Zwarte Woud en Rijndal 7 dagen per trein (klooster)

7 dagen
niveau
trein
fietsreizen
singlereizen
groepsreizen
nieuw
vanaf € 675,00
Reis PDF boek nu

Fietsen in Baden:

langs de asperges, de kersen en de appels

 

Fietsen door een riviergebied is ideaal: vlak, en links en rechts toch de bergachtige omgeving als décor. Een voorbeeld is de Rijn in Zuid-Duitsland, daar Oberrhein genoemd. De oevers van de Rijn zijn er wel 20 kilometer breed en lenen zich zo goed voor elke dag een andere fietsronde. Een extra uitstap naar de Elzas in Frankrijk aan de overkant is mogelijk, gebruik makend van enkele bruggen en - waar die er niet zijn - veerdiensten die zelfs vaak gratis zijn.

 

De Oberrhein is een rustig gebied dat nogal op landbouw georiënteerd is: naast veeteelt ook akkerbouw, waar die van asperges het meest in het oog springt. “Spargel” heten in Duitsland die overlekkere goudgele stengels van-de- zandgrond, en de Rijn tussen Stassburg en Karlsruhe wordt de “Badische Spargelstrasse” genoemd. Er zijn meerdere uitgesproken aspergestreken in het land maar die van Baden is misschien wel de bekendste. Het aspergeseizoen duurt van begin mei to 24 juni. Reist u later, dan niet getreurd: eind juli zijn er de kersen en de pruimen en begin september de appels en de peren...

 

Bühl is een provinciestadje van een kleine 30.000 inwoners aan de voet van het Schwarzwald. Die bergen schieten in de achtertuinen van het plaatsje al flink de hoogte in, en dat is waarom de fietstrajecten juist door het het vlakke Rijndal gaan. Aan de rand van Bühl ligt op een rustige plek het nonnenklooster van Maria Hilf. Het complex van is fors van afmetingen en bestaat uit verschillende gebouwen voor eigen bewoonsters en voor gasten. Ovrigens is een rondleiding van ca. 1 uur door een van de zusters langs en door de oudste en interessantste gebouwen en binnenruimtes inbegrepen. Alle ers in het gastenverblijf hebben 2 categoriën: zonder en mét eigen sanitaire faciliteiten. In dat eerste geval is er een etage-badkamer/toilet die door meerdere gastenkamers gedeeld wordt. In een mooie grote ruimte is er een functioneel en goed georganiseerd restaurant. In het nonnenklooster zijn een grote kerk en een kleinere huiskapel.

 

In Kloster Maria Hilf wonen ruim 80 zusters, meestal in leeftijd variërend van 45 tot 100 jaar. Ze zijn allen zó opgewekt, vriendelijk en geinteresseerd, dat na een week het vertrek voelt als een afscheid van vriendinnen. De omgangsvorm en de sfeer in het klooster zijn sympathiek en harmonieus.

 

De rustige en landelijke omgeving leent zich prima om te fietsen. De routes zijn niet te lang, dus vaak is er tijd en gelegenheid om even af te stappen want er is onderweg genoeg interessants te zien. De meefietsende reisleider zal u daarover voldoende ‘geheimtipps’ geven.

 

Er zit een rustdag in het midden van de reis en een absolute aanrader is dan om een daguitvluchtje te maken naar Baden-Baden: de chiqueste kuurplaats van Duitsland, of Strasburg: Europa’s meest Europese stad...

