Single Reis Bulgarije Rhodopen 12 dagen

12 dagen
niveau
vliegtuig
wandelvakanties
singlereizen
groepsreizen
vanaf € 1.295,00
 • het Rila klooster
 • honing te koop onderweg
 • de zogenaamde pyramiden van Melnik
 • middagpauze tijdens het werk
 • de grotten van Yagodina
 • klooster van Bachkova
 • Shiroka Luka
 • de Rila meren
 • Plovdiv
 • Wandelen door onbekend Bulgarije

  Bulgarije is ťťn van de minder bekende landen van Europa, maat het is er†prachtig met bijzonder mooie natuurgebieden en†een zeer oude en†rijke beschaving.†

  De hedendaagse Bulgaarse cultuur is een samensmelting van de verschillende bevolkingsgroepen die er leefden of nog leven:†de ThraciŽrs,†Romeinen,†Grieken,†Slaven en†Turken.†De sporen van deze oude culturen komt u†nog in heel het land†tegen. Bulgarije heeft†tevens een zeer gevarieerd landschap met bergen,†laagvlaktes en daarnaast†meren en rivieren.

  Tijdens deze wandelvakantie†en cultuurreis in de bergen van de Rhodopen†maakt u kennis met de vele facetten van dit prachtige gebied. U wandelt met een kleine groep door de ongerepte natuur, bezoekt historische stadjes, kleine dorpjes, eeuwenoude kloosters en kerkjes.

  Het Rhodopigebergte†is een lang, groen bergmassief gelegen in het zuidwesten van het land,†een oud gebergte met afgeronde toppen. Grote delen zijn met bossen begroeid. De hoogste top is rond de 2000 meter en de gemiddelde hoogte is 800 meter. U vindt hier een grote diversiteit aan planten, waaronder medicinale soorten en kruiden. Ook zijn er vele paddenstoelen en wilde vruchten te vinden. Het Rhodopigebergte†is†tevens het leefgebied van menig diersoort zoals wilde zwijnen, herten, roofvogels, vleermuizen en wilde balkan-geiten, en zelfs wolven en beren komen hier nog voor!


  De Rhodopen zijn onderdeel van het†Rewilding Europe project†waarbij het doel is om van aangewezen Europese regioís de natuur naar de oorspronkelijke toestand†terug te krijgen.

  Enkele†hoogtepunten tijdens deze cultuur- en wandelvakantie zijn: het bezoek aan de mooie oude stad Plovdiv en de prachtige kloosters van Bachkovo en Rila. Wandelingen langs watervallen, kloven en rivieren. Een bezoek aan de indrukwekkende Yagodina grot; ťťn van de mooiste grotten van Europa. Dwalen door de smalle straatjes van de karakteristieke Rhodopen dorpen: Shiroka Luka en Delchovo. Een verblijf in Melnik, met haar 230 inwoners het kleinste maar meest romantische stadje van Bulgarije en bekend om haar goede wijnen.††

  De reis wordt afgesloten met een prachtige wandeling langs de, hoog in de bergen gelegen, 7 Rila-meren en een verblijf in de bruisende stad Sofia met haar vele oudheden, goede restaurantjes en hippe winkeltjes.†

  Rodope gebergte

 • van dag tot dag

  dag 1
  AmsterdamĖSofia. Transfer (ca. 150 km) naar het hotel in de mooie oude stad Plovdiv.

