Singlereis Sauerland; de bergen dichtbij

Vanuit Nederland moet u een eindje rijden om de bergen te bereiken, immers toch al gauw zo'n 600-800 kilometer. De enige uitzondering daarop is Sauerland: dat gebied begint vlak achter het Ruhrgebied, vanaf Arnhem gerekend ca. 200 kilometer naar het oosten. Een middelgebergte op korte afstand van Nederland, met bergtoppen tot een kleine 900 meter. Het is niet zo dat u bij de wandelreis in Sauerland zulke grote hoogteverschillen zou maken want 'het dal' ligt al op ruim 500 meter. Dat houdt in dat Sauerland in de winter een redelijk zekere sneeuwregio is. En in de zomer een groen gebied van loof- en naaldbos, heide, akkerbouw en weilanden waarop koeien en schapen grazen.

Landgasthof Sauer van de familie Sauer, in Sauerland
Willingen is in oppervlakte een grote gemeente met wel zo’n 20 kleine dorpen. De hoofdplaats Willingen zélf is bekend als wintersportbestemming, is een beetje mondain en vooral in de weekenden druk met bezoekers. Van die drukte is in het kerkdorp Eimelrod niets te merken, daar is het als het in de avond donker wordt zelfs gewoon stil op straat. Door een open slaapkamerraam hoort u de klokken van de dorpskerk en de bellen van de koeien. Als u de voordeur uitloopt, ruikt u een mesthoop van een eindje verderop. U bent wel in de bergen maar de omstandigheden zijn “plattelands”. Vlak aan de hoofdstraat ligt Hotel Sauer waar de familie Sauer al generatielang op gastvrije wijze bezoekers ontvangt. Het hotel heeft een aparte caféruimte. Er wordt uitstekend avondeten geserveerd en het ontbijt is natuurlijk ook typisch Duits: lekker, gezond, gevarieerd en genoeg.

De Uplandsteig
De streeknaam Upland is afgeleid van Hochland of Oberland, een klein gebiedje in het Hessische deel van Sauerland. De in totaal 64 kilometer lange route gaat uitsluitend door de gemeente Willingen. Elke dag is anders: u komt door het natuurgebied Groten-Berg, langs de bron van de Diemel, het natuurbeschermingsgebied Neuer Hagen, de bergtop Niegelscheid, het pittoreske dorp Hemmighausen en de Schwalenburg met een uitzichttoren. De plaatsjes en boerderijen die u onderweg tegenkomt, ogen alle heel verzorgd. En dat geldt ook voor de route en de markering ervan: 100% in orde met informatietableaus onderweg en bordjes die frequent zijn aangebracht - niets is kapot en niets ontbreekt. Dat is echte Deutsche Gründlichkeit!

Kijk hier voor de 5-daagse Singlereis Wandelen Sauerland.