Van Karinthie naar de Adriatische Zee

De langeafstandsfietsroute Alpe Adria Radweg, met een lengte van 410 kilometer, is 6 jaar geleden samengesteld. De tocht start in Salzburg en gaat door Salzburgerland en Katinthië. Later wordt de Oostenrijks-Italiaanse grens gepasseerd en gaat die door de provincie Friuli-Venezia-Giulia ("FVG"). De route eindigt aan de Adriatische kust in het havenplaatsje Grado. De Aktiva-variant van de Alpe Adria Radweg doet slechts de tweede helft ervan en is daarom al vanaf de tweede dag op het Italiaanse deel van de Radweg, op zijn Italiaans Ciclovia Alpe Adria genoemd. Bovendien biedt Aktiva Tours nog één extra afsluitend traject naar Triëst.

Het meest noordoostelijke deel van Italië, waar deze reis zich afspeelt, wordt niet overlopen door toeristen. Toch is het gebied aantrekkelijk om te fietsen: de fietsroutes zijn meestal vlak omdat die soms over een oude spoorweg gaat (zoals de Pontebbana-linie) die nu geasfalteerd is. Verderop gaat de route zelfs door een dal van een kanaal (CAnal del Ferro). Niet uitsluitend, mAar wel zo veel Als mogelijk, gaat de fietsroute over vrij-liggende fietspaden.

Halverwege de reis overnacht u in Udine, een provinciestad met ruim 100.000 inwoners met een mooi historisch centrum. Blikvangers zijn er de Kathedraal, het gemeentehuis Loggia di Lionello en het Palazzo Antonini. De twee laatstgenoemde bouwwerken zijn ontworpen door de 16e eeuwse renaissance-bouwmeester Andrea Palladio.

Later passeert u de oude Romeinse stad Aquileia, die een bezoek zeker waard is. En verderop Grado, waar u twee nachten verblijft. Een schilderachtig plaatsje aan zee met huizenbouw in typisch Venetiaanse stijl, en met een bedrijvig haventje. Een kustplaatsje waar het aangenaam  vertoeven is.

Tenslotte eindigt de reis in de bisschopsstad Triëst, vlakbij de grens met Slovenië en Kroatië. Bezienswaardig is er het Kasteel van Miramare, mooi gelegen aan zee. Enkele plekken in de oude stad zijn van Romeinse oorsprong zoals de Riccardo-stadspoort uit de 1e eeuw.

Kijk hier voor de 8-daagse Alpe Adria Radweg.

Ervaringen van reizigers

Reizigers beoordelen ons gemiddeld met een:
9,3

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week onze digitale nieuwsbrief met reistips en weetjes!