn, in de toekomst een groot binnenmeer ("Indenische Oceaan", oppervlakte 10 x 10 km!) creërend.
dag 4
Afsluitende fietstocht (ca. 40 km/3,5 uur naar Baesweiler en Alsdorf. Jülich-Eindhoven Station NS per minibus (15.30-17.00 uur).

details

route: vlak tot licht glooiend, geen tot weinig hoogteverschillen.  Per fietsdag wordt ca. 28-45 km afgelegd.
 
groep: minimaal 6/maximaal 16 reizigers.
 

Jufa Hotel Jülich

ligging: slechts 1 kilometer buiten het provinciestadje Jülich gelegen in Brückenkopfpark (het voormalige terrein van de Landesgartenschau (+/- Floriade) van 1998).

faciliteiten: goed geleid/georganiseerd en ruim opgezet familiehotel, in nieuwbouw. Restaurant met veranda en terras (toegankelijk bij mooi weer), “groene energie-“-café, lift, sauna/wellness, wifi.

kamers: 45 kamers, alle met gescheiden bedden, alle met douche/toilet/tv.

maaltijden: ontbijt (buffet) en avondmaaltijd (buffet) inbegrepen; versnaperingen voor overdag zijn onderweg verkrijgbaar bij lokale horeca en winkels. Avondmaaltijd: vegetarisch mogelijk, opgeven bij boeking.

 

inclusief

* Eindhoven Station NS-Jülich v.v. per minibus
* verblijf in 2-persoonskamer (douche/toilet) op basis van halfpension (logies/ontbijt + avondmaaltijd) 
* meefietsende Aktiva-reisleider
* Aktiva/Batavus hybride fiets met 24 versnellingen
 
 exclusief
* versnaperingen overdag onderweg
* toeslag 1-pers. kamer € 60,-
* reis- en annuleringsverzekering
* reserveringskosten

 Reisinfo algemeen groepsreizen lees meer

overige kenmerken

boek nu
To Top