  dag 2
  Plovdiv, rondwandeling door deze prachtige oude stad met kleurrijke huizen uit de 18e en 19e eeuw, Romeinse theater en musea. Plovdiv is in 2019 culturele hoofdstad van Europa.
  dag 3
  Plovdiv-Bachkovo-Arda (wandeling ca. 15 km/4 uur, 450 m stijgen en dalen). Eerst per bus (185 km) naar het mooi gelegen klooster van Bachkovo, ťťn van de fraaiste en oudste van het land. Verder naar Smolyan waar u een wandeling maakt over de ecotrail: canyon van de watervallen, een mooie route langs de rivier Elena met indrukwekkende rotspartijen en prachtig uitzicht.
  dag 4
  Arda (wandeling ca. 12 km/4,5 uur, 450 m stijgen en dalen). Mooie wandeling langs de oevers van de Arda rivier, picknicklunch en via een andere route retour. Weer in het dorp teruggekeerd, proeft u van de goede wijn inclusief de lokaal gestookte frambozenbrandewijn. Avondmaaltijd met lekkere specialiteiten uit de streek.
  dag 5
  Arda-Devin-Buinovo (ca. 10 km/3 uur, 150 m stijgen en dalen). Transfer naar het plaatsje Devin (ca. 130 km), bekend om haar minerale baden, via het mooie dorp Shiroka Luka met smalle geplaveide straatjes en prachtige karakteristieke huizen. In Devin aangekomen, wandelt u langs verschillende watervallen met minerale bronnen. Aan het einde van de wandeling kunnen de liefhebbers heerlijk ontspannen in ťťn van de minerale baden. Verder naar Buinovo.
  dag 6
  Buinovo-Yagodina-Trigrad-Yagodina. Eerste wandeling: ca. 7 km/2,5 uur, 360 m stijgen en 380 m dalen. Tweede wandeling: ca. 8 km/2 uur, 120 m stijgen en 240 m dalen. Transfer (20 km) naar het dorp Yagodina. Wandeling naar het platform Orlovo Oko (adelaars-oog), vanaf 1563 m hoogte heeft u een prachtig uitzicht hebben op de Rhodopen, het Pirin en Rila gebergte en een deel van Griekenland. Via een andere route terug naar Yagodina.
  Na de lunch bezoekt u de "Duivelsgrot", een natuurfenomeen in de kloof van Trigrad met een ondergrondse rivier. Via een uitgehakte tunnel kunt u een enorme grot bezoeken, groot genoeg om plaats te bieden aan de Alexander Nevski kathedraal in Sofia! Met deze plaats zijn legendes van Orpheus verweven. Vanuit Trigrad wandeling terug naar Yagodina.
  dag 7
  Trigrad-Delchovo, reisafstand 100 km. Wandeling ca. 6 km/2 uur, 320 m stijgen en dalen. Bezoek aan de grot van Yagodina, volgens kenners ťťn van de mooiste grotten van Europa met een veelheid aan stalactieten, stalagmieten, kolommen en andere formaties. Transfer naar het dorp Delchevo gelegen in het indrukwekkende Pirin gebergte. Het dorp heeft een typische architectuur met smalle geplaveide straatjes en mooie oude huizen gebouwd van steen en hout. Het merendeel van de huizen is in de late 19e eeuw gebouwd door lokale ambachtslieden. Inmiddels zijn 27 van deze renaissance-huizen aangemerkt als monument. U wandelt de bergen in en geniet van een prachtig uitzicht over de vlakte die het Piringebergte scheidt van het Rhodopi gebergte.
  dag 8
  Delchovo-Melnik/Rojen, reisafstand 80 km. Eerste wandeling ca. 7 km/2 uur, 350 m stijgen. Tweede wandeling: ca. 4 km/1,5 uur, 300 m stijgen en 250 m dalen. Transfer naar de regio Melnik/Rojen, wandeling van het dorp Delchevo naar het gebied Popini Laki. Een korte transfer naar Rojen waar u naar het pittoreske klooster van Rojen uit de 13e eeuw wandelt. Een mooie wandelroute leidt u verder langs prachtige zandsteenformaties, de zogenoemde Piramiden van Melnik, naar het stadje Melnik. Bezoek aan het Kordopulov huis, het herbergt een interessant etnografisch museum en tevens de grootste wijnkelder van het stadje waar u kunt proeven van de unieke rode Melnik wijnen.

  dag 9
  Melnik/Rojen-Rila klooster-Separeva Banya/Panichishte. Transfer naar Rila (210 km). Bezoek aan het grootse en bekendste klooster van Bulgarije: het kleurrijke Rila klooster uit de 10e eeuw. Dit indrukwekkende klooster staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. U maakt een korte wandeling in de omgeving naar de grot van St. Ivan Rilski voordat u verder reist naar Separeva Banya/Panichishte.
  dag 10
  Separeva Banya/Panichishte-de 7 Rila meren. Transfer ca. 120 km. Wandeling (ca. 10 km/4,5 uur, 500m stijgen en dalen) langs de diepblauwe gletschermeren van Rila (per stoeltjeslift omhoog naar ruim 2000 m hoogte). Hier start de wandeling langs de 7 gletsjermeren van Rila waarvan de hoogste op 2600 m hoogte ligt. Aansluitend transfer naar Sofia.
  dag 11
  Sofia. In de ochtend maakt u een wandeling langs de bekendste bezienswaardigheden zoals de Alexander Nevski kathedraal, het nationale theater, de Russiche St. Niolai kerk, de Synagoge, etc. In de middag kunt u er zelf op uit trekken om de straatjes met de vele hippe winkeltjes en eettentjes te verkennen, of een uitstapje maken naar het Nationaal Historisch Museum en de prachtige middeleeuwse Boyana kerk met haar kleurrijke frescoīs. In de avond geniet u van een lekkere afscheidsmaaltijd en klinkt u op een mooie reis met vele indrukken!
  dag 12
  Transfer naar de luchthaven. Sofia-Amsterdam.
 • details