van dag tot dag

dag 1
Elk Nederlands of Belgisch station-Bühl per trein (vertrek Amsterdam ca. 08.00 uur, Utrecht ca. 08.30 uur, Arnhem ca. 09.00 uur, aankomst ca. 14.00 uur).
dag 2
Fietsroute ‘Bühler Landpartie’ (ca. 37 km/3,5 uur) Bühl-Balzhofen-Moos-Hildmannsfeld-Schwarzach-Stollhofen-Baden Airpark-Hügelsheim-Halberstung-Weitenung-Bühl. Onderweg te bezoeken: natuurgebied Waldhägenich, oude tabaksdrogerijen, Baden Airpark Museum met historische Duitse/Canadese vliegtuigen, vroegkeltische grafheuvel van Heiligenbuck.
dag 3
Fietsroute ‘Zum Fischpass am Rhein’ (ca. 44 km/4 uur) Bühl-Balzhofen-Moos-Muckenshopf-Memprechtshofen-Freistett-Helmlingen-Lichtenau-Moos-Balzhofen-Bühl. Onderweg te bezoeken: vakwerkhuizen in Scherzheim Muckenschopf en Memprechtshofen, scheepssluis en vistrap in de Rijn bij Gambsheim, vroegromaanse Heidenkirch in Freistett, natuurinfopad Memprechtshofen, steeds panorama-uitzicht op het Schwarzwald.
dag 4
Vrije dag. Gelegenheid voor een bezoek aan de chique badplaats Baden-Baden per fiets of bus, of aan Strassburg (Frankrijk, overzijde Rijn) per bus of trein.
dag 5
Fietsroute ‘Zum Schwarzacher Münster’ (ca. 24 km/2,5 uur) Bühl-Balzhofen-Moos-Hildmannsfeld-Schwarzach-Geffern-Grauselsbaum-Lichtenau/Ulm-Moos-Balzhofen-Bühl. Onderweg te bezoeken: natuurgebied Waldhägenich, de historische Schwarzachter Münster-kerk, tentoonstelling geschiedenis klooster Schwarzach, polderinfopad, natuurgebied Wörthwald.
dag 6
Fietsroute ‘Von Achern ins Badische Obstparadis’ (ca. 34 km/3,5 uur + Bühl-Achern v.v. 2 x 8 km/2 x 0,5 uur) Achern-Fautenbach-Renchen-Erlach-Stadelhofen-Haslach-Ulm-Kaier-Mösbach-Achern o.a. door het dal van de Rench. Onderweg te bezoeken: Naturlehrpfad Renchen, fruitboomgaarden met kersen- pruimen- appel- en perenbomen, vakwerkhuizen in de dorpen onderweg.
dag 7
Karlsruhe-elk Nederlands of Belgisch station per trein (vertrek ca. 13.00 uur, aankomst Arnhem ca. 19.00 uur, Utrecht ca. 19.30 uur, Amsterdam ca. 20.00 uur.

details

route: overwegend vlak. Per fietsdag wordt wordt ca. 35-50 km afgelegd.

 

groep: minimaal 8/maximaal 12 reizigers.

 

accommodatie:

Gästehaus Kloster Maria Hilf in Bühl (Baden-Würtemberg) van de Schwestern vom Göttlichen Erlöser.

ligging: rustig aan de rand van het provincieplaatsje Bühl. Afstand tot het centrum en het station ca. 1 km.

faciliteiten: goed georganiseerd en sympathiek gastenverblijf van een groot zusterklooster, ca. 50 gastenkamers, goed en functioneel restaurant, grote tuin rondom.

kamers: 1-persoons of 2-persoons kamers met gedeeld (economy) dan wel met eigen sanitair.

 

REISSOMTABEL

€ 675,- (indeling in) 2-persoonskamer economy

€ 740,- (indeling in) 2-persoonskamer met douche en toilet

€ 717,- 1-persoonskamer economy

€ 782,- 1-persoonskamer met douche en toilet

 

inclusief

* Elk Nederlands of Belgisch station-Bühl v.v. per trein incl. zitplaatsreservering

* verblijf in 1- of 2-persoonskamer zonder of met eigen douche/toilet op basis van halfpension (= logies + ontbijt + diner)

* rondleiding door het klooster (ca. 1 uur)

* Aktiva-reisleiding

* huurfiets Batavus met 24 versnellingen

* meefietsende reisleiding

 

exclusief:

* consumpties onderweg

* transfer station-klooster op dag 1 en klooster-station op dag 7 (gaat te voet)

* bijdrage Calamiteitenfonds

* reis- en annuleringsverzekering

* reserveringskosten

 

 

overige kenmerken

boek nu
To Top