Door de boom- en wijngaarden van Alto Adige

Italië is een tweetalig land. In het noorden ligt de regio Südtirol, tot de Eerste Wereldoorlog behorend tot Oostenrijk, waar Duits gesproken wordt. Alle geografische namen hebben er consequent twee namen, één in het Italiaans en één in het Duits: Bressanone/Brixen, Bolzano/Bozen, Merano/Meran... En ook de grootste rivier die er vanuit de hoge Alpen richting de Po-vlakte stroomt: De Adige oftewel de Etsch. De fietstocht van noord naar zuid langs de Adige wordt ook de Etsch Radweg (Radweg = fietspad) genoemd. Benvenuto, Wilkommen!

Van hoog in de Alpen…
De Etsch ontspringt hoog in de Alpen in Oostenrijk en is daar nog een jonge bergrivier. Verderop wordt de rivier breder en rustiger. U fietst er over betrekkelijk vlakke fietspaden direct langs de rivieroevers, maar u heeft wél links en rechts van u steeds het hooggebergte als décor. Dit deel van de Alpen heet de Dolomieten en de hoge bergen met hun spitse toppen zijn weergaloos mooi. Opvallend zijn de vele fruitboomgaarden in het dal van de Adige. Dit gebied lijkt wel de fruittuin van Italië te zijn! Eén fruitsoort vraagt om een extra vermelding: de druif, de basis voor de vele lekkere regionale wijnen zoals de Lagrein en Vernatsch.

…naar het Lago di Garda
Ter hoogte van het Gardameer verandert het landschap plotsklaps van karakter en gaat het van bergachtig naar vlak. De dorpjes en stadjes waar u doorheen komt, krijgen ook een wat “Italiaanser” karakter. De schilderachtige plaatsjes aan de overs van het meer hebben een middeleeuwse aanblik en een Venetiaanse bouwstijl. De kleine haventjes waarlangs knusse restaurantjes en cafeetjes liggen, maken het extra aantrekkelijk daar te verblijven, zowel overdag als ’s avonds.

Verona
U kunt de reis naar keuze afsluiten in Arco bij Riva in de noordpunt van het Gardameer, dan wel in de historische stad Verona. De grootste bezienswaardigheid  van die stad is het Amphitheater uit de Romeinse tijd – maar liefst 1900 jaar oud! Elke zomer wordt er het operafestival georganiseerd en biedt het theater vrijwel elke iedere avond plaats aan 20.000 toeschouwers. De voorstellingen diem opgevoerd worden, hebben klinkende namen zoals Romeo e Julia, Aïda, Carmen… Uw sportieve reis kan zo een mooie muzikale afsluiting krijgen!

Kijk hier voor de fietsvakanties naar Adige!

Ervaringen van reizigers

Reizigers beoordelen ons gemiddeld met een:
9,3

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke week onze digitale nieuwsbrief met reistips en weetjes!