  route:†wandelingen door meestal†bergachtig terrein met hoogteverschillen van ca. 400 meter per dag. Per wandeldag wordt ca. 10-20 km †afgelegd.
  groep:†minimaal 8/maximaal 14†reizigers.

  accommodatie: tijdens de reis overnacht u†in kleinschalige familiepensions en hotels. De kamers beschikken over een eigen badkamer. De verzorging is op basis van ontbijt en†diner en (picknick)lunch op dag 6.†

  inclusief

  * Amsterdam-Sofia

  *†luchthaventransfers

  * 11 overnachtingen in 2-persoonskamer met bad/douche en toilet op basis van logies/ontbijt

  * 11 x avondmaaltijd en 1 lunch (dag†6)†

  * bagagevervoer

  * (brande-)wijnproeverijen in Arda

  * yoghurtproeverij in Melnik

  * lift naar de "7 gletschermeren van Rila"

  * Nederlandstalige reisleiding

  * lokale transfers zoals beschreven in het programma

  exclusief

  * in te checken bagage Ä 26,- per enkele reis

  * toeslag 1-persoonskamer Ä 180,-

  * overige maaltijden (onderweg in de middag)†

  * eventuele†entreegelden

  * bijdrage Calamiteitenfonds

  * reis- en annuleringsverzekering†

  * reserveringskosten


  Reis info algemeen groepsreizen†lees meer†

  OVERIGE KENMERKEN

  overige kenmerken

 • reviews

  van Bert Dekker:
  Ik heb erg genoten van deze wandel- en cultuurreis door Bulgarije. De landschappen waar we doorheen liepen en met de bus reden, waren heel mooi. Enkele wandelingen waren best pittig, maar de uitzichten waren de beloning. De reisleidster was heel vriendelijk en enthousiast over haar land waarover ze in heel behoorlijk Nederlands veel interessants heeft verteld. De overnachtingen in familiehotels waren over het algemeen comfortabel, behalve dat in de meeste gevallen een douchegordijn ontbrak. Ook het eten was prima verzorgd met dagelijks een ontbijtbuffet en een drie gangen diner. Veel mooie kerken en diverse kloosters bezocht. De stad Plovdiv vond ik qua steden het hoogtepunt, vooral door het oude heuvelachtige gedeelte. Al met al een goed verzorgde reis en ik ga zeker nog eens met Aktiva Tours op stap!
  van Jackie:
  Een prachtige reis. Erg mooie, bergachtige, wandelgebieden in het zuid-westen van het land. De reis is een prachtige combinatie van veel natuurbeleving in de vorm van genieten van pittig wandelen, en geweldige grotten bezichtigen, en tijd voor het bezoeken van cultureel erfgoed: erg mooie oude kloosters, en byzantijnse kerken en prachtige musea. De sympathieke Bulgaarse reisleidster vertelde bijzonder veel over de geschiedenis van het land en trad, tijdens excursies, op als tolk voor de gidsen. Ze hield zoveel mogelijk rekening met alle deelnemers en was actief en enthousiast. De reis is mooi in balans qua vervoer met de bus en de tijd voor de dagtochten en de bezichtigingen. De accomodaties zijn, naar Bulgaarse of oost- Europese omstandigheden, heel aardig. Verwacht geen luxe (ook niet bij het ontbijt) of toplocaties, in de hotels en pensions is e.e.a verouderd en er zijn (kennelijk) te weinig middelen voor onderhoud. Maar neem je dat voor lief, dan is het absoluut een topreis !
  van Laura de Vroom:
  Geweldige reis: Goede mix van cultuur en natuur, prachtige wandelingen in gebergte, werelderfgoed dorpjes en kloosters. Hele goede enthousiaste reisleidster met veel kennis en een heerlijke lach. Goede rustige chauffeur. Goede , en allemaal familie, hotels met prima eten. 2 min-puntjes: - Paar keer vrij minimaal vegetarisch diner, dat 1 X na klachten snel werd opgelost door er rijst met groenten bij te serveren. Dat had in de andere gevallen ook al veel opgelost. - Paar keer plastic flesjes water op tafel, terwijl een karaf of grote fles ook kon.
  van Carolien:
  Deze wandelreis barst van de verschillende soorten landschappen: liefelijke alpenweiden met ontelbaar veel bloemen en vlinders, woeste bergketens met beboste hellingen, kraakheldere meren, stenige paden met behoorlijke hoogteverschillen, omlaag denderende watervallen, liefelijke bergstroompjes, adembenemende kloven, mooie grotten en liefelijke dorpjes. Ook cultuur hebben we in overvloed ontmoet: (meestal) eenvoudige, maar goede hotels/pensions, heerlijk (en overvloedig) eten&drinken, kloosters en kerken, enorm veel uitleg over de cultuur en historie door een uitstekende gids, volksdansen in een dorp, en ontmoeting met bewoners die we onderweg tegen kwamen. In de steden veel musea en historische gebouwen te bezichtigen. Eind juli was het in de steden wel warm met +30gr. In de bergen over het algemeen prima wandelweer tussen 23 en 28 gr.
  van Jolein:
  Bulgarije is een fantastisch wandelland! Mooie natuur, prachtige kloosters en kerken. De gids was een Bulgaar maar spak perfect Nederlands. Heel bijzonder. Hij wist veel te vertellen over zijn land en deed dat ook. College in de bus. De hotels waren prima en het eten goed verzorgt. Wat ik jammer vond was dat er geen hotel was in het centrum van Sofia. Iets meer vrije keuze van eten kan ik ook waarderen. Ik kijk met veel plezier terug naar deze reis!
  van A. Meertens:
  Ook dit jaar is de reis naar Bulgarije (Rhodopen, Pirin en Rila gebergte mij weer uitstekend bevallen. Vorig jaar had ik al met dit mooie land kennisgemaakt tijdens de reis naar het Balkangebergte. Ook een ander groepslid van de reis van vorig jaar had deze reis geboekt. Dit is toch wel een teken dat mensen graag nog een keer terugkeren naar Bulgarije. Reisleidster Denitsa was goed, maar had soms weinig overwicht op de groep. Tijdens de reis overnachtten wij in sfeervolle familiehotels/pensions. De maaltijden waren prima. Wellicht is het een idee om in een ander gebied van Bulgarije een nieuwe reiste ontwikkelen naast de bestaande Balkan en Rhodopenreis. In dit mooie land is nog zoveel te ontdekken.
  van Annelies:
  Een prachtige ervaring rijker! Een land met veel historie, cultuur en een prachtige natuur! Een gedreven en trotse, Nederlands sprekende, Bulgaarse groepsleider met veel kennis, zelfs van Nederland! Soms wat ongeduldig! Een vol, maar gevarieerd programma en daardoor hele afwisselende dagen. De verblijven eenvoudig, maar voldoende comfortabel. Bulgarije is een bezoek meer dan waard!
  van Ans Bonekamp-Biesterbos:
  Een prachtige reis met een geweldige gids.
  van Piet van der Meer:
  Geachte medewerker/ster van Aktiva Tours, Het was een prima reis. De organisatie was in goede handen bij de gids. Bij u bekend uiteraard. Deze Bulgaarse meneer was zeer kundig en sprak vloeiend Nederlands. Hij heeft heel veel informatie gegeven tijdens de reis over het verleden en heden van Bulgarije in ontwikkeling. Het was voor mij de eerste keer met Aktiva, het heeft dus heel goed voldaan. Met vriendelijke groet, Piet van der Meer
  van ingrid boelens:
  Verrassend mooie reis. Uitstekende gids (Tseterlin). Goede afwisseling natuur en cultuur. Heel goede organisatie, prettige groep. Prachtige wandelingen, mooie dorpjes en steden. Jammer: het eten werd opgediend en was vaak veel te veel. Het eten was meestal o.k. (vegetarisch) maar de hoeveelheid zo groot, jammer om het dan terug te moeten geven.Buffet veel beter, dan neem je wat je wil. Bij veel reizen zie je steeds meer buffetten, zou mijn voorkeur hebben. Goed de kleinere familiepensions, verzorging prima.
 • data en prijzen

boek nu
To